Gürer: 'Asgari ücret en az 22 bin lira olmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklama da , 2024 yılı içinde belirlenecek olan asgari ücretle ilgili önerilerde bulundu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin en çok etkilediği kesimlerin işsizler, sabit ve dar gelirliler, küçük esnaf çiftçiler ile emekliler, dul ve yetimler ve asgari ücretle geçinmek zorunda kalanlar olduğunu belirtti.

Türkiye’de 4 milyon ailenin sosyal yardımlarla ayakta durabildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, yoksulluğun derinleştiğini, toplumun önemli bir kesiminin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiğini ifade etti. Bu durum karşısında, gelir dağılımı ve vergide yapısal bir değişikliğe şiddetle ihtiyaç duyulduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon rakamları düşük gösterilerek, çalışanların enflasyona ezdirildiğine vurgu yaptı.

GERÇEK ENFLASYON, TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAMLARIN ÇOK ÜSTÜNDE

TÜİK’in belirlediği enflasyonun üzerinde bir enflasyonun varlığından toplumun önemli bir kesiminin hemfikir olduğunu anlatan Gürer, yüksek enflasyon karşısında temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarının artmasının asgari ücretlinin yaşam alanını daralttığına dikkat çekti.

BU YIL İKİ KEZ BELİRLENEN ASGARİ ÜCERT DE YETERSİZ KALDI

En düşük ücret olarak belirlenen asgari ücretin, ülkemizde artık ortalama bir ücret haline geldiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2023 yılında ilk 6 ay için 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücret, temmuz ayından sonrası içinde 11 bin 402 lira olarak açıklanmıştı. İlk defa bir yılda 2 kez artış sağlanmasına rağmen yüksek enflasyon karışışında bu asgari ücret de yetersiz kaldı, geçim sıkıntısı arttı” dedi.

İŞ KANUNU NE DİYOR?

Asgari ücretin ne kadar olduğu değil, asgari ücretin alım gücünün ne olduğunun önemli olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 4847 sayılı İş Kanunundaki iş sözleşmesinde devletin, çalışanın asgari geçimini sağlayacak tedbirleri alıp geçim sıkıntısı yaşamayacağı ücretin temin edilmesini sağlayan bir düzenleme olduğunu ifade etti.

 CUMHURBAŞKANI NE DERSE O OLACAK

11 Aralık’ta başlayacak asgari ücret tespiti için oluşturulan komisyonda kabine temsilcilerinin yanı sıra işçi ve işveren temsilcilerinin de yer alacağını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak belirlenecek asgari ücret cumhurbaşkanının vereceği talimata göre belirlenecek, bu bir gerçektir. Ancak asıl olan asgari ücretin en düşük memur maaşı ve en düşük kamu işçisinin maaşlarına göre belirlenmesidir” şeklinde konuştu.

Asgari ücret ne kadar olursa olsun enflasyona karşı korunmadığında yoksulluğun devam edeceğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yeni asgari ücretin belirlenmesinde, gerçek enflasyon rakamlarının da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

ASGARİ ÜCRET 4 AYDA BİR TESPİT EDİLMELİ

İlk defa bu yıl 6 ayda bir belirlenen asgari ücretin 2024 yılından itibaren 4 ayda bir tespit edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sunduğunu da açıklayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sayede en azından asgari ücretin, yüksek enflasyon karşısında kısmen de olsa kendini koruyabileceğine işaret etti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALI

En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması ve emeklilere dini bayramlarda ödenen ikramiyenin de asgari ücret kadar olması talebiyle de Kanun teklifleri verdiğini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, dul ve yetimlerin aylıklarına da mağdur olmayacakları artış sağlanması yönünde düzenleme yapılmasını talep ettiklerini hatırlattı.

MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 86 ARTTI

Türk-İş’in yaptığı bir hesaplamaya göre mutfak enflasyonunun yüzde 86 artığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 45 bin 686 lira, bekar bir çalışanın aylık mutfak harcamasının ise 18 bin 239 lira olduğunu belirtti.

EN AZ 22 BİN LİRA OLMALI

4 ayda bir belirlenmesi için Kanun teklifi verdiği asgari ücretin ilk 4 ay için 22 bin lira olmasını da öneren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu rakamı en düşük memur maaşı ve kamuda çalışan en düşük işçi maaşını baz alarak belirledim. Yüksek enflasyon karşısında bu rakamla geçinmek de zor ama en azından 4 ayda bir belirlenirse enflasyona göre her 4 ayda yeni rakamlar tespit edilir ve asgari ücretli de enflasyon karşısında daha az mağdur olur” ifadelerini kullandı.(CHP)

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde’de Uçurtma Şenliği ile gökyüzü...
Efendibey Mahallesi Mustafa Yiğit Millet Bahçesinde Niğde İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen Uçurtma...

Haberi Oku