300 akademisyene Sıfır Atık Sistemi Kurulum eğitimi verildi

Yoğun katılım ile gerçekleşen ve 2 gün süren çevrimiçi programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar gerçekleştirirken, Üniversite Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş Gönen, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Atık Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ve Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü öğretim üyesi ve Atık Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Meryem Nur Aydede de “Sıfır Atık Sistemi Kurulum ve Uygulama Eğitimi” kapsamında sunumlar yaptı.

Çevrimiçi gerçekleşen programda açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, çevresel kaynakların sürdürülebilir kalkınma ile olan ilişkisinden bahsederek başladığı konuşmasında geçmişten günümüze yaşanan önemli olayların, antlaşmaların ve daha pek çok olgunun “Çevre” üzerindeki etkisine de değindi. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar ayrıca, bilinçsiz bir şekilde kullanılmakta olan çevresel kaynakların sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmez önceliğe sahip olduğunu da vurguladı.

“Sürdürülebilir Kampüs” başlığı altında kampüs ortamı ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su, ulaşım ve eğitim” gibi bir çok konuya da kısaca değinen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Üniversite öğrencilerinde “Sıfır Atık Kültürü” oluşturmak ve bu kültürü davranışa dönüştürerek hayatları boyunca bu bilinç ile hareket edecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Bu bilinçli davranışın ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacağına da inandığını belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, açıklamalarını çevrimiçi programda emeği geçen ve programa katılım sağlayan herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’ın ardından Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş Gönen sıfır atık sisteminin üniversitelerde kurulması için önemli alt yapıyı oluşturan idari yapılanma hakkında ve idari süreçlerin sıfır atık sisteminin kurulumunda ve sürdürülmesinde, “Etkin İdari Yapılanma ve Operasyonel Süreçler” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

Atık yönetiminin gerekliliği, Avrupa Birliği direktifleri ve uygulamaları, Türkiye’de Atık yönetimi yönetmeliği ve tarihi, sıfır atık yönetmeliği, özel yönetime tabi olan atıkların yönetmelikleri ve atıkların alınmasında süreçlerin işletilmesi gibi konulara da açıklık getiren Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş Gönen, sıfır atık sisteminde uygulamanın yanında başarılı bir sistem uygulaması için doğru kurgulamanın ve eğitimlerin efektif uygulama için en önemli basamak olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Çağdaş Gönen programda, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS), MoTAT ve Sıfır Atık Modüllerinin kullanımı üzerine de açıklamalarda bulundu.

Atık Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci programdaki konuşmasına, “Mevcut Durum Analizi ve Kaynağında Ayrıştırma Seçenekleri” adlı sunumu altında; neden altılı ayırma yaptıkları, bu altılı ayırma sistemine nasıl karar verdikleri ve mevcut durum analizindeki ön hazırlıklar gibi konulara açıklık getirerek başladı.

Sıfır atık sisteminin kurulumunda dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan, sıfır atık eğitimlerinin öneminden, neden farklı türlerde eğitimler verildiğinden ve nasıl bir içerik oluşturulduğundan da bahseden Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci eğitimde, Sıfır Atık Sisteminin sürdürülebilirliği ve insanlarda davranış oluşabilmesi için eğitim içeriklerinin ve farkındalık faaliyetlerinin sürekliliğinin önemine de ayrıca vurgu yaptı.

Ayrıca eğitimin 2. gününde Doç. Dr. Çağdaş Gönen ve Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci, birlikte yaptıkları “Ekipman Temini ve Altyapı Kurulumu” adlı sunumda, temin için ihtiyaçların belirlenmesi süreçleri ve resmi temin sürecinin yürütülmesi konularında da değerli bilgileri katılımcılar ile paylaştılar.

Doç. Dr. Meryem Nur Aydede, atık yönetimi sisteminde çok kaliteli atık kutularına veya son teknolojiye sahip elektronik araçlara sahip olunsa bile bireylerin sıfır atık kültürünü oluşturup bunu günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmediği sürece, bu araç ve gereçlerin bir işe yaramayacağını belirterek, yetişkin eğitimine yönelik atık yönetimi eğitiminde kendi kültürümüze, değer ve yargılarımıza uygun eğitim faaliyetlerinin gerekli olduğunu önemle belirtti.

Doç. Dr. Meryem Nur Aydede açıklamalarının sonunda ise Üniversitemizde uzman bir ekip dahilinde öğrencilerin de sıfır atık sisteminin içine katılarak bu sistemin geliştirildiğini ve uygulandığını ifade ederek Üniversitemiz Atık Yönetim Sisteminin bu yolla başarıya ulaştığını aktardı.

Yoğun ilgi ile takip edilen ve yaklaşık 100 Üniversiteden 300 akademisyen ve çevre ile ilgili çalışmalar yürüten paydaşa ulaşılan etkinlik, Üniversitemiz 3. Sınıf Atık Getirme Merkezinin tanıtım videosunun izlenmesinin ardından sona erdi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku