Niğde Peyniri Gurmelerin Yakın Takibinde!

İlhan Koçulu; beraberinde Amerika’nın Kaliforniya Üniversitesi doktora öğrencisi Antropolog Fatih Tatari, Mutfak Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras ve Slow Food Türkiye Koordinatörü Michele Rumiz ile Niğde’nin peynirlerini tadıp yapımı ile ilgili bilgiler aldı. Ziyaretçilere Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfe Alper Göncü ve Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke ile İşletme sahibi Recai Erbişim ev sahipliği yaptı.

Uzun bir süre Niğde peynirlerini tadan ve yapılan Arge çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi alan Türkiye’deki peynirleri araştıran heyet tattıkları lezzetten çok memnun kaldılar. Yapılan çalışmaların çok değerli ve mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirten heyet, peynir saklama koşullarından, hayvanların süt veriminin arttırılmasına, peynir pazar alanı oluşturulmasından yerel küçükbaş hayvan üreticilerinin peynir üretimine katkı sağlamasına kadar birçok konuda fikir alışverişinde bulundular.

Slow Food Türkiye Koordinatörü Michele Rumiz; peynir yapımında geleneksel yöntemlerinin kullanılmasının çok kıymetli olduğunu belirterek bu çalışmalarda geleneksel yöntemlere yer verip verilmediği konusundaki sorularına da yanıtlar aldı. Mutfak Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras, peynir üretiminde evlerde yapılan peynirlere ulaşmanın çok kıymetli olduğuna vurgu yaparak insanların artık geleneksel yöntemlerle yapılan peynirlere daha büyük rağbet olduğunu belirterek burada yapılan peynirin katkı maddesi kullanılmadan üretilip aynı zamanda olgunlaşması için belli bir nem ve sıcaklıkta mağaralarda bekletilmesinin damak tadı ve peynir üretimi açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Peynir Ustası İlhan Koçulu peynirlerin üretiminden sonra mağaralarda olgunlaşmasının aslında geleneksel bir olay olduğuna dikkat çekerken; “Nefes alan bu mağaralar peynirin aromasına tat katıyor. Burada yapılan çalışmaların yerel çiftçinin ürettiği süt kullanılmalı ve yereldeki çiftçinin kalkınmasına destek sağlanmalı. Burada aldığımız bilgiyle görüyoruz ki büyük bir yatırım ve emek var çok güzel bir noktaya gelinmiş. Peynirlerde gerçekten çok lezzetliydi” dedi.

Niğde Mavisi ve diğer peynirleri tadan gurmeler üretilen peynirlere tam not vererek Bu konuda sabırla çalışmalarını sürdüren Recai Erbişim’e bu lezzetleri peynir literatürüne kattığı için teşekkür ettiler.    Haber: Fatma TAN

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı
Niğde Ata Sanayi’de Halk Bank Şubesi hizmet vermeye başladı.

Haberi Oku