Özel Haber:
GÖLLÜDAĞ GİZEMİNİ HÂLÂ KORUYOR!

Özel Haber: Fatma TAN

Narlıgöl ziyaretinin ardından Göllüdağ’a giden Niğde Valisi Yılmaz Şimşek burada da incelemelerde bulundu. Vali Şimşek’in Göllüdağ ziyaretinde, İl Jandarma Komutanı J. Kdm. Albay Garip Gümüş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke, Arkeolog Mustafa Eryaman ve Fotoğraf Sanatçısı Fatih Kızılkaya eşlik etti.

Göllüdağ'da incelemelerde bulunan Niğde Valisi Şimşek ve beraberindeki heyet sonra Kaletepe Höyük’te incelemelerde bulundu. Kaletepe Höyük ile ilgili Arkeolog Mustafa Eryaman’dan birifing alan ziyaretçiler daha sonra Göllüdağ’da bulunan Opsidiyen taşı sahasında incelemelerde bulundular.

Ziyarette Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke "Narlıgöl ve Göllüdağ’ı Büyük Kapadokya destinasyonu ve Kapadokya’nın Antik Kentleri destinasyonuna dahil ederek Turizm Geliştirme Ajansına gönderdik. Bu destinasyonların tanıtımıyla ilgili TGA’dan destek alabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle Kömürcü Köyü’ndeki Kaletepe Höyüğü MÖ 8500’den beridir yerleşik hayatın olduğu ve Paliolitik dönemde buradaki obsidyen atölyelerininde olması ve ticaretinin yapılması Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olma olasılığı oluşturuyor. Bu obsidyen atölyelerinde kesici aletler, bıçak, balta ucu, ok ucu yapıldığı bilinmektedir. Ayrıntılı bir araştırma ve kazı çalışması yapıldığı taktirde çok daha ciddi verilere ulaşabilecektir. Yapılan kazı çalışmalarında burada Paleotik dönem ve Çömleksiz Neolotik döneme ait verilere rastlanmıştır. Göllüdağ'ın tepesinde bulunan Kapadokya’daki Tabal Krallığı’na ait yeri net bilinen tek Genç Hitit şehridir." dedi.

Kapadokya’daki Tabal Krallığı’na ait bu şehrin MÖ 850’li yıllarda kullanıldığı fakat şehrin insanlarının muhtemelen 100 yıl kadar yaşadığı düşünüldüğünü belirten Bahar Şahiner Öke, "Şehrin istiladan mı veya salgın hastalıktan dolayı mı aniden boşaltıldığı bilinmemekte. Bazı yapıların ve heykellerin yarım kalması bu şehrin aniden boşaltıldığı izlenimi uyandırıyor. Ani terk edişin sebebinin tam olarak bilinmemesi merak uyandırmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; Göbeklidağ konum olarak muhteşem bir manzara sunuyor bizlere. Antik şehrin surlarından Narlıgöl’e baktığımızda Küçük Hasandağ ve Büyük Hasandağ’ını da çok net olarak görüyoruz. Göbeklidağ’dan çok güzel bir ova manzarasını izlerken, Hasandağ, Erciyes Dağ ve Aladağlar’ıda izlemek mümkün. Bu şehrin tapınak olarak kullanılan kısmı ziyaret edilebilecek durumdadır. Fakat bu şehrin tam olarak ortaya çıkması için kazı çalışmalarının başlatılması gerekmektedir. Kazı çalışmaları ile şehrin daha net ortaya çıkarılması ile daha çok ziyaretçi çekeceğini düşünüyorum." dedi.

Başkan Özdemir; Opsidiyen Taşını Değerlendireceğiz!

Göllüdağ’daki obsidyen taşları ile ilgili bilgilerinde verildiği ziyarette Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir gazetemize yaptığı açıklamada opsidiyen taşlarından çok etkilendiğini ve bu taşın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek "Opsidiyen taşlarının değerlendirilmesi için çalışma başlatacağız. Markalaşma çalışmalarının ardından opsidiyen taşlarından hediyelik eşya üretilmesi için bir atölye açılması ve bölge halkının ekonomisine katkı sağlayacak bir proje çalışmasına başlayacağız. Bugün opsidiyen taşlarını yerinde görerek ne kadar olduğunu tespit ettik. Opsidiyen taşı bilindiği üzere stresi azaltması, kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olması gibi özellikleri ile ön plana çıkan bir taştır. Bu nedenle bu taşın gerek tesbih yapımında gerekse hediyelik eşya yapımında mutlaka kullanılması gerekmektedir. Biz bu taşı işlemeye başladığımızda ilk işimiz Göllüdağ’ın simgesi olan 'Çift Aslan' heykelini işleyip Niğde’nin farklı bölgelerinde sergileyeceğiz. Opsidiyen taşlarıyla ilgili numuneler hazırlandıktan sonra ciddi bir çalışma yaparak yaz sonuna kadar önemli bir yol kaydedeceğimize inanıyorum." dedi.

Bölgede yapılan incelemelerden sonra Kömürcü Köyü ve Göllüdağ yolunun bakımsızlığının gündeme gelmesi üzerine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek bu yolları en kısa sürede yapılacağı müjdesini de verdi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde Dışladı Aksaray Sahip Çıkıyor!
Narlıgölün sahipsizliği yürek burkuyor.

Haberi Oku