Röportaj:
Fas'lı Sanatçı Mohammed El Mountassir Chemao El Fihri Röportajı

02 Nisan 2021 tarihinde Dünyaca ünlü Resim sanatçımız Safa Büte’nin çabalarıyla Niğde Sanat Galerisi'nde gerçekleşecek olan ARTQUAKE-6 resim sergisine yurt dışından katılan sanatçılarla röportajlarımız devam ediyor.

Bu haftaki konuğumuz Fas'lı sanatçı Mohammed El Mountassir Chemao El Fihri ile gazetemiz muhabiri Fatma Tan’ın Facebook üzerinden gerçekleştirdiği o röportaj…

F. Tan: Merhaba sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Mountassir: Ben Mohammed El Mountassir Chemao El Fihri 69 yaşındayım, Salé'de doğdum, evliyim ve evli iki kız çocuk babasıyım. Eşim Fransız. Hem Fas’ın başkenti Rabat'ta hem de Fransa, Nantes'te yaşıyoruz.

F. Tan: Alaylı mı? Sanat okulundan mısın?

Mountassir: Uzun okul hayatım boyunca, anaokulundan beri sanat okudum. Bana ihtiyacım olan her şeyi öğreten mükemmel sanat öğretmenlerim oldu ve büyük bir güvenle sanatsal bir kariyere başladım, ayrıca tüm sanatın yanı sıra ondan çok şey öğrendiğim tanınmış bir ressamın oda arkadaşı olma fırsatım oldu.

F. Tan: Çalışmalarınızda hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

Mountassir: Görüşmelerimde bu soruyu sık sık soruluyor ve her zaman aynı cevabı veriyorum: tüm teknikler aynı masada sıkça kullanılmak için iyidir.

"Bir yazar, romanını yazarken kendini ifade etmek için belirli bir araç kullanmak zorunda mıdır?

F. Tan: Pandemi (Covid 19) sürecinde sanatsal aktivitelere katılabildiniz mi? Sizi ve çevrenizi Covid 19 nasıl etkiledi?

Mountassir: Salgına ve karantinaya rağmen her şeyi yaptım. Bize tutunmamız için bir destek verdi. Varoluş ve düşünme şeklimizdeki önceliklere gözlerimizi açan gerçek bir hayat dersi. Diğer sanatçılarla internet sayesinde, kreasyonları canlı olarak paylaşıp gerçekleştirdik.

Bu, başkalarına daha açık olmamızı ve karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma önlemleri almamızı sağladı.

F. Tan: Bulunduğunuz ülkede sanata ve sanatçıya bakış açısı nasıl?

Mountassir: Ülkemizde sanat her zaman El Sanatları ve Mutfak Sanatı gibi farklı sanatsal formlarda var olmuştur.

Tiyatro hala var ve gelişmeye devam ediyor. Bizimki gibi bir ülkede, farklı popülasyonların geçtiği kıtaların kavşağında, onu bilgi ve becerilerle doldurduğumuz için şanslıyız. Fas her zaman barışı tercih etti ve Afrika'da çok sakin bir şekilde ilerliyor, diğer Afrika ülkelerine belirli bir ivme kazandırıyor ve ayrıca sevgili kralımız Majesteleri Mohammed VI'nın özellikle bölgesel ve ulusal müzelerin yaratılmasıyla verdiği ivme sayesinde. Yapım aşamasında olan Rabat'taki yeni Kraliyet Tiyatrosu da dahil olmak üzere sanatsal alanda yeni yeni gelişmeler yaşanıyor.

F. Tan: İnsanların sanatçıya bakış açısı nasıl?

Mountassir: İnsanlar, tüm uygarlıklardan ve dünyanın tüm bölgelerinden tüm ırkların temsilcileridir. Elbette sanat ve sanatçı hakkındaki vizyon, kültür ve gelişim düzeylerine göre doğal olarak farklı olacaktır.

F. Tan: Bir sanatçı olarak gelecekte sanatınızı ve kendinizi nerede görüyorsunuz?

Mountassir: Geleceğimin her saniyesini arkamda bıraktım. Ben sadece şu anda yaşıyorum.

F. Tan: Eserlerinizde en çok hangi temayı işliyorsunuz?

Mountassir: Beni dışlamadan derinden etkileyen tüm temalar. Picasso, İspanya'daki kanlı olaylardan etkilendi ve Guernıca'yı yaptı.

F. Tan: Sanatın insan üzerindeki gücüne inanıyor musunuz?

Mountassir: Evet kesinlikle. Aynı güç. "Müzik, tavrı yumuşatır" demiyor muyuz?

F. Tan: Sizce her çocuk sanata yönlendirilmeli midir?

Mountassir: Çok erken yaşlardan itibaren yatkınlığı olan bir çocuğa, diğer alanlardaki diğer gelişme olasılıklarının farkına varması unutulmadan, mevcut toplumun gözünde ödüllendirilmelidir. Bu şekilde motive edilebilir.

F. Tan: Çocuk ve gençlerin sanatınıza bakış açısı nedir?

Mountassir: Resim yapma tutkumu çocuklarla paylaşmak en büyük mutluluğumdur. Sanat, herkesin gelişimine katkıda bulunur. Sakin bir şekilde büyümek için çocukların yaratıcı aktivitelere ihtiyacı vardır.

F. Tan: Toplumun gelişmişliği ile sanatın bir bağlantısı olduğunu düşünüyor musunuz?

Mountassir: Şüphesiz, günümüz anlamında modern bir toplum, sanat olmadan yapamaz.

F. Tan: Bir resim oluşurken sizde ve tuvalde nasıl bir serüven gerçekleşiyor?

Mountassir: Bu, duygular, maddi enerjiler ve kendiliğinden ortaya çıkan yaratıcılık arasında inanılmaz bir simya vardır, ancak daha sonra enerji veya daha doğrusu besleyici özün yeniden devraldığı zaman sona erecek bir macera. Ve böylesine bir yanardağ patladığında, bu acil yaratıcılığa duyulan ihtiyaç, içimdeki sanatçının Yaratıcısı ile bağlaması olarak hissedilir, bu da sanatçıya ilk etapta bir sürpriz gibi görünür.

F. Tan: Niğde hakkında neler biliyorsunuz?

Mountassir: Çok güzel bir pitoresk bölge ve kültür açısından çok aktif.

F. Tan: Niğde’ye gelecekte gelmeyi düşünüyor musunuz?

Mountassir: İnşallah, büyük bir zevkle. Uzun süredir arkadaşlar sabırsızlıkla beni bekliyorlar, özellikle de sevgili kardeşimiz Safa Büte ve Fas'ta Rabat'ta ağırlamaktan zevk aldığım sevimli ailesi.

F. Tan: Türkiye hakkında neler düşünüyorsunuz? Daha önce geldiniz mi?

Mountassir: Daha önce üç kez ziyaret ettiğim güzel bir ülkeniz var, Türkiye: İstanbul, İzmir ve Ankara, Kapadokya ve ben hala Türkiye hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum.

F. Tan: Türkiye’de en çok görmek istediğiniz şehir neresidir?

Mountassir: İstanbul'u ve doğal erozyonla yontulmuş inanılmaz kayalarıyla büyüleyici Kapadokya'yı yeniden görmek isterim. La Place'deki büyük bir otelin duvarlarında yer alan bu şehrin üç resmini yaptım ve ilham aldım.

F. Tan: Bir sanatçı gözüyle bize bulunduğunuz yerden (Şehriniz, köy ya da kasabanızdan) bahsedebilir misiniz?

Mountassir: Fas’da Şerif Krallığı yer almaktadır.

Afrika'nın tepesinde, Avrupa'yı yakınlaştırıyor ve bu ona ayrıcalıklı bir coğrafi konum sağlıyor. Üç Atlas'ın sıcak sahra, ılıman Atlantik, dağlık soğuk ve karlı bölgeleri arasında değişen 12 bölgesinde farklı iklimlere sahiptir. Fas, çeşitli ve muhteşem manzaralarıyla son derece çeşitliliğin ve huzurun ülkesidir.

Röportajımızın İngilizcesi

F. Tan: Hello. Can we get to know you a little?

Mountassir: I am Mohammed El Mountassir CHEMAO EL FIHRI almost 69 years old, I was born in Salé, married and father of two daughters now married and with two children each. My wife is French. We have been living both in Rabat and in France, in Nantes for a few months now.

F. Tan: Are you a self-taught artist? Or an art school?

Mountassir: I studied art during my long schooling since kindergarden. I have had excellent art teachers who taught me everything I needed to and I started an artistic career in great confidence, plus I had the opportunity to be the roommate of a well-known painter from whom I learned a lot in addition to all the art publications, the visits to major museums in different countries where I had the pleasure of being invited to visit.

F. Tan: What techniques do you use in your works.

Mountassir: I have this question coming up often in my interviews and I always answer the same thing: all techniques are good to be used often in the same table.

"Does a writer have to use a particular tool to express himself while writing his novel?

F. Tan: Were you able to participate in artistic activities during the pandemic process (Covid 19)?

Mountassir: I did everything despite the pandemic and the fact of being confined. It gave us a boost to hold on. A real lesson in life that opened our eyes to the priorities to have in our way of being and of thinking. Thanks to internet with other artists, we were able to communicate and exchange creations live.

How has Covid 19 affected you and your environment?

This allowed us to be more open to others and to take measures of mutual aid and solidarity.

F. Tan: What is the perspective of the art and the artist in your country?

Mountassir: Art in our country has always existed in different artistic forms such as Handicrafts and Culinary art.

Theater is still present and continues to evolve. We are fortunate to live in a country like ours, at the crossroads of continents that different populations have crossed, impregnating it with knowledge and skills. Morocco has always favored Peace and it is advancing in Africa very serenely, giving a certain impetus to other African countries, and also thanks to the impetus given by our beloved sovereign His Majesty King MOHAMMED VI, in particular by the creation of regional and national museums as well as theaters, including the new Royal Theater in Rabat, which is under construction.

F. Tan: How do people perceive the artist? Are you happy with the way people see art?

Mountassir: PEOPLE are human beings of all races from all civilizations and from all regions of the globe. Obviously the vision on art and the artist will be naturally different according to their level of culture and development.

F. Tan: As an artist, where do you and your art see yourself in the future?

Mountassir: My future is behind me every second. I only live in the immediate present.

F. Tan: What theme do you use the most in your works?

Mountassir: All the themes that touch me deeply without exclusion. Picasso was touched by the bloody events in Spain and gave birth to GUERNICA.

F. Tan: Do you believe in the power of art over people?

Mountassir:Yes certainly to start with me. Same power. Don't we say "music softens manners,"

F. Tan: Do you think that every child should be directed towards art?

Mountassir: A child who has predispositions from a very early age should be accompanied in this way without forgetting to make him aware of the other possibilities of development in other fields more rewarding and more rewarded in the eyes of the current society.

F. Tan: What is the perspective of children and young people on your art. ?

Mountassir: My greatest happiness is to share my passion for painting with the children. Art contributes to the development of everyone. To grow serenely, children need creative activities.

F. Tan: Do you think there is a link between the development of society and art?

Mountassir: Without a doubt, a modern society in today's sense could not do without art.

F. Tan: What kind of adventure takes place in you and on the canvas during the creation of a painting?

Mountassir: It is an incredible alchemy between emotions, material energies and spontaneous creativity, an adventure that only ends to be resumed later on when the energy or rather the nourishing sap takes over again. And when such an effervescent volcano erupts, this need for urgent creativity is felt as the connection of the artist in me with His Creator, a surprise to the artist in the first place.

F. Tan: What do you know about Niğde?

Mountassir: A very beautiful picturesque locality and very active in terms of culture.

F. Tan: Do you plan to come to Niğde in the future?

Mountassir:Inchallah, with great pleasure. Long-time friends are impatiently waiting for me, in particular our dear Brother Safa BUTE and his adorable family whom I had the pleasure of receiving in Rabat in Morocco.

F. Tan: What do you think about Turkey? Did you come in before?

Mountassir:You have a beautiful country, Turkey, that I have visited three times already: Istanbul, İzmir and Ankara, Capadocia and I still want to know more about it.

F. Tan: Where is the city you most want to see in Turkey?

Mountassir: I would like to see Istanbul again and the fascinating Capadocia with its incredible rocks, sculpted by natural erosion. I was inspired and done three paintings of this city which are on the walls of a large hotel in La Place.

F. Tan: Can you tell us about your location (your city, village or town) from the perspective of an artist?

Mountassir: The Cherifian Kingdom of Morocco is situated at the top of Africa, bringing Europe closer, and this gives it a privileged geographical location. It enjoys different climates in its 12 regions, varying between the hot sahara, the temperate Atlantic, the mountainous cold and snowy regions of the three Atlas. With various and magnificent landscapes, Morocco is the country of utmost diversity and peacefulness.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'nin Ruhunu Anlamak Gerekir!
Niğde coğrafi olarak kapalı havza özellikleri gösteren yani suyunu açık denizlere ulaştıramayan bir konumdadır.

Haberi Oku