Niğde'ye 155 Milyon TL'lik KOP Desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Niğde’ye gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ı makamlarında ziyaret etti. Vali Yılmaz Şimşek ile Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol’un da katılımlarıyla Belediyenin toplantı salonunda düzenlenen değerlendirme ve istişare toplantısında konuşan KOP Başkanı Şahin, katılımcılara İdarenin Niğde’de yürüttüğü projeler ve hibe destekleri hakkında bilgiler aktardı.

“Niğde Sulama Projeleri ile öne çıkıyor”

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini belirterek, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyleyen KOP Başkanı Şahin, Niğde’nin KOP Bölgesinin önemli illerinden birisi olduğunu belirterek, “Niğde ilimiz KOP İdaresinin kuruluş kanununda yer alan ilk 4 ilden birisidir. Bu nedenle Niğde ilimizin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. 2011-2020 yılları arasında Niğde’ye 205 proje için 122 Milyon 539 Bin 332 TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini göz önünde bulundurarak; 138 Milyon 751 Bin 959 TL ile en büyük desteğin kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 140 projeye ayırdık. Bu amaçla yürüttüğümüz projeler bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım. Niğde özellikle sulama projelerindeki başarısı ile öne çıkmaktadır. Başkanlık olarak Niğde’de sulama projeleri ile 14 bin 977 hektar tarım alanını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Ayrıca bu projeler ile 17 adet hayvan içme suyu göletinin yapımını sağladık. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 12 projeye 1 Milyon 754 bin TL tutarında destek verdik. Desteklenen projeler arasında bahçe tesisi kurulumu, yem bitkileri ve mera, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, gübre yönetimi, anıza ekim mibzeri, mantarcılık, sulama ve fertigasyon projeleri, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında Niğde’de 13 projeye 5 Milyon 442 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında; örtü altı tarım, bağcılık, yem bitkileri ve mera, arıcılık, portatif ağıl ve karavan, koyun yıkama makinesi, ürün işleme eleme paketleme tesisine yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen projelerle gübre karıştırıcı, gübre dağıtma römorku, toplama römorku ve kepçe temini sağlandı. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) ile 29 proje kapsamında farklı kategorilerde kütüphanelerin yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım destekleri sağlandı. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ise aşçılık atölyesi kurulumu ve mesleki eğitimler desteklendi. Ayrıca turizm sektöründe 1, yenilenebilir enerji altyapısına yönelik bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına yön verecek ar-ge çalışmalarını geliştirmek üzere 2 projeye de destek sağladık” dedi.

“Kumdan Güneş Paneline Kadar Tamamen Yerli Teknoloji Olacak”

KOP destekleriyle hayata geçirilen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Silisyum (Si) Saflaştırılma Araştırma Projesi’ ile ‘UNİKOP Enerji Evi Projesi’ni yerinde inceleyen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Prof. Dr. Yüksel Kaplan ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan’dan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizde son yıllarda hem Ar-Ge hem de ticari boyutta güneş enerjisinden elektrik üretilmesi konusunda oldukça ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyen Başkan Şahin, Türkiye’nin önceliği olan güneş enerjisini, kumdan güneş paneline kadar tamamen yerli olarak üretilebilecek teknolojiye sahip olması gerektiğinin altını çizerek; “Bu konuda yapılacak çalışmalarla enerji alanında dışa bağımlılığımız azaltılacak, yeni teknoloji ve endüstri alanlarının gelişmesine katkı sağlanacaktır. Üniversitemizin içindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin yanına kurulan laboratuvarda ingot üretimi yapılabilmesi için gerekli cihazların siparişi proje bütçesinden verildi. 2021 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren sistemin kurulması ile ilk solar seviye Si ingot üretiminin gerçekleştirilmesini ve gerekli standardizasyon testlerinin yapılmasını planlıyoruz. Üretilen ingotlardan külçe dilimleme, külçe işleme ve wafer üretim sisteminin kurulması işinin 2022 yılında üniversite desteği ile tamamlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesi ile Türkiye’deki Si değer zincirinin tamamının endüstriyel Ar-Ge boyutunda çalışıldığı tek laboratuvarın Niğde’de olacağını hatırlatan Başkan Şahin, “Si dilimleme sistemi kurularak üretilen ingotlar farklı boyutlarda dilimlenebilecek ve sadece fotovoltaik sektöründe değil yarı iletken teknolojiler alanında da kullanılabilecektir. Her bir aşamadan çıkacak ürün endüstriyel ölçekte olacak, sistemlerde Ar-Ge çalışmaları devam edecektir. Ayrıca ürünler üniversitede teknoloji ürünü olarak satılabilecek ve bu alanda yatırım yapan firmalarla üniversite-sanayi ortak Ar-Ge çalışmaları yürütülebilecektir” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku