Bir Eğitimcinin Ardından Saygıyla!

Yazan: Fatma TAN

Fizik Öğretmeni Mehmet Türkpençe; 1921 yılında Samsun’da doğdu. Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra bir süre Fizik öğretmenliği yaptı. 1959 yılında Niğde Lisesi Müdürü Sebahattin Güven'in ardından Niğde Lisesi’ne müdür olarak atandı. 1955-1965 yılları arasında hem müdürlük hem de fizik öğretmenliği yaparak altı yılda yüzlerce başarılı öğrencinin yetişmesine katkı sağladı. Niğde Lisesi Müdürlüğü sırasında; Niğde Lisesi’nin biyoloji öğretmeni Saadet Hanımla evlendi. Hayatı boyunca çalışkan ve disiplinli bir öğretmenlik yaşamı sergileyerek yeni lise binasının yapılmasına çok emek verdi. Mehmet Türkpençe 1965 yılında Niğde Lisesi müdürlüğü görevini Şahabettin Akyol’a devretti. Eskişehir Atatürk Erkek Lisesi, Plevne Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi Müdürlüklerini de yapan başarılı ve disiplinli yöneticiliğinden ödün vermeyerek ülkemize çok kıymet katmış değerli öğrenciler yetişmesine katkı sağlayan bu değerli eğitimcimizi saygıyla anıyoruz.

POZİTİF BİLİME ÖNEM VERİRDİ

Müdür Mehmet Türkpençe’nin yıllar önce bir gazeteye verdiği mülakatta eğitimde şimdiki zamana da ışık tutacak önemli açıklamalarının geleceğe ışık tutmaya devam edeceği düşüncesiyle siz okuyucularımızla paylaşmak istedim.

İdealist ve başarılı bir öğretmenin eğitimle ilgili o açıklamaları: “Bilindiği gibi, klasik liseler öğrencilerini her türde yüksek okula üniversiteye ve hayata hazırlayan kurumlardır. Bu görevin yerine getirilebilmesi için öğrencilere gerekli formasyon ve kültür kazandırılmalıdır. Bunun içinde okul kendi yönetmelikleri ve müfredat programları çerçevesinde amacını gerçekleştirmeye yönelir. Öğrencilerin pozitif bilim anlayışı doğrultusunda davranış rahatlığı ve kişilik kazanabilmesi için görevliler üstlerine düşeni yerine getirirken. Eğitimsiz öğretim olamayacağı gerçeğinin bilincindedirler. Hızla değişen çağdaş eğitim koşulları içerisinde orta öğretimin gençlere vermesi gereken değerler. Milli Eğilimin amaç ve ilkelerinde saptanmıştır. Amaç ve ilkelerin ışığında Atatürk ilkeleri şaşmaz hedeflerimizdir. Toplumun geleceği de bu duruma bağlı olunca Milli Eğitimin felsefesi kendiliğinden ortaya çıkar. Bizim felsefemiz öğrencilerin yetişmesinde sevgi ve saygıya dayanan disiplin esastır. Birbirine değer veren, birbirini anlayan, hoşgörü sahibi olan, düşünce özgürlüğü taşıyan, sevecen bir ortam içinde gelişen öğretmen- öğrenci ilişkileri yıkıcı değil yapıcı. İtici değil çekici ve birleştirici anlamda belirmektedir.”

Niğde Lisesi’nin efsane müdürü Mehmet Türkpençe’ye Allahtan rahmet sevenlerine de sabır ve baş sağlığı diliyorum.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku