Gündem:
Niğde'de 620 Yıllık Türbe Karalama Duvarı Oldu!

Fatma TAN - Özel Haber

Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, "Niğde’de tarihi yapılar üzerine sprey boyalarla yazılar yazılması Niğdemizin tarihi dokusu açısından büyük bir sorun oluşturuyor. Bu şekildeki yazıların tarihi yapılara zarar vermesi yanında görüntü kirliliği de oluşuyor. Bu yazıların temizlenmesi de oldukça teknik bir konu ve zor bir iş. Bu tür yazılar tarihi ve kültürel yapılarda kumlama temizliği ile temizlenebiliyor. Niğde Belediyesinde de bu kumlama makinasından mevcut. Gerekli görüşmeleri yaptık. Belediyemizin en kısa sürede bu yazılarla ilgili bir çalışma yapacağı bilgisini de aldık. Niğde Belediyesi’nde bu yazıların silinmesi için kumlama makinası olması Niğdemiz için büyük bir avantaj. Gençlerimiz ve vatandaşlarımızı tarihi dokuya sahip binalara bu tür yazıların yazılmasının hoş bir görüntü içermediğini ve bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini tekrar vurgulayarak daha hassas olmaya davet ediyorum." dedi.

Tarihi taş bina ve duvarlara sprey boya ile yazı yazmak apaçık Vandalizm olduğunu belirten Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü "Bunu yapanlar ağır cezada yargılanması gerekir. Tarihi binalarımızı koruyarak gelecek nesillere taşımak bizim en asli görevleriniz içinde yer alıyor. Bu tür binalardaki kameraların sayısını arttırmak, olmayan yerlere de kamera yerleştirip bunu yapanları tespit etmek gerekir. Niğdemize grafiti duvarları mutlaka yapılmalıdır. Grafiti duvarları bu tür yazı yazmak isteyenler için uygun bir ortam olacaktır." vurgusu yaptı.

GRAFİTİ SANATI ŞEHRE CANLILIK KATAR

Grafiti duvarları ile ilgili ilk grafiti örneğini Niğde’de uygulayan Niğdeli Grafik Tasarım ve Fotoğraf sanatçısı Fatih Kızılkaya ile görüştük. Fatih Kızılkaya; "Tarihi binaları sprey kullanarak boyayanlar cahilliklerinden bunu yapıyorlar. Bunu yapanların belli bir yaşın altındaki kültür seviyesi düşük kişiler olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Grafiti denen bir sanat var. Bu sanatın yapılabilmesi için tarihi duvarları boyamak yerine grafiti için duvarlar oluşturulması gerekir. Şehrimizde bu sanat için uygun binalar ve duvarlar var.

Biz geçtiğimiz yıllarda metruk bir binanın duvarını az bir maliyetle basit bir sıva tekniği kullanarak resim bölümünden öğrenci arkadaşlarla birlikte Neşat Ertaş’ın portresini yaptık ve Türkiye’de herkesin haberi oldu. Yaptığımız bu çalışma bir dönem sosyal medyanın ilgi odağı haline geldi." dedi.

Grafiti duvarlarına ile insanlara mesajlar veren kendi örf ve adetlerimize uygun sözleri, deyimleri yapabiliriz vurgusu yapan Fatih Kızılkaya "Türk milleti ile bütünleşmiş şahsiyetlerin porteleri yapılabilir. "Bu Sokakta Hayat Var" adı altında yaptığımızda sokak çalışmamıza vali bey, milletvekilleri ve Niğde’nin protokokül mensupları başta olmak üzere Niğde’yi ziyarete gelen insanlar burada fotoğraflar çekinerek bizleri tebrik edip büyük ilgi gösterdiler. Bu çalışma ile şehirde farkındalık oluşturmaya çalıştık. Grafiti sanatını hayata geçirmek için Belediyelerin veya kurumların tahsis edecekleri duvarlar veya az maliyetle inşa edilecek bir duvarla böyle bir alan oluşturulabilir. Niğdemizin kendine has söylemleri bu duvarlara yazılabilir. Grafiti sanatını biz bireysel olarak yaptık ve büyük ses getirdi. Belediye bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak yapıp, insanları duvar boyamaya yönlendirebilir. Sanatçılar gelip orada performanslarını sergilerler. Hatta canlı performans etkinlikleri bile yapılarak grafiti ile ilgili turnuva bile yapılabilir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin dışarıya doğru olan duvarları var resim bölümünün öğrencileri orada yeteneklerini sergileyebilir."

Grafiti sanatının örneklerini Tarsus’ta çok net gördüklerini belirten Grafik Tasarım ve Fotoğraf sanatçısı Kızılkaya; "Grafiti şehre değer katar, şehri canlandırır, eski binaları renklendirir, şehir estetiğine katkı sağlar. Grafiti yapılabilecek ve yapılması gereken bir sanat etkinliğidir.

Valilikte Şehir Estetiği Komisyonu’nda üyeyim ve bu konuları gündeme getirmeye çalışıyorum. Bazı duvarlara sosyal mesajlar içeren grafitiler yapