Röportaj:
Lübnanlı Sanatçı Fatiha Benmansour Bedran Röportajı

02 Nisan 2021 tarihinde Dünyaca ünlü Resim sanatçımız Safa Büte’nin çabalarıyla Niğde Sanat Galerisi'nde gerçekleşecek olan ARTQUAKE-6 resim sergisine yurt dışından katılan sanatçılarla röportajlarımız devam ediyor.

Bu haftaki konuğumuz Lübnanlı sanatçı Fatiha Benmansour Bedran gazetemiz muhabiri Fatma Tan’ın Facebook üzerinden gerçekleştirdiği o röportaj…

F. Tan: Merhaba sizi biraz tanıyabilir miyiz?

F. B. Bedran: Ülkem Fas hükümeti tarafından Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde bir değişim programında İngilizce eğitimi almak üzere Lübnan'a gönderildim ve edindiğim becerilerle Fas'a dönmek yerine bir Lübnanlı ile evlendim ve Beyrut'a yerleştim. Ancak lise ve üniversitede İngiliz dili ve edebiyatı ve çeviri öğrettim ve "Carnegie Orta Doğu Merkezi" için dosyaları tercüme ettim. Dünya Mirası Yayıncıları için İngilizce edebiyatın İngilizce romanlarını da sadeleştirdim. 2014 yılında UNESCO Ulusal komisyonunu kazandım. 3 uluslararası edebiyat kitabı hakkındaki yorumlarım için "Tamayouz" ile ödüllendirildim.

F. Tan: Alaylı mı? Sanat okulundan mısın?

F. B. Bedran: Bir sanat okuluna yakın. Üniversitede edebiyat ve karşılaştırmalı diller okudum ve ayrıca resim ve sanat eleştirisi alanlarında akademik dersler aldım. Aslında sanatla her zaman farklı biçimleriyle ilgilendim: görsel, müzikal, edebi, performans, film yapımı, takı yapımı ve moda tasarımı.

F. Tan: İnsanlar sanatçıyı nasıl görüyor? İnsanların sanata bakışından memnun musunuz?

F. B. Bedran: Evet. Memnunum. Lübnan'daki sanatçılar cesaretlendiriliyor ve saygı görüyor ve kültürel projeler için patronların ve bankaların finansmanından yararlanıyor. Lübnan, birçok üniversitesi ve müzesi olan bir kültür ülkesidir. Ve insanlar sanat olmadan hayatın çok fakir olduğuna ve kültürün sadece bir lüks ya da “ekstra” değil, bir gereklilik olduğuna inanıyor.

F. Tan: Bir sanatçı olarak, sanatınızı ve kendinizi gelecekte nerede görüyorsunuz?

F. B. Bedran: Ben bir sanat aşığıyım, sanatçı değil. Bu yüzden yaratıcılığı seviyorum. Ve kültürler arası etkinlikler.

Ortadoğu Uluslararası Direktörü iken Lübnan Festivalleri, Beiteddine ve Beyrut İlahileri ile Fez Kutsal Müzik Festivali ile işbirliği projelerinde çalışma şansım oldu.

F. Tan: Sanatın insanlar üzerindeki gücüne inanıyor musunuz?

F. B. Bedran: Kesinlikle. Sanat bize güzellik katmakla kalmadı, aynı zamanda değerli bir terapi yöntemi olduğunu da kanıtladı. Bu bir şifa ve zihinsel iyilik aracıdır. İnsanların duygularını keşfetmelerine, stresle başa çıkmalarına ve özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olur.

F. Tan: Her çocuğun sanata yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

F. B. Bedran: Elbette. Bir çocuk, eğitiminin bir parçası olarak bazı sanatsal faaliyetlerde bulunmaya teşvik edilmelidir. Normalde bir çocuk sözcüklerde güçlük çeker, bu nedenle sanat onun kendini ifade etmesi için en iyi sözlü olmayan yoldur, bu da onun yaratıcılığını şekillendirmesine ve kendini doymuş hissetmesine olanak sağlar. Yetenekli olduğunu kanıtlarsa, ebeveynleri onun sanatçı olmasına yardım etmelidir.

F. Tan: Toplumun gelişimi ile sanat arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor musunuz?

F. B. Bedran: Sanat, kendiliğinden bir tezahürdür. İlkel toplumlarda insanla birlikte mağaralarda ilkel resimler, güzel resimler olarak ortaya çıktı. Daha sonra başka formlar geliştirildi. Bu formların çeşitliliği, bir toplumun gelişimini yansıtır ve onlar aracılığıyla geçmiş kültürleri ve miraslarını öğreniriz.

Toplumdaki pek çok şey sanat biçiminde korunur.

Bazı toplumlar müzik ve heykel gibi sanatı kötü diyerek yasaklar. Bu yüzden geri kalmış ve gelişmemişlerdir.

Sanat, bir toplumun kimliğidir ve sanata yatırım yapan toplumlar barışı seven ve barışı sağlayan toplumlardır.

F. Tan: Niğde hakkında neler biliyorsunuz?

F. B. Bedran: Bir rüya…

F. Tan: Gelecekte Niğde’ye gelmeyi düşünüyor musunuz?

F. B. Bedran: İnşallah rüyalarım gerçekleşir.

F. Tan: Türkiye hakkında ne düşünüyorsun? Daha önce geldiniz mi?

F. B. Bedran: Birkaç yıl önce başkent Ankara’yı ziyaret etmiştim.

F. Tan: Türkiye'de en çok görmek istediğiniz şehir neresi?

F. B. Bedran: İstanbul ve Kapadokya bölgesini.

F. Tan: Bir sanatçı gözünden bize konumunuzdan (şehriniz, köyünüz veya ilçeniz) bahseder misiniz?

F. B. Bedran: Beyrut banliyölerinde, Lübnan dağlarının eteğinde, denize bakan Hazmieh'de yaşıyorum.

Röportajımızın İngilizcesi

F. Tan: Hello. Can we get to know you a little bit?

F. B. Bedran: I was sent to Lebanon by the government of my country, Morocco, to study English at the American University of Beirut on an exchange program and, instead of returning to Morocco with my acquired skills, I married a Lebanese and settled in Beirut. However, I did teach English language and literature and translation at high school and university and translated files for “Carnegie Middle East Center". I also simplified English novels of English literature for The World Heritage Publishers. In 2014, I won the UNESCO National commission prize with "Tamayouz," Excellency, for my comments on 3 books of international literature.

F. Tan: Are you from an art school?

F. B. Bedran: Close to an art school. At University, I majored in literature and comparative languages and also took academic courses in painting and Art criticism. In fact I have always been interested in Art in its different forms: visual, musical, literary, performing, film making, jewelry making and fashion design.

F. Tan: How do people view the artist? Are you satisfied with people's view of art?

F. B. Bedran: Yes. Satisfied. Artists in Lebanon are encouraged and respected and benefit from the funding of patrons and banks for cultural projects. Lebanon is a country of culture with many universities and museums. And people believe that life is very impoverished without arts and that culture is not just some luxury or “extra” but a necessity.

F. Tan: As an artist, where do you see your art and yourself in the future?

F. B. Bedran: I am an art lover, not an artist. So I love creativity. And cross-cultural events.

I had the chance to work with the Lebanese Festivals, Beiteddine and Beirut Chants on cooperation projects with The Festival of Sacred Music of Fez when I was its International Director for The Middle East.

F. Tan: Do you believe in the power of art over people?

F. B. Bedran: Certainly. Not only art brings beauty to us but it has proved to be a valuable form of therapy. It's a means of healing and mental well-being. It helps people explore their emotions, cope with stress and boost their self-esteem.

F. Tan: Do you think every child should be directed to art?

F. B. Bedran: Of course. A child should be encouraged to perform some artistic activity as a part of his education. A child normally has difficulty with words, so art is the best non-verbal means for him to express himself, which will allow him to shape his creativity and feel fullfilled. If he proves to be talented, then his parents should help him become an artist.

F. Tan: Do you think there is a connection between the development of society and art?

F. B. Bedran: Art is a spontaneous manifestation. It appeared with man in primitive societies as primitive paintings in caves, beautiful ones. Later on, other forms developed. The variety of these forms reflect the development of a society and we learn about past cultures and their heritage through them.

A lot of things in society stay preserved in the form of their arts.

Some societies forbid art such as music and sculptures as bad. That's why they are backward and undeveloped.

Art is the identity of a society and societies that invest in art are peace- loving and peace-making ones.

F. Tan: What do you know about Niğde?

F. B. Bedran: It's a dream.

F. Tan: Do you plan to come to Niğde in the future?

F. B. Bedran: Inchallah. A dream come true.

F. Tan: What do you think about Turkey? Did you come in before?

F. B. Bedran: I only visited the Capital, Ankara, some years ago.

F. Tan: Where is the city you most want to see in Turkey?

F. B. Bedran: Istanbul and Cappadocia.

F. Tan: Can you tell us about your location (your city, village or town) from the perspective of an artist?

F. B. Bedran: I live in Hazmieh, in the Beirut suburbs, at the foot of the Lebanese mountains, overlooking the sea.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku