Kültür:
Niğde İçin Alternatif Yeni Lezzetler

Şair ve Yazar Mehmet Baş yazdı...

Son zamanlarda Niğde'de elmalı dondurmadan patates tatlısına oradan elmalı baklavaya değişik lezzet sunumları yapılıyor.

Gastronomi turizmi açısından yöresel lezzetlerin pazarlanması gerçekten büyük önem arz ediyor.

Örneğin; Antep baklavası, Urfa ciğer kebabı, Diyarbakır burma kadayıfı, Erzurum kadayıf dolması, Siirt büryan kebabı, Bursa iskenderi, Konya etli ekmeği, Tekirdağ köftesi gibi yöresel tatlar bütün yurtta meşhur olmuştur.

Niğde'nin de kendi lezzetlerini tanıtması ve bunun sonucunda insanların sırf birşeyler yiyip içmek için Niğde'ye gelmelerinin önü açılmalıdır.

Bu konuda bende şehrimizin yemek kültürüne katkı sağlamak için yeni fikirler sunmak istiyorum.

İlk olarak Niğde ekmeklerinin markalaşması ve coğrafi işaret alması sağlanabilir. Tahinli gibi Orhanlı ekmeği Alay ekmeği gibi ekmeklerimiz ve bunun dışında yöresel otlarla (çiriş, gıcılavuk) yapılan gözlemelerimiz pazarlanabilir.

Niğde üzüm şırası, dut suyu ve elma şerbeti içecek olarak pazarlanabilir. Yemeğin sırf Dermason fasülyesinden yapıldığı yöresel bir kuru fasülyeci dükkanı açılabilir.

Niğde kirazından, kirazlı lokum, kirazlı dondurma ve kirazlı tatlı vb. ürünler yapılabilir.

Niğde lahanasından üretilen turşular yöresel bir marka altında satışa sunulabilir. Ayrıca lahana ile ilgili dünyadaki örnekleri incelenip alternatif ürünler geliştirilebilir.

Niğde patatesinden sağlıklı yağ oranı düşük diyet cips üretip pazarlanabilir. Ayrıca Niğde bulguru ve Niğde yöresine ait domates ve biberle yapılabilecek olan Niğde patates köftesi çiğköftenin alternatifi olarak piyasaya sürülebilir.

Köfter'in coğrafi işareti alınıp güzelce ambalajlanması ile yöresel bir tatlı olarak satışı yapılabilir. Ayrıca cevizli tereyağlı köfter kavurması lokantaların menüsüne girebilir.

Niğde yöresine ait bütün peynir türleri tescillenirken peynirle pekmezin karışımından yapılan Niğde'ye ait yeni bir höşmerim türü icat edilebilir.

Yazın Niğde'nin dağlarından gelen doğal kar ile Niğde vişnesinden elde edilen suyun karışımından vişneli karsambaç yapılabilir.

Yufka ekmeklerin arasına patates kıyma ve salça koyup kat kat hale getirip yağladıktan sonra fırınlayıp yöresel Niğde patates böreği olarak pazarlanabilir.

Niğde yöresine el sıkımı tarhanalardan yapılan çorbalar lokantaların menüsüne Niğde tarhana çorbası adı altında girebilir.

Gıda dışında bir örnek olacak ama, Niğde'nin dört yanını saran iğde çiçekleri ve leylaklar toplanıp Niğde iğde çiçeği ve leylak kolonyası olarak pazarlanabilir. Ayrıca bunların dışında elma ve patates çiçeği kolonyaları da pazarlanabilir.

Niğde patatesinden patates unu elde edip patatesli makarna ve mantı üretilebilir.

Niğde patates simidi ve gevreği ve patatesten yapılmış "patmacun" isimli yöresel bir lahmacun yapılabilir.

Niğde ayvasını Niğde pekmeziyle kaynatıp üstüne ceviz ve tahin dökerek lokantalarda satışı sağlanabilir.

Niğde'de üretilen domateslerden ve biberlerden yöreye özgü bir sos ve ketçap benzeri ürün üretilip pazarlanabilir.

Sırf yöresel otların (çukur, çıtlık, tere, yarpuz, kuzu kulağı, kenger vb.) ve bitkilerin satıldığı noktalar belirlenip otlar ve faydaları hakkında uyarıcı levhalar konup satışı sağlanabilir.

Az kurululmuş Niğde kayısısı ve eriğinin arasına ceviz konup hediyelik ürün olarak pazarlanabilir.

Niğde'nin bandırması farklı türlerde elmalı üzümlü ve şeftalili bandırma şeklinde pazarlanabilir.

Toplu yemeklerde tavuk pilav ayran lahmacun ve tulumba tatlısı yerine sulu köfte bulgur pilavı aşlık çorbası, paluze elma ve kayısı hoşafı gibi menüler tercih edilebilir.

Daha yüzlerce fikir sayabiliriz fakat bu bir köşe yazısı olduğu için bir yerde durmak zorundayız. İnşallah diğer fikirleride başka yazılarda dile getirelim. Sağlıcakla kalın.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Yeraltı ve Yerüstüne Dair
Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü yazdı...

Haberi Oku