Röportaj:
Norveç'li Sanatçı Sinikka Elfving Röportajı

F. Tan: Merhaba. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

S. Elfving: Küçüklüğümden beri resim yapıyorum, çiziyorum ve daha çok yaparak öğreniyorum. 1994-1997 İsveç'te 2 farklı sanat okulunda yağlı boya, akrilik, tempera ve karışık teknik kullanarak klasik ve nonfigüratif çizim ve boyama sanat dersleri aldım.

F. Tan: İşinizde hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

S. Elfving: Çoğunlukla akrilik boya kullanırım, çünkü çabuk kurur, ancak bazen farklı ortam, yağlı, sulu boya, yumuşak pastel, yağlı-pastel, kağıt-kolaj karıştırırım.

F. Tan: Pandemi (Covid 19) sürecinde sanatsal faaliyetlere katılabildiniz mi? Covid 19 sizi ve çevrenizi nasıl etkiledi?

S. Elfving: Son aylarda sanatsal yaratımımı yavaşlatıyorum. Bu çoğunlukla salgın yüzünden oldu. O kadar sık yorgun ve bitkin hissediyordum ki; çok dinlenmem gerekiyor. Diğer insanlarla ilişkilerim de birçok kilitlenme nedeniyle etkilendi ve evlerimizde izole olduk, ancak yaratıcılığım engellenmedi.

F. Tan: Ülkenizde sanata ve sanatçıya bakış açısı nedir?

S. Elfving: Norveç'te çok yetenekli ve yüksek değerli sanatçılar ve kişinin sanatını sergilemek için mükemmel yerler var. Edward Munch gibi Norveçli ustalar ülke için ulusal semboller haline geldi. Günümüzde sanat piyasası ölmüş gibi görünüyor, ancak Nedrum okulunun izinden giden klasik sanatta yeni bir Rönesans anlamına gelebilir.

F. Tan: İnsanlar sanatçıyı nasıl görüyor? İnsanların sanata bakışından memnun musunuz?

S. Elfving: İnsanlar genellikle iyi ve kötü sanatın farkındadır, ancak bazen toplumda sanatın anlamını anlayan çok fazla kişi olmadığını fark ediyorum. Sanat her zaman halkın ve milletin ruhunu ve yüreğini temsil eder.

F. Tan: Bir sanatçı olarak, sanatınızı ve kendinizi gelecekte nerede görüyorsunuz?

S. Elfving: Ünlü bir sanatçı olma konusunda çok hırslı değilim. Sanatımla ifade etmeye çalıştığım bir mesajım var ve mesajın dünyaca ünlü olmasını tercih ederim. Kelimeler, insanların kalplerinde saklı olanı anlatacak kadar güçlü değildir ve sesler, savaşlar, adaletsizlik, düşmanlık ve sefaletle dolu bir dünyada nasıl hissettiğimizi anlatacak kadar yüksek değildir. Hepimizi insan ırkı olarak ilgilendiren bir şey çiziyorum. Böylece barış, sevgi ve insan hakları için sanatçı oldum.

F. Tan: Çalışmalarınızda en çok hangi temayı kullanıyorsunuz?

S. Elfving: Hayatın manevi anlamını.

F. Tan: Sanatın insanlar üzerindeki gücüne inanıyor musunuz?

S. Elfving: Evet, sanatın gücüne insanlar üzerinde değil, kendi sevgi ve haysiyet güçlerini keşfetmeleri için insanlara inanıyorum.

F. Tan: Her çocuğun sanata yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

S. Elfving: Sanat, çocukların eğitiminde kesinlikle merkezi bir rol oynamalıdır. Stüdyomda çocuklarla birlikte çok resim yapıyorum. Onlara her türlü sanatsal malzemeyi verirsek, kâğıt üzerinde raflarda ifade etme konusunda inanılmaz bir yetenekleri var. Hala özgürler ve açık fikirliler ve fantastik sanat yaratmanın anahtarı budur.

F. Tan: Çocukların ve gençlerin sanatınıza bakış açısı nedir?

S. Elfving: Gelecek çocuklar ve gençlerde. Onlara sevgi ve şefkat öğretmeyi başarırsak, dünyanın geleceğini yeryüzünde barışa ve yaşamın güzelliğine doğayla uyum içinde tasarlamalarına yardımcı olabiliriz.

F. Tan: Toplumun gelişimi ile sanat arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor musunuz?

S. Elfving: Evet bence de. Sanat birçok sektörü etkileyebilirken, sanatçılar toplumun antenleriyken vizyonerdir, geleceği görmek için belirli bir duyarlılığa sahiptirler.

F. Tan: Bir resim yapılırken sizde ve tuvalde nasıl bir macera yaşanıyor?

S. Elfving: Her resim, kendi içimde bilinmeyen bir evrene doğru bir maceradır. Her seferinde tuvalde bir fikir büyümeye başladığında kendime şaşırıyorum. Bütün bir süreç boyunca, zihnimde dünyada olup bitenlerden bir şeyler ortaya çıkıyor ya da bazen gelecekteki olayları anlatan bir şey çiziyorum. Çoğunlukla yıllar sonra, boyadıklarımı neden çizdiğimi bile bilmiyorum.

F. Tan: Niğde hakkında ne biliyorsun?

S. Elfving: Niğde hakkında pek bir şey bilmiyorum. Sadece bazı fotoğraflar gördüm.

F. Tan: İleride Niğde'ye gelmeyi düşünüyor musun?

S. Elfving: Şu anda gelecek için plan yapmıyorum ama Niğde'nin Türkiye'nin kültürel açıdan en ilgi çekici yerlerinden biri olduğuna eminim. Resim yaparken ve çizerken biraz vakit geçirmek isterim.

F. Tan: Türkiye hakkında ne düşünüyorsun? Daha önce geldiniz mi?

S. Elfving: Sadece Türk tarihini ve kültürünü öğrenmek için Türkiye İstanbul'daydım. Boğaziçi izlenimlerimi gece ve yılbaşı gecesi İstanbul üzerinden resimledim. Tekrar tekrar ziyaret etmek istediğim çok güzel ve gizemli şehir. Türk insanı diğer Avrupalılardan çok farklı ve kültürü daha da ilginç kılıyor.

F. Tan: Türkiye'de en çok görmek istediğiniz şehir neresi?

S. Elfving: Kapadokya her zamankinden farklı bir şey çizmem için bana sanatsal ilham verirdi.

F. Tan: Bir sanatçı gözünden bize konumunuzdan (şehriniz, köyünüz veya ilçeniz) bahseder misiniz?

S. Elfving: Norveç'teki şehrim başkent Oslo'nun doğusunda. Bu küçük şehir, küçük tepeler ve dağlarla çevrilidir. Şehir merkezinin dışında, her yaz bir Somon balıkçılığı sezonu ve Somon festivali olan bir nehir kenarında yaşıyorum. Bu alan devasa ormanlara ve tamamen vahşi doğaya yakındır. Evimden sadece 2 km uzakta kurt gibi vahşi hayvanlar var. Norveç'e taşındıktan sonra vahşi doğası nedeniyle yeni bir sanatsal ilham buldum. Dışarıda yürüyüş yapmanın birçok yolu var. Hayatın gücünü sürekli yenilenen bir doğada hissetmek için, bedenimi ve ruhumu doldurmak için her gün ormana gidiyorum.

Röpoırtajımızın İngilizcesi

F. Tan: Hello. Can we get to know you a little bit?

S. Elfving: I have been painting and drawing since I was little and learning mostly by doing. 1994-1997 I took art lessons in 2 different art schools in Sweden, in drawing and painting both classic and nonfigurative using oil, acrylic, tempera and mixed media.

F. Tan: Which techniques do you use in your works.

S. Elfving: I paint mostly using acrylic colour because it dries fast, but some times I mix different media, oil, watercolour, soft-pastel, oil-pastel, paper-collage

F. Tan: Have you been able to participate in artistic activities during the pandemic (Covid 19) process? How did Covid 19 affect you and your environment?

S. Elfving: I have been slowing down my artistic creation in the recent months. That happened mostly because of the pandemic. I was feeling tired and exhausted so often that I needed to rest a lot. My relations to other people were affected as well because of the many lockdowns and we became isolated in our homes. However my creativity was not blocked, but the situation was so very strange and it took lots of energy to endure.

F. Tan: What is the perspective of art and artist in your country?

S. Elfving: There are very talented and high valued artists in Norway and excellent locations to exhibit one’s art. The Norwegian masters like Edward Munch have become national symbols for the country. Nowadays the art market seems to be dead, but it could mean a new Renaissance of classical art following in the footsteps of Nedrum school.

F. Tan: How do people view the artist? Are you satisfied with people's view of art?

S. Elfving: The people are generally aware of good and bad art, but sometimes I realize that there are not so many who understand the meaning of art in the society. Art always embodies the soul and heart of the people and the nation.

F. Tan: As an artist, where do you see your art and yourself in the future?

S. Elfving: I am not very ambitious about becoming a famous artist. I have a message that I try to express through my art and I would rather let the message become world famous. Words are not strong enough to tell what is hidden in peoples’ hearts and the voices are not loud enough to tell how we feel in a world that has been full of wars, injustice, hostility and misery. I paint something which concerns us all as human race. So I became artist for Peace, Love and Human Rights

F. Tan: Which theme do you use most in your works?

S. Elfving: The spiritual meaning of life

F. Tan: Do you believe in the power of art over people?

S. Elfving: Yes, I believe in the power of art, not over people but for the people so that they can discover their own power of love and dignity.

F. Tan: Do you think every child should be directed to art?

S. Elfving: Art should be absolutely a central part in children’ s education. I have been painting a lot together with children in my studio. They have an unbelievable ability to express them shelves on paper, if we give them all kinds of artistic material to do so. They are still free and openminded and that is the key to creating phantastic art.

F. Tan: What is the perspective of children and young people to your art?

S. Elfving: Children and young people are the future. If we manage to teach them love and compassion so we could help them to design the future of the world towards peace on earth and the beauty of life in harmony with the nature.

F. Tan: Do you think there is a connection between the development of society and art?

S. Elfving: Yes I think so. Art can influence many sectors while artists are the antennas of society, they are visioners, they have a certain sensitivity to see into the future

F. Tan: What kind of an adventure takes place in you and on the canvas while a painting is being created?

S. Elfving: Every painting is an adventure into an unknown universe in myself. Each time I surprise myself when an idea starts growing on the canvas. During one whole process emerges something of what is happening in the world, in my mind or I paint something that sometimes tell future events. I don’t even know why I paint what I paint, mostly years after.

F. Tan: What do you know about Niğde?

S. Elfving: I don’t know much about Niğde. I have seen only some photos.

F. Tan: Do you plan to come to Niğde in the future?

S. Elfving: I do not make plans for the future right now, but I am sure Niğde is one the most culturally interesting places in Turkey which I would love to see and spend some time while painting and drawing.

F. Tan: What do you think about Turkey? Did you come in before?

S. Elfving: I was one month in Turkey Istanbul just to learn about the Turkish history and culture. I painted my impressions of Bosporus by Night and New Year Eve over Istanbul. Very beautiful and mysterious city that I want to visit again and again. Turkish people are very different to other Europeans and they make the culture even more interesting

F. Tan: Where is the city you most want to see in Turkey?

S. Elfving: Cappadocia would inspire my me artistic to paint something different than usual

F. Tan: Can you tell us about your location (your city, village or town) from the perspective of an artist?

S. Elfving: My city in Norway lies east from the capital Oslo. This little city is surrounded by small hills and mountains. I live outside of the downtown by a river that has every Summer a Salmon fishing season and Salmon festival. This area is close to huge forests and total wilderness. There are wild animals like wolfs just 2 km away from my house. I found a new artistic inspiration after I moved to Norway, because of the wild nature. There are many ways for hiking outside. I go daily into the forest just in order to feel the power of life in an ever-renewing nature. It fills up the body and soul.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku