Aladağlar'a Türk dağcılarının da ilgisi arttı

Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içinde yer alan Aladağlar, 55 bin hektarlık alanı kapladığını belirten Tecimer; “Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerinin bulunduğu Aladağlar, jeolojik olarak ilginç yapısıyla çok sayıda zirveye, vadiye, göllere ve şelalelere sahip. Bölgenin zirveleri bitki örtüsünden yoksunken, alt kesimlerde otsu bitkiler, düşük rakımlı kesimlerde ise kızılçam, karaçam ve köknar ormanları bulunuyor. Dağcıları cezbeden zirvelere sahip Aladağlarda özellikle Demirkazık, Kızılkaya, Kaldı ve Emler zirveleri büyük ilgi görüyor. Trekking yapmak isteyenler ise Sokullu pınar’dan başlayarak, Soğuk pınar’a uzanan parkurda vadilerden ve Yedigöller'den geçerek Hacer Boğazı'nı aşıyor, ardından Kapuzbaşı Şelalelerine ulaşıyor” dedi.
Aladağlar, Türkiye'de yurt içi ve yurt dışından dağcıların en fazla rağbet ettiği dağlar arasında bulunuyor diyen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tecimer; “Son yıllarda Türk dağcılarının da ilgisi arttı. Geçen yıllarda Aladağlara gelen yabancı dağcı sayısı 2 bin 500'ün üzerindeydi. Bu sayı son yıllarda yüzde 30-40 azaldı. Bunun sebebi ise ülkemiz ve çevresinde yaşanan gelişmeler ile maliyetlerin artması ve Aladağ’a genelde Avrupa ülkelerinden dağcıların geliyor olmasıdır” diye konuştu.
Aladağların sahip olduğu özelliklerle dağcılara çok cazip geldiğini aktaran Kültür ve Turizm Müdürü Tecimer; "Dünyada birçok dağ var. Zirvesi için gidersiniz. Aladağ ise farklı bir atmosfere sahip. Zirveleri, manzarası, gölleri, vadileri ve doğallığını koruması nedeniyle büyüleyici bir güzelliğe sahip. Aladağlar'ın yabancı dağcıları çok çekmesinin sebebi ise doğallığını koruyabilmesi ve yapılaşmanın olmaması. Biz Aladağlar'ın bu doğallığını sürdürdüğümüz müddetçe yabancı dağcılar da gelmeye devam edeceğini ifade etti.
Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Tecimer; ‘Aladağları özel kılan sarp kayalıklara sahip olması, volkanik dağlara göre yüksek zirvelerinin bulunması, teknik ve zirve dağcılığı için mükemmel bir saha olmasıdır. Yabancı dağcıların çok iyi bildiği bu önemli değeri Türk dağcıları olarak, yeni fark etmeye başladıklarını, ‘Biz kendi değerlerimizin çok farkında değildik. Eskiden yabancı dağcılar Aladağlara çok fazla ilgi gösterip keşfederken, biz yeni keşfetmekteyiz. Dağcılık kulüplerinin ilgisi de çok fazla. Türk dağcılarının ilgisinin hızla arttığını söyleyebilirim”dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde ilk 15’e giremedi
 Niğde vergi tahsilat oranında Türkiye illeri sıralamasında ilk 15 il arasına girmeyi başaramadı.

Haberi Oku