Röportaj:
Bor'lu Gezgin Yusuf Biltekin İle Röportaj

F. Tan: Merhaba sizi tanıyabilir miyiz?

Y. K. Biltekin: Ben Yusuf Kutalmış Biltekin; 1988 yılında Niğde'nin Bor ilçesinde doğdum ilk orta ve lise eğitimimi Bor’da tamamladım üniversiteyi Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladım.

F. Tan: Sosyal medyadan sizi takip ediyorum. Niğde’nin tarihi yerlerini tanıtıyorsunuz. Bu bilgileri nereden buluyorsunuz? Her hafta Niğde’nin bir tarihi yerine gerçekten ziyaretlerde bulunuyor musunuz?

Y. K. Biltekin: Hemen hemen her hafta tarihi bir mekana ya da bir köye ziyarete gitmeye çalışıyorum bu bilgileri çeşitli kaynaklardan temin ediyorum mesela halk arasında dolaşan rivayetler ya da kitaplardan dergilerden bazı bilgilere ulaşıyorum.

F. Tan: Sizde bu gezme merakı nasıl başladı?

Y. K. Biltekin: Tarihçi olmamdan dolayı içimde merak duygusu var araştırdıkça gezdikçe bu merakım daha da artıyor.

F. Tan: Sizi Niğde’yi gezmeye iten motivasyon nedir?

Y. K. Biltekin: Niğde'nin köklü bir geçmişi var bu beni gezmeye sürüklüyor ayrıca yeni insanlar tanıyorum farklı lezzetler tadıyorum köy yerlerinden eşya satın alıyorum. Kimi zaman hediyeler geliyor ayrıca gördüğüm yerleri sosyal medyada insanlarla paylaşmak hoşuma gidiyor.

F. Tan: Niğde’de gezdiğiniz mekanlardan en çok hangisi sizi etkiledi? Neden?

Y. K. Biltekin: Niğde'nin her yeri beni fazlasıyla etkiliyor ama en çok dersek Çamardı ilçemize bağlı olan Bademdere köyü olur çünkü bu köyün Totari bölgesinde çok yüksekte bir kale bulunmakta ayrıca köyün içinde akan çok güzel ve lezzetli bir su var.

F. Tan: Bir çok köy kasaba gezdiniz başınıza ilginç bir olay geldi mi?

Y. K. Biltekin: Başıma ilginç olaylar geldi. Mesela Hamamlı’da kiliseden çıkarken ayağımı sakatlamıştım ayrıca isim vermeyim köyün birinde peşime silahlı iki kişi takılmıştı sorguya çekilmiştim. Tarihçi olduğumu söyleyince köyde rahat bir şekilde gezebilmiştim.

F. Tan: Gezmek belli bir bütçeyi de gerektirir nasıl karşılıyorsunuz bu maliyeti?

Y. K. Biltekin: Özel sektörde öğretmenlik yapıyorum maaşımın bir miktarını geziye ayırıyorum. Bazen de gezmek isteyenler beni arıyor onlara eşlik ediyorum.

F. Tan: Niğde’de yaşayıp Niğde’yi gezmeyenler ya da gezemeyenlere nasıl bir öneri de bulunursunuz?

Y. K. Biltekin: Niğde’yi gezmek isteyen olursa sosyal medyadan bana ulaşabilirler ayrıca insanların kendilerinin yaşadığı yerleri merak etmeleri gerekiyor.

F. Tan: Gezilerinizde sizi üzen bir durum oluyor mu?

Y. K. Biltekin: Üzen durumlar oluyor tabiki en çokta definecilerin tarihi yerleri tahrip etmeleri ve insanların çöplerini yere atmaları.

F. Tan: Niğde için en büyük hayaliniz nedir?

Y. K. Biltekin: Niğde için en büyük hayalim dünyanın çeşitli yerlerinden turistlerin geldiği bir turizm şehri olması.

F. Tan: Sadece Niğde’yi mi geziyorsunuz başka şehirlerde de tarihi yerleri ziyaret ediyor musunuz?

Y. K. Biltekin: Kayseri, Nevşehir ve İstanbul gibi şehirler de tarihi ve kültürel yapılar oldukça hakim konumda bu şehirleri de geziyorum incelemelerde bulunuyorum.

F. Tan: Niğde’de sizce tarih yeterince korunuyor mu?

Y. K. Biltekin: Bu soruya evet demeyi çok isterdim ama maalesef dini yapılar bile vahim durumda yıkılmak üzere olan yerler var. Tarihi yapılarımızı yeterince koruyamıyoruz.

F. Tan: Niğde’nin tarihi ve turizmi ile ilgili bir çalışma yapıyor musunuz?

Y. K. Biltekin: Evet yapıyorum sosyal medyada tanıtım yapıyorum ve kitap yazıyorum Niğde Sözlüğü kitabım basıldı. İkinci kitabım Niğde Yöresi Efsaneleri ve Hikâyeleri yakın zamanda çıkacak.

F. Tan: Niğde için Niğdelilere neler söylemek istersiniz?

Y. K. Biltekin: Hep beraber Niğde’ye sahip çıkalım. Başka şehirlerden gelen insanlara şehrimizi tanıtalım ve misafir perver olduğumuzu gösterelim.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku