Röportaj:
İsviçreli Sanatçı Emelie Klein Röportajı

F. Tan: Merhaba. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

E. Klein: Benim adım Emelie Klein, Vancouver Kanada'da doğdum. Büyüme yıllarımın çoğunu, ilham kaynağı olarak yerel vahşi yaşamı ve dağları kullanarak çizim ve boyamaya olan ilgimi ilk kez geliştirdiğim uzak bir yerde, çok uzun süre Vancouver bölgesinde yaşadım.

F. Tan: Kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı mısınız? Yoksa bir sanat okulundan mı?

E. Klein: Sanat eğitimimi tamamlamış olmama rağmen, sanata olan eğilimimin muhtemelen aile genetiğinden geldiğine inanıyorum. Ailemin çoğu çeşitli disiplinlerden sanatçılar ve çocukluğumdan beri sanat etkinliklerinin içindeyim. Tüm kaynaklardan sanat öğretmenleri arıyorum. Bazen sanat derslerinden geliyor ama çoğunlukla diğer sanatçılardan ve çalışmalarından geliyor. Diğer sanatçıların benim en büyük öğretmenlerim olduğuna inanıyorum.

F. Tan: Çalışmalarınızda hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

E. Klein: Bu aralar yağlı boyayı tercih ediyorum. Gelecekte diğer medyalarla çalışmayı umuyorum.

F. Tan: Pandemi (Covid 19) sürecinde sanatsal etkinliklere katılabildiniz mi? Covid 19 sizi ve çevrenizi nasıl etkiledi?

E. Klein: Pandemi sırasında çevrimiçi sanat etkinliklerinde bir artış gözlemledim. Bu olaylar, yeni bir şeyler denemek ve farklı bir sergileme sanatı biçimini denemek için bir fırsat sağladı.

F. Tan: Ülkenizdeki sanat ve sanatçıya bakış açısı nedir?

E. Klein: İsviçre tüm sanat biçimlerini kabul eder ve teşvik eder. Çocuklar için de birçok galeri, çeşitli etkinlikler ve birçok sanat eğitimi programı var. Olumlu bir sanat kültürüne daldığım için şanslıyım.

F. Tan: İnsanlar sanatçıyı nasıl görüyor? İnsanların sanata bakışlarından memnun musunuz?

E. Klein: Sanatçıya İsviçre'de saygı duyulur, ancak çoğu sanatçının geçimini sağlamak için başka bir iş veya kariyer sürdürmesi gerekir.

F. Tan: Bir sanatçı olarak, gelecekte sanatınızı ve kendinizi nerede görüyorsunuz?

E. Klein: Bir sanatçı olarak kendimi daha fazla medyum ve kendilerini ifade etmek isteyen diğer 'sanatçı' kişilikleri keşfederken görüyorum.

F. Tan: Çalışmalarınızda en çok hangi temayı kullanıyorsunuz?

E. Klein: Şu anki temam vahşi yaşam ve doğa.

F. Tan: Sanatın insanlar üzerindeki gücüne inanıyor musunuz?

E. Klein: Sanat bir zorunluluktur. Sanat olmasaydı ruhlarımız çok aç olurdu.

F. Tan: Sizce her çocuklar sanata yönlendirilmeli mi?

E. Klein: Bir sanat eğitimcisi olarak çocukların sanata yönlendirilmesinin önemini gördüm. Sanat, kültürleri ve yaş engellerini aşan evrensel bir dildir. Sanat kullanarak her dilden çocuklarla konuşabilirim.

F. Tan: Çocukların ve gençlerin sanatınıza bakış açısı nedir?

E. Klein: Sanatta ilham almak için çocuklara bakıyorum. Engellememeleri ve denemeye istekli olmamaları benim için bir ilham kaynağı.

F. Tan: Toplumun gelişimi ile sanat arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor musunuz?

E. Klein: Sanatın toplumu yansıttığına inanıyorum. Yeni bir kültürü daha fazla anlamak istersem, o kültürün yarattığı sanata, onların toplumu hakkında daha fazla şey öğrenmeme yardımcı olması için bakacağım.

F. Tan: Bir resmi oluşturulurken sizin içinizde ve tuvalde nasıl bir macera yaşanıyor?

E. Klein: Bir tablonun beni nasıl bir maceraya süreceğini asla bilemem. Her resim farklıdır. Resim stilim gerçekçidir ve konumun karakterini ön plana çıkarırım. Deneklerim, hayata geçirmeye çalıştığım ve tuvalin alanına kabul ettiğim bir kişilik geliştiriyor.

F. Tan: Niğde hakkında ne biliyorsunuz?

E. Klein: Niğde'yi sadece Safa Büte ve Art NiGDE International sayesinde öğrendim.

F. Tan: İleride Niğde'ye gelmeyi düşünüyor musunuz?

E. Klein: Niğde'yi öğrendiğime ve ne kadar güzel olduğuna dair resimler gördüğüme göre gelecekte kesinlikle gelmeyi düşünüyorum.

F. Tan: Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce geldiniz mi?

E. Klein: Türkiye'den her zaman etkilenmişimdir ve yakında ilk ziyaretimi sabırsızlıkla bekliyorum.

F. Tan: Türkiye'de en çok görmek istediğiniz şehir neresidir?

E. Klein: Türkiye daha uzun süreler geçirmek istediğim bir ülke. Ülkenin sanat tarihi ile ilgileniyorum. Türkiye'nin bana tarihi uygarlıkların yaşamına dair bir fikir vereceğine ve Türkiye'deki birçok yeri keşfetmeyi sabırsızlıkla bekleyeceğine inanıyorum, özellikle de Türkiye ile sanat yoluyla bir bağ geliştirebildiğim için.

F. Tan: Bir sanatçı gözüyle bulunduğunuz yeri (şehriniz, köyünüz veya kasabanız) anlatır mısınız?

E. Klein: İsviçre'de dağlık bir bölgede yaşıyorum. Sabah kalktığımda ilk gördüğüm şey birkaç dağ silsilesi. Renkleri ve ruh halleri mevsime ve hava durumuna göre değişir. Dağlar benim ilham kaynağım ve bana her zaman daha fazla sanat yaratmamı hatırlatıyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku