Fransız Rokfor Peynirinin Tahtını Niğde Mavi Peyniri Sarsacak!

Haber: Fatma TAN

Tarsuslu iş insanı Recai Erbişim Çanakkale’de 7 bin mertekare kapalı alana sahip çiftliğinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladığını ve küçük baş hayvanın sütünü nasıl değerlendireceği konusunda birçok yeri gezerek peynirleri incelediğini belirtti. Niğde’yi çok sevdiğini her fırsatta söyleyen Erbişim, “Niğde’ye geldim ve peynir ile ilgili ARGE çalışmalarımı burada devam ettiriyorum. Niğde Mavisi peynirini de ARGE çalışmalarım sonucunda üretmeyi başardım.” dedi.

İş insanı Recai Erbişim, “Niğde Mavi peynirini tamamen doğal ortamda üretmeyi başardık. Üretilen Niğde Mavisi deri tulum içinde doğal yöntemlerle ve doğal yöntemlerle mağarada 6 ay bekletilerek küflendiriliyor. Bu uzun küflenme süresi Niğde Mavisi’nin aromasını güzelleştiriyor. Niğde Mavisi peynirinin yanında “Niğde Mağara Ateşi” ismini koyduğumuz peyniri de ürettik. Diğer peynirler de olduğu gibi önce üzerine beyaz bir küf kaplıyor daha sonra mavi, en sonunda da kırmızıya dönüyor. Kırmızı küf kaşarın içerisine farklı bir tat ve aroma katıyor. Bu peyniri kime tattırsak normal kaşara göre çok daha lezzetli olduğunu belirttiler. Bunu da yeni ürün olarak piyasaya süreceğiz. Bu kaşar %25 civarında keçi, %75 civarında inek sütüyle yapılmaktadır. Herkesin yiyebilmesi ağır olmaması için böyle bir çalışmayı denedik. Bu peynirlerle ilgili aşağı yukarı iki yıldır ARGE çalışmalarını yürütüyoruz. Çalışmalarımızda Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in büyük desteğini gördük. Bu sebeple Zengen’deki çiftliğimizi kapatıp, Ereğli’deki imalatımızı tamimiyle Niğde’ye taşıyarak burada üretim yapmaya devam edeceğiz. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde’de bize 10 odalı mağarayı peynir üretiminde kullanmamız için verdi. Buraya geçtik burada doğal ve seri üretim geçeceğiz. Bu mağaranın içine süt işleme tesisimizi de kurmayı planlıyoruz. Türkiye’de yerin altında üretim yapan başka bir tesis yok bildiğim kadarıyla. Mandıranın mağaranın içinde olmasının birtakım avantajları var. Peynirler tamamen doğal yöntemlerle küflendirilecek. Bu sayede 12 ay boyunca standart ürün elde etmiş olacağız. Bu mağarada tesisi faaliyete geçirdiğimizde toprak kaynaklı ısı pompası ile buranın sıcaklığını 22°C'de sabitleyip üretimi burada yapacağız.” dedi.

DİVLE OBRUK PEYNİRİNİ NİĞDE’DE ÜRETMEYİ BAŞARDIK!

Fransa’nın Rokfor Kasabası’nın 500 nüfuslu bir kasaba olduğunu vurgulayan Recai Erbişim, “Rokfor Kasabası bir çeşit peynir üreterek yıllık 1 milyar Euro’luk peynir satıyor. Niğde ve Nevşehir yöresi mağaraları olan bir yer küçücük bir kasabada bu kadar katma değerli bir peynir üretiliyorsa neden Niğde’de üretilmesin diyerek biz buraya geldik ve bu çalışmalarımıza başladık. Bunun yanında Karaman’da üretilen Divle Obruk tulum mağara peynirinin aynısını burada üretmeyi başardık. Ayrancı‘da Divle Obruk peynirini Ayrancı dışında hiçbir yerde üretilemediği söyleniyor. Şu anda birebir Divle Obruk peynirinin aynısını üretmeyi başardık. Ürettiğimiz peyniri tattırdığımız kişiler hiçbir farkının olmadığını hatta bir tık daha iyi olduğunu belirtiyorlar. Ayrancı‘da bu Divle Obruk peyniri 45 ton üretilirken bizim avantajımız bu mağarada binlerce ton üretebiliriz ve ihracatın önünü açabiliriz bu peynirlerle Niğde’den ciddi anlamda ihracat olacaktır.” dedi.

ARGE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR!

Peynirle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımız sonucunda ürettiğimiz yeni peynirlere isimlerde veriyoruz. Niğde Mağara Ateşi (Obruk Kaşarı), Niğde Kırmızı Obruk Peyniri ve Niğde Mavisi bu peynirlerden bazılarıdır. Niğde Mavisi’nin dışı da Obruk Peyniri’nde olduğu gibi kırmızı küf olacak.

