Gündem:
Başkent-Niğde Vakfı 29 Yaşında

Başkent-Niğde Vakfı 25 Nisan 1992 yılında resmen kurulmuş ve bu yıl itibariyle 29 yaşını doldurmuştur. Kuruluşundan beri, Niğdemiz için yararlı proje ve faaliyetlere katkı sağlamak, hemşehrilerimiz arasında sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı artırıcı organizasyonlar yapmak ve üniversite öğrencilerimize eğitim yardımı ve benzeri destekler gibi birçok işler yapmıştır. Vakfımızın Niğdelileri bir araya getirme çabaları her zaman var olagelmiştir. Niğdeli öğrencilere tahsil süresince barınma imkânı sağlayan NİĞDE YURDU bu çabaların şüphesiz en önemli örneğidir. Ne yazık ki, hemşehrilerimizin üstün çabalarıyla gerçekleştirilen söz konusu yurt 1980 ihtilali sonrası kapatılmış ve bir daha açılması mümkün olamamıştır.

Yine aynı dönemde mevcut olan Niğdeliler Derneği de kapatılıp, faaliyetleri sona erdirilmiş ve yıllarca Niğde’mizi Ankara’da temsil edecek yeni bir kurum ortaya çıkmamıştır. Sonraki 10 yıllık pasif süre sonunda gerçekleşen ilk ciddi teşebbüs, Vakfımızın da kuruluşuna vesile olan ve1991 yılında Sayın C. Tayyar Sadıklar’ın ofisinde gerçekleşen toplantılarda başlayan hareket olmuştur. Sayın Aktan Yedier’in çabalarıyla eski Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar’ın Ofisinde bir araya gelen 7-8 kişilik bir grup yaklaşık 6 ay süreyle gerçekleştirdikleri muntazam toplantılarda bir nüve oluştururlar ve organize ettikleri birkaç yemekli toplantıda bürokrat ağırlıklı bazı hemşerilerimizi bir araya getirirler. Fakat 1991 yılının bir erken seçim yılı olması; dönemin heyecanı içinde parlayan söz konusu inisiyatifler, Ekim ayındaki seçimlerle birlikte etkinliğini başladığı hızda yitirir; gruplar ve müteşebbisler dağılır gider. Bazıları beklentileri karşılanmadığı için, bazıları seçim sonrası oluşan ortamda istekleri az çok karşılandığı için, diğer bir kısmı ise ümitsizliğe kapıldıkları için… Daha sonra ümidi ve Niğde için bir şeyler yapma isteği kaybolmayan Sn. Yavuz Demirtaş ve birkaç müteşebbis, politik kaygılardan, büyük iddialardan uzak, realist ve gerçekleşebilir basit düşüncelerin hakim olduğu yeni bir inisiyatif başlatıp, pratik düşüncelerini olgunlaştırmaya başlamışlardır. Aktif Müteşebbis üye sayısının da artırıldığı bu yeni dönemde başta Sayın Sadıklar ve diğer Niğdeli Bakan ve Vekillerimiz olmak üzere, siyasi görüş farkı gözetmeksizin, her konum ve meslekten hemşehrilerimiz sayesinde inisiyatifleri güç kazanıp, adım adım gerçekleşme yoluna girer. Başlangıçta dernek olarak düşünülen kuruluşun, yapılan tartışmalar sonunda Sayın C. Tayyar Sadıklar’ın önerisi ile Vakıf olarak organize edilmesinin daha uygun olacağı öngörülüp, Başkentteki Niğdelileri temsil ettiği gerçeği ile BAŞKENT– NİĞDE VAKFI olarak benimsenmiştir. Kasım 1991 - Şubat 1992 arasında mutat müteşebbisler toplantılarında Vakıfla ilgili detaylar görüşülmüş ve yemekli toplantılarla katılım sağlanmaya gayret edilmiştir.

Bu arada Vakfımızın Ana Sözleşmesi hukukçu hemşehrilerimiz ve konuya hâkim kişilerin değerli katkılarıyla, kısa sürede hazırlanıp, ilgili hemşehrilerimizin oluruna sunulmuştur. Kurucu olarak 68 Kişilik rekor katılımla Noterde imzalanan Ana Sözleşme daha sonra, Mart ayında Mahkeme kararı da Sayın Hürrem Kubalı’nın çabalarıyla kısa sürede istihsal edilmiş, 25 Nisan 1992 tarihli Resmi Gazetede İlan ve Tescili tamamlanmıştır. Yine 25 Nisan 1992 akşamı Ankara Sheraton Otelde gerçekleştirilen görkemli bir gece ile kuruluş taçlandırılmış ve hazırlanan ilk ‘’Vakıf Yıllığı’’ da davetlilere sunulabilmiştir. Dolayısıyla Vakfımızın Kuruluş günü olarak 25 NİSAN kabul edilmekte ve kutlanmaktadır. Vakfımızın Kuruluşundan 29 yıl sonraki bugünlere gelmesinde görev alan tüm yönetim kurullarına, katkılarını ve desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerimize yönetim kurulu adına teşekkürlerimi sunarım.

Saygıdeğer hemşehrilerimiz, Kuruluş ve sonrası ile ilgili bilgilendirmeden anlaşılacağı üzere, tamamen gönüllülerce yönetilen Vakfımızın hayatiyeti üyelerimiz yanı sıra, diğer hayırsever hemşehrilerimizin gerek Burs/ Eğitim Yardımı amacıyla yaptıkları, gerekse diğer bağışları sayesinde mümkün olabilmektedir. Hepimizin az veya çok bu çabaya katılması mümkündür ve gereklidir. Yönetimimiz olarak göreve geldiğimiz 20 Şubat 2020 den beri Ankara ve Niğde’mizde Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanımız, Rektörümüz, bürokratlarımız, Sanayi Ticaret ve meslek odalarımız ve işadamlarımız yanında çok sayıda hemşerilerimizle temasa geçilmiştir. Bu kapsamda dayanışma ve yapacaklarımız konusunda istişarelerde bulunulmuştur. Hemşerilerimizle görüşmelerimiz sonucunda üye sayımız artırılmış fakat yeterli olmamakla beraber eş-dost, akraba ve tanıdıklarımızı Vakfa üye yapma gayreti de bir başka beklentimiz olup, Covid-19 salgını nedeniyle herhangi bir kutlama etkinliği yapamadığımız Vakfımızın 29. YILINI KUTLAR hepinizi bu çağrı ve iyi dileklerimle selamlar, sağlık ve esenlikler dilerim.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku