Özel Haber:
Niğde Dışladı Aksaray Sahip Çıkıyor!

Yorum Haber / Fatma TAN

Niğde -Aksaray sınırında bulunan, dört mevsim farklı doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen krater gölü Narlıgöl, 65 derece sıcaklıktaki suyu sayesinde termal turizm potansiyeline sahip bir bölge. Bu krater göl aynı zamanda kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengin olduğu için çeşitli hastalıklara iyi gelen termal suyu mevcut. Bu derece muhteşem bir doğası ve sağlık turizmine hizmet edebilecek bir bölge maalesef ilgisizlikten, itilmişlikten ve orada yapılan sağlık tesislerinin yaşamış oldukları bazı bürokratik zorluklardan dolayı kendini bir türlü belli edemiyor.

HER ORTAMDA AKSARAY SAHİPLENİYOR!

İnternette https://www.kulturportali.gov.tr/ adresinde "Gezilecek Yerler Aksaray" yazdığınızda karşınıza Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün kaynak gösterildiği ve sahiplendiği Narlıgöl çıkıyor.

Tüm Kapadokya bölgesinin tek krater gölü olan Narlıgöl, sazlık alanı ve gölde bulunan balıklarıyla da dikkat çekerken, gölün olduğu alanda, Narköy’ün doğu – batı yönlerinde uzanan vadi boyunca ise peribacaları ve yer altı şehirleri bulunuyor. Yeraltı şehrinin alenen belli olmasının ve neredeyse yerüstü bir şehir gibi görünmesinin sebebi, oyulduğu sert yamacın zamanla çöküp gizlediği yerleşim alanını ortaya çıkarması. Peribacalarının ise bir kısmı 2 ya da 3 katlıyken, bazıları 5 kata kadar yükselebiliyor. İçlerine oyulmuş haç planlı kiliseler Genç Bizans Dönemi’ne ait ve M.S. 10 ve 12. Yüzyıllara tarihleniyor. Vadi içinde bulunan 5 katlı kiliselerden özellikle bir tanesi giriş katındaki fresklerle ayrılıyor. Çok özenli yapılan bu freksler günümüze gelene kadar tahrip olsa da aziz, azize ve İsa tasvirleriyle göze çarpıyor fakat bu kadar güzel doğaya ve tarihi kalıntılara sahip aynı zamanda efsanesi olan Narlıgöl her anlamda çok önemli bir yerdir.

Eşsiz doğası insanı büyülerken suyun azaldığı durumlarda krater gölün aldığı kalp şekli de dikkatleri çekiyor. Bu oluşan Kalp şekli nedeniyle "Kapadokya’nın Kalbi" olarak ta anılıyor. Bu bölge özellikle amatör fotoğrafçıların büyük ilgisini görürken neden yatırım yapılmadığı ve Niğdelilerin bile bilmediği bir bölge maalesef bunu anlayamıyorum.

Termal alanda yapılacak yatırım ve tanıtımlarla Niğde ekonomisine sağlık turizmi açısından büyük katkı sağlayacak bu bölgenin şu an Aksaray tarafından sahiplenilmesi ve buranın tanıtılması için çalışmaların devam etmesi ve neredeyse bütün Narlıgöl haberlerinde Aksaray’ın bir parçası gibi gösterilmesi Niğdeli bir gazeteci olarak beni çok üzüyor. Yıllar önce burada Niğde sınırına yapılmış bir oteli ziyaret ettiğimde işletme sahibinin sahipsizlikten, bürokratik engellerden ne derece rahatsız olduğuna şahit olmuştum. Çok üzülerek söylüyorum oraya yapılan otel işletmesi maalesef 5 yıldır kapalı ve bom boş bir bina olarak orada duruyor. Kapalı bulunan bu işletmenin sahibi Sadık Bey ile görüştüğümde kırgın ve üzgün bir ses tonu ile bu durumun üzücülüğünü aktarıyor. Bölgede onlarca kişiye istihdam sağlayan bu işletme kapalı. Şimdi de göle sınırı bulunan ve Aksaray sınırları içinde yapılan termal tesisin her türlü desteği alıp diğer işletmenin problemler nedeniyle kapanması kabul edilecek bir durum değil. Bu muhteşem yer yalnız ve sahipsiz kalıyor.

AKSARAY SEYİR TERASI YAPACAK

Niğde’nin sahipsiz bıraktığı bu bölgeye Aksaray Valiliği ve İl Özel idaresinin bir yıl önce tanıtımını yaptığı seyir terası projesi yakında yapılacak. Niğde sahip çıkmazsa Aksaray sahip çıkar ve bir gün gelir bu değeri elimizden çalışkan bürokratları iş gören yöneticileriyle alır bizde artık o seyir terasından elimizden kaçırdığımız bu değeri izleriz.

Bir Niğdeli olarak bu sahipsizliğin sebebini merak ediyorum. Narlıgöl Avrupa’da herhangi bir ülkeye ait olsaydı böyle muhteşem bir yerin nasıl akın akın turist ağırladığını hepimiz görürdük. Ben hayal ediyorum ki Narlıgöl bir gün Niğde’nin Narlıgölü olarak anılacak ve burası insanlara şifa kaynağı, doğa ve fotoğraf tutkunlarına ise muhteşem bir görsel senfoni sunacaktır.

Yetkililere de seslenmek istiyorum buraya sahiplenmeyecekseniz bırakın Aksaray’a, Aksaray Narlıgöl’e hak ettiği itibarı sunacaktır. (!)

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

GÖLLÜDAĞ GİZEMİNİ HÂLÂ KORUYOR!
Narlıgöl ziyaretinin ardından Göllüdağ’a giden Niğde Valisi Yılmaz Şimşek burada da incelemelerde...

Haberi Oku