Röportaj:
Karadağlı Sanatçı Marija Nikolič Röportajı

F. Tan: Merhaba. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

M. Nikolič: Ben Marija Nikolič, Karadağ'da doğdum ve büyüdüm. Meslek olarak avukatım ve aynı zamanda da ressamım.

F. Tan: Kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı mısınız? Yoksa bir sanat okulundan mı?

M. Nikolič: Pek çok ünlü ve saygın sanatçımızın geldiği bir yer olan Cetinje'deki Güzel Sanatlar Akademisi'nin son yılını bitiriyorum.

F. Tan: Çalışmalarınızda hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

M. Nikolič: Yağlı, akrilik, pastel, karakalem ve diğer çizim ve boyama teknikleri dahil olmak üzere çeşitli ortamların bir karışımını kullanmayı seviyorum. Tek bir sanat eserinde birbirleriyle karıştırıldıklarında en iyi sonucu veriyorlar ve farklı ortamların birlikte nasıl çalıştığını gözlemlemeyi seviyorum. Deneysel yaklaşım, işlerin nasıl sonuçlanacağını asla bilemeyeceğiniz için beni içine çekiyor ve inanıyorum ki, fikirlerimin birçoğu gerçekleşiyor.

F. Tan: Pandemi (Covid 19) sürecinde sanatsal etkinliklere katılabildiniz mi? Covid 19 sizi ve çevrenizi nasıl etkiledi?

M. Nikolič: Pandemi, kendimize eskisinden daha fazla bakmamızı sağladı, daha önce dikkatimizi ayırmaya yetecek kadar zaman bulamadığımız birçok şeyi düşündürdü. Bu dönemi eskisinden daha fazla resim yapmak için kullandım, boş zamanımı yaratıcı çalışmalara dönüştürdüm ve bunun sonucunda Bosna Hersek, Sırbistan, Danimarka, İtalya, Kore başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde sayısız sergiye katılabildim. vb. İzolasyon, bir sanat eserinin yaratıcı süreçlerine olan bağlılığımız için gerekli olduğu için sanatçılar için nadir değildir.

F. Tan: Ülkenizdeki sanat ve sanatçıya bakış açısı nedir?

M. Nikolič: Karadağ doğal zenginliklerle dolu güzel bir ülke, buradaki insanlar çok duygusal, bu da sanata iyi geliyor. Ama hala bir kalkınma ülkesi, bu yüzden yaratıcı ve benzersiz fikirler geliştirmek için çok fazla alan var. Karadağlılar geleneklerine değer verirler ve tarih ve kültürden çok şey öğrenilebilir ve sanatın kendisine dahil edilebilir.

F. Tan: İnsanlar sanatçıyı nasıl görüyor? İnsanların sanata bakışlarından memnun musunuz?

M. Nikolič: Dünya’nın herhangi bir yerinde sanatçılar genellikle benzersizdir ve Karadağ'da olduğu gibi kurallara veya sosyal normlara uymazlar. Yarattığımız sanat, duyguların somutlaşmış halidir ve halkın bunu takdir edip etmediği, olumlu ya da olumsuz tepkileri kadar önemli değildir. Her türlü tepki, eleştirel düşüncenin gelişmesi ve kültürün bir üst düzeye çıkarılması için çok önemli olan bir düşünme sürecini başlatacaktır.

F. Tan: Bir sanatçı olarak, gelecekte sanatınızı ve kendinizi nerede görüyorsunuz?

M. Nikolič: Şimdiki zamanda yaşıyorum, geleceği düşünerek çok fazla zaman harcamam. Önemli olan tek şey her zaman doğru yolda olmam ve yaratmayı ve kendimi sanata adamayı asla bırakmam.

F. Tan: Çalışmalarınızda en çok hangi temayı kullanıyorsunuz?

M. Nikolič: Çalışmamın teması, esas olarak, içinde yaşadığımız ve hatta paralel evren diyebileceğimiz başka bir dünyanın, kelimenin başka bir versiyonunun yaratılmasıyla bağlantılıdır.

F. Tan: Sanatın insanlar üzerindeki gücüne inanıyor musunuz?

M. Nikolič: Tabii ki. Sanatın insanlar üzerinde bir gücü vardır. Pek çok uygarlık, günümüzde bizi etkileyen ve izleyicide kolay kolay anlatılamayacak entrikalara ve durumlara neden olan güzel hatta büyülü heykeller, çizimler vb. yaratmıştır. Kendi çağının ya da çağının inançlarını ve gerçeklerini bünyesinde barındırırlar… Sanat, kültürün ayrılmaz bir parçasıdır çünkü onu yaratma ve gerektiğinde medeniyetlerin seyrini değiştirme gücüne sahiptir.

F. Tan: Sizce her çocuklar sanata yönlendirilmeli mi?

M. Nikolič: Çocuklar kendi içlerinde yetişkin bir sanatçının taklit etmeye veya yeniden yaratmaya çalıştığı her şeye sahiptir. Daha özgür ve samimi bir dünyada yaşıyorlar, bu yüzden yarattıkları her şey basit ama etkili. Picasso'nun bir keresinde dediği gibi "Raphael gibi resim yapmak dört yılımı aldı ama bir çocuk gibi resim yapmak bir ömür sürdü."

Çocuklar kesinlikle sanata yönlendirilmeli ve özgünlüklerine değer vermeye teşvik edilmelidir. Ve yetişkinlerin çocuklardan öğrenmesi ve çocuğu kendi içlerinde beslemesi gerekir.

F. Tan: Çocukların ve gençlerin sanatınıza bakış açısı nedir?

M. Nikolič: Daha önce de belirttiğim gibi, gelecek hakkında çok fazla zaman harcamam, bu yüzden çocuklarla veya gençlerle ne zaman temasa geçsem, onları yeteneklerini ve yaratıcı potansiyellerini geliştirmeleri için teşvik etmeye çalışıyorum. Ayrıca, sanatçı olmaya meyilliyse, yeteneği elden bırakmamanın ne kadar önemli olduğunu göstermeye çalışıyorum, çünkü boşa harcanan bir yetenek, insanın kendine yapabileceği en kötü şeylerden biridir. Herkes sanatını geliştirmeye zaman ayırdığı ve sanatı için kendini feda etmeye hazır olduğu sürece bu dünyada yerini bulacaktır.

F. Tan: Toplumun gelişimi ile sanat arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor musunuz?

M. Nikolič: Toplum kültürden, kültür de sanattan ayrılamaz. Hepsi iç içedir ve sürekli olarak birbirlerini etkilerler.

F. Tan: Bir resmi oluşturulurken sizin içinizde ve tuvalde nasıl bir macera yaşanıyor?

M. Nikolič: Resim yapmak, tüm duygularımı ve şimdiki durumumu harekete geçiriyor. O anda hissettiğim her şey tuvalde şeklini bulur. Picasso'dan tekrar bahsetmek istiyorum, Resim yapmanın bir günlük tutmanın başka bir yolu olduğunu söyledi.

F. Tan: Niğde hakkında ne biliyorsunuz?

M. Nikolič: Niğde Türkiye'de güzel bir yer. Güzel bir kültürel mirasın ve eski uygarlıkların sanatının evidir. Tek başına ilham vermesinin yanı sıra Niğde şehrinin adı Karadağ dilinde “hiçbir yer” anlamına gelebilir. Ve o "hiçbir yer", dünyamı yaratabileceğim metafizik bir yer.

F. Tan: İleride Niğde'ye gelmeyi düşünüyor musunuz?

M. Nikolič: Evet yapıyorum, neler sunduğunu görmek için sabırsızlanıyorum. Burayı ziyaret ettikten sonra, güzel deneyimlerle zenginleşmiş olarak evime döneceğime eminim.

F. Tan: Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce geldiniz mi?

M. Nikolič: Türkiye'yi daha önce defalarca ziyaret ettim, özellikle İstanbul. Orada bir sürü arkadaşım var. Her zaman ziyaret ettiğim yerlerden biri de Hüsein Polats stüdyosu.

F. Tan: Türkiye'de en çok görmek istediğiniz şehir neresidir?

M. Nikolič: İzmir'i ziyaret etmeyi çok isterim, uzun bir geçmişi olan ve birçok medeniyetin merkezi olan bir şehirdir. Eğitimim sırasında doğu medeniyetlerinin tarihi hakkında çok şey öğrendik ve en çok ziyaret etmek istediğim yerlerden biri de Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Artemis Tapınağı oldu.

F. Tan: Bir sanatçı gözüyle bulunduğunuz yeri (şehriniz, köyünüz veya kasabanız) anlatır mısınız?

M. Nikolič: Niksić'te doğdum ve uzun süredir Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşıyorum. Ancak eserlerimin çoğu Karadağ'ın eski Kraliyet Başkenti Cetinje'de yapıldı. Tüm sanat üniversitelerinin bulunduğu ve sanat söz konusu olduğunda en çok ona bağlı olduğum bir yer. Şu anda dünyanın dört bir yanında sergilenen eserlerimin çoğu, güçlü bir enerjiye sahip olan ve güzelliğiyle beni şaşırtmaktan asla vazgeçmeyen Çetinje'de yaratılıyor. “Sanatsal” bir kasaba olduğu için orada çok özgürdüm ve ne zaman içinde olsam özgün ben olabileceğimi biliyorum. Tanınmış sanatçı hocalarımla sohbet etme ve fikir alışverişinde bulunma fırsatım oldu ve onlardan da çok şey öğrendim.

Röportajın ingilizcesi

F. Tan: Hello. Can we get to know you a little bit?

M. Nikolič: I am Marija Nikolič, I was born and raised in Montenegro. I am a lawyer by profession and a painter by occupation as well.

F. Tan: Are you a self-educated artist? Or from an art school?

M. Nikolič: I am finishing a final year of the Academy of Fine Arts in Cetinje, which is a place where many of our famous and respected artists come from.

F. Tan: Which techniques do you use in your works.

M. Nikolič: I like to use a mixture of variety of mediums, including oil, acrylic, pastel, charcoal and other drawing and painting techniques. They work the best when they are mixed with each other in a single piece of art, and I love to observe how different mediums work together. The experimental approach draws me in since you never know how things will turn out, and I believe that is how many of my ideas are born.

F. Tan: Have you been able to participate in artistic activities during the pandemic (Covid 19 process? How did Covid 19 affect you and your environment?

M. Nikolič: The pandemic has made us look into ourselves more than before, it made us think about many things we didn’t have enough time to devote our attention to before. I used this period to paint even more than before, I have turned my free time into creative endeavours, and as a result of that I was able to participate in numerous exhibitions across the world’s including Bosnia and Hercegovina, Serbia, Denmark, Italy, Korea etc. Isolation is not uncommon for the artists since it is necessary for our devotion to the creative processes of making a piece of art.

F. Tan: What is the perspective of art and artist in your country?

M. Nikolič: Montenegro is a beautiful country filled with natural riches, people here are very emotional which is good for art. But it is still a development country so there is a lot of space to develop creative and unique ideas. Montenegrins cherish their traditions and a lot can be learned from the history and culture and incorporated in the art itself.

F. Tan: How do people view the artist? Are you satisfied with people's view of art?

M. Nikolič: Anywhere in the world, artists are usually unique and don’t conform the the rules or social norms which is also the case in Montenegro. Art that we create is an embodiment of emotions and whether or not the public appreciates it is not as important as their reaction to it, be it positive or negative. Any kind of reaction will induce a thinking process which is very important for development of critical thinking and elevation of culture to a higher level.