YENİ PEYNİR ÇEŞİTLERİDE YOLDA!

2 yıldır sürdürdüğümüz ARGE çalışmaları sonucunda 3 çeşit peynir üretmeyi başardık. Farklı çeşit peynirler üretmek içinde çalışmalarımız devam ediyor. (3 çeşit daha peynir geliyor müjdesini veriyor Recai Erbişim). Biz burada keçi koyun ve ineğin sütünü karıştırarak da peynir denedik güzel tatlar oluşturmayı başardık. Peynirlerimiz için gerekli olan deri tulumları Afyon ve Ereğli’den temin ediyoruz. Keçi, koyun sütünü de Kilis’ten alıyoruz. Kilis’deki mandıramızda şimdilik günlük 10 ton keçi koyun sütü işliyoruz. Peynirlerimizi 2 kg, 3 kg, 10 kg ve 20 kg’lık tulumlarda küflendiriyoruz. Şu anda depomuzda 10 ton civarında peynir mevcut fakat burası 2500 ton peyniri depolayacak kapasitede bununda maddi değerini hesaplayacak olursak oldukça uçuk rakamlar çıkacaktır.

Niğde’de bulunan Mağarayı ziyaret eden Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke “Şu an yeraltında doğal bir mağaranın içerisindeyiz burada Recai Erbişim ve eşi Dilek Erbişim Hanım’la peynir üretimi yapıyorlar. Burada 3 çeşit peynir üretiyorlar ve bu peynirler gayet doğal yöntemlerle üretiliyor. Üretilen peynirler aylarca bekletilip küflendiriliyor. Deponun sıcaklığı 5 ila 5,5 derece ve oldukça nemli bir ortam. Niğde mavi peyniri Türkiye’deki birçok tattığımız peynirlerden çok daha lezzetli ve sağlıklı bir peynir olacak. Niğde Mavi Peynirini bir an önce pazarda görmek istiyoruz.” dedi.

ÇİFTÇİDE KAZANACAK!

İş insanı Recai Erbişim, “Bu çalışmalarımız seri üretime dönüşmeye başladığında Niğdeli küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilerimizde kazanmaya başlayacak. Katma değeri yüksek olan bu peynirin üretilmesi için yöre halkının ürettiği keçi ve koyun sütüne ileride ihtiyacımız olacak. Niğde’deki keçi ve koyun sütü üreticisinin verimli koyun ırklarına yönlendirilmesi de önemli bir faktör. Aynı zamanda Niğdeli keçi ve koyun üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Bu tesis kurulduktan sonra herkes kazanacak. Bu konuda projeler hazırlama aşamasındayız. Bu tür projelerde devletin sıfır faizli kredi vermesi gerekir. Çünkü burada üretilen peynirler 6 ay bekleyerek küfleniyor ve daha sonra satışa sunuluyor. Yani bugün ürettiğiniz peyniri 6 ay sonra paraya dönüştürebiliyorsunuz. Fransa’da peynir üreticisi 1 yıl ödemesiz ve sıfır faizli stok kredisi adı altında kredi kullanabiliyor. Devletin bu şekilde üreticiye destek olması gerekir. Bu tür girişimcilerin sıfır faizli kredilerle mutlaka desteklenmelidir. Bu işler ciddi sermaye isteyen işler. Büyük zincir marketlere bu peyniri satma şansımız var. Süt bizim için çok önemlidir. Planımız yıl sonuna kalmadan bu mağarada mandıramızı kurup seri üretime geçmek.” diye konuştu.

FRANSIZLARIN ROKFORUNDAN DAHA LEZZETLİ

Kanadalı Suzanne Swan adında bir gazeteci Türkiye’deki peynirlerin İzmir’den Kars’a kadar haritasını çıkardı. Türkiye’nin peynir hazineleri kitabında Swan, Türk peynirlerinin lezzetinden bahsederken en çok beğendiği peynirin Niğde mavi peyniri olduğunu belirterek bu konuda Fransızları bile kızdıracak bir yorumda bulundu. Swan, Fransızların ünlü Rokfor peynirinin doğal olmadığını iğne ile rengi mavileştirdiklerini fakat Niğde mavi peyniri daha tulumdayken hava alıp bakteri oluşturuyor ve rengi mavileşiyor vurgusunu yapıyor. Fransızlar rokforun, ilk ve tek koyun mavi peyniri olduğunu iddia ediyor. Halbuki Niğde mavi peyniri rokfordan daha doğal yollarla ve çok daha lezzetli vurgusunu yapıyor.

https://youtu.be/5JnQcB839ZA

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku