Eczacıların bir kısmı eczaneleri kapatmak zorunda kalacaklar

Her şeyden önce zamma karşı olduklarını ifade eden Öztürk; “ Zamma karşı olduğumuzun sebebi şuan ilaç fiyatları zaten çok yüksek. Vatandaşımız mağdur oluyor. İlaca zam gelmesiyle birlikte, ilaç fiyat farkları artıyor. O yüzden ilaç fiyat farklarına karşıyız. Zaten vatandaşımız bu günlerde ekonomik olarak bayağı zordalar. Bunlar vatandaşa ciddi sıkıntılar olarak yansımaktadır.

ECZACILARA İLAÇ ZAMMI SIKINTI OLARAK YANSIYOR

İlaç fiyat kararnamesinin 2009 yılında çıktığını ve hiç güncellenmediğini belirten Öztürk; “Eczacılara ilaç zammı sıkıntı olarak yansıyor. Her şeyden önce eczacılar sermayelerini arttırmak zorunda kalıyorlar ve eczacılar ilaç zammı geldiği zaman karlılık oranları düşüyor. Şöyle ki ilaç fiyat kararnamesi 2009 yılında çıktı. İlaç fiyat kararnamesi eczacıların karlılık oranını belirliyor. Bunda küçük bir gelişme yaptılar ama bu asla eczacıları tatmin edecek düzeyde değil. Eczacılar uzun zamandır ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesinden dolayı gün geçtikçe karlılık oranları düşmektedir. Düştüğü içinde zarardadır bir sürü eczacı. Şimdi eczacı veresiye alıyor devlete veriyor oradan parayı alıyor yani eczacı şuan da ilaç dağıtım kanallarının sermayesini kullanıyor. Eğer bir gün borç alacak hesabı yapsa eczacı bir hesap görse depolarına ellerindeki ilaçların hepsi depoya gider ve üste borçlu kalırlar. Biz bunun adına gizli iflas diyoruz. İlaç fiyatlarını zammı ilaç sanayi gayet güzel gayet rahat hükümetten alabiliyorlar hiçte sesleri çıkmıyor. Çünkü onların her zaman dediği oluyor. Ama bu arada ezilen kesim eczacı oluyor.

ECZACILARI DA YAŞATMAK İÇİN ECZACILARIN SORUNLARINA EL ATILMASI LAZIM

Gelecekte bu durum böyle devam ederse eczacıların bir kısmı eczaneleri kapatmak zorunda kalacaklar diyen Öztürk; “ Eczacılarımızın vatandaşın gözünde bir yeri var yani ekonomik olarak da bir yeri var. Ekonomik yeri de zannediyorlar ki eczacılar çok rahat yaşayan çok para kazanan insanlar zannediyorlar. Hal bu ki bıraksanız eczanedeki ilaçları hepsi sahibine geri gider küçük bir işletmedir eczane. Eczacı bunun üzerine sattığı kadarıyla hizmetten para kazanacak. İlaç fiyat kararnamesi yeterli olarak güncellenmediği için eczacı yeterli karlılığa ulaşamıyor. Geçimini sağlamakta gerçekten zorlanıyor. Askeri ücret arttı, elektrik arttı, dükkan kirası arttı eczacının karı yüzde 3 arttı. Hesapladığımız zaman 1.95’e geliyor hesapladığımız zaman satış fiyatı üzerinden hesapladığımız zaman öyle. Yüzde 3 arttırdılar ama yüzde 2’ye bile gelmiyor doğru dürüst. Burada eczacı ekonomik adalet istiyoruz biz. Vatandaşımız ilaç fiyat farkı vermesi istiyoruz. İlaç fiyatlarını düşürmesi o kadar basit ki yeter ki istesinler. Getirsinler Türk eczacılar birliğini biz ilaç fiyatlarını hemen düşürelim kuralları biz koyalım. Netice itibarinde reçeteye ilaçların etken maddesini yazarsak şayet bu fiyatlar böyle çok ciddi ölçüde düşer. Bizim taleplerimizden biri de o etken maddeyi yazalım. Hatta hastane ambalajıyla eczaneye gelsin vatandaşın ihtiyacına göre biz vatandaşa verelim o zaman fiyatlar nasıl düşüyor. Bizim bir an önce ilaç fiyat kararnamesi ve şartların iyileştirilmesine ihtiyacımız var bu bir, iki eczanede her türlü hizmeti veriyoruz. Verdiğimiz hizmetlerin hiçbirisi için biz ekstra ücret almıyoruz tansiyonunu ölçüyoruz, ilacını takip ediyoruz, yeri geliyor aşı yapıyoruz veya yaptırıyoruz bir şekilde grip aşılarını yaptırıyoruz. Yeri geldi maskeyi bedava dağıttık yani netice itibariyle eczanelerde yaşamak zorunda. Eczacıları da yaşatmak için eczacıların sorunlarına el atması lazım artık bu sorunu bir çözsünler. Vatandaşlarımıza sesleniyorum lütfen maske mesafe kurallarına uysunlar çünkü covid-19 virüsü çok ciddi bir şekilde yayılıyor” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde’de 'Parça Parça Eğlence Puzzle...
Niğde'de çocuklara eğlenirken öğrenmenin yanı sıra çocuk hakları ve sorumlulukları ile ilgili farkındalık...

Haberi Oku