F. Tan: As an artist, where do you see your art and yourself in the future?

M. Nikolič: I live in the present moment I do not spend a lot of time thinking about the future. The only thing that is important is that I am always on the right path and that I never cease to create and to devote myself to art.

F. Tan: Which theme do you use most in your works?

M. Nikolič: The theme of my work is mainly connected to the creation of another world, another version of the word we live in and which we can even call a parallel universe.

F. Tan: Do you believe in the power of art over people?

M. Nikolič: Ofcourse I do. Art has a power over people. Many civilisations have created beautiful even magical sculptures, drawings etc that influence us today and cause intrigues and states in the viewers that can’t be easily described. They embody beliefs and truths of their age or era… Art is an inseparable part of the culture because it has the power to create It and to change the course of civilisations, if necessary.

F. Tan: Do you think every child should be directed to art?

M. Nikolič: Children in themselves have everything that an adult artists tries to mimic or recreate. They live in a more free and sincere world so everything they create is simple yet impactful. As Picasso once said “It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.”

Children should definitely be directed to art, and encouraged to cherish their uniqueness. And adults need to learn from the children and nurture the child in themselves.

F. Tan: What is the perspective of children and young people to your art?

M. Nikolič: As I mentioned before, I don’t spend a lot of time thinking about the future, so whenever I come in contact with children or young people, I try to encourage them to develop their talent and creative potentials. Also, I try to show them how important it is not to cast away the talent if they have ay inclinations to be artists, since a wasted talent is one of the worst things one can do to himself. As long as anyone devotes his time to developing artistically, and they are ready to sacrifices for their art they will find their place in this world.

F. Tan: Do you think there is a connection between the development of society and art?

M. Nikolič: Society is inseparable from culture and culture is inseparable from art. They are all intertwined and constantly influence each other.

F. Tan: What kind of an adventure takes place in you and on the canvas while a painting is being created?

M. Nikolič: Painting stirs up all of my emotions and present states. Whatever I feel in that moment will find its shape and form on the canvas. I want to mention Picasso again, he said that Painting is just another way of keeping a diary.

F. Tan: What do you know about Niğde?

M. Nikolič: Niğde is a beautiful place in Turkey. It is a home of a beautiful cultural heritage and art of former civilisations. Not only is it inspirational by itself but the name of the city Niğde can mean “nowhere” in Montenegrin language. And that “nowhere” is a metaphysical place in which I can create my world.

F. Tan: Do you plan to come to Niğde in the future?

M. Nikolič: Yes I do, I can't wait to see what Niğde has to offer. After visiting this place, I am sure that I will return home enriched with good experiences.

F. Tan: What do you think about Turkey? Did you come in before?

M. Nikolič: I visited Turkey many times before, especially Istanbul. I have a lot of friends there. One of the places I always visit is the Hüsein Polats studio.

F. Tan: Where is the city you most want to see in Turkey?

M. Nikolič: I would love to visit Izmir, it is a city with a long history and a city of many civilisations. During my education, we learned a lot about the history of eastern civilisations and one of the places I wanted to visit the most was the Temple of Artemis which is also one of the Seven Wonders of the World.

F. Tan: Can you tell us about your location (your city, village or town) from the perspective of an artist?

M. Nikolič: I was born in Niksić and for a long time I live in Podgorica, the capital of Montenegro. But many of my artworks were created in Cetinje, the old Royal Capital of Montenegro. It is a place where all of the artistic universities are situated and as far as the art is concerned I am connected the most to it. Many of my works of art that are now exhibited around the world are created in Cetinje that has a strong energy, and never ceases to amaze me with its beauty. Since it is an “artistic” town, I fell very free there and I know that I can be my authentic self whenever I am in it. I have opportunity to talk and exchange ideas with my professors that are acknowledged artists, and I learned a lot from them as well.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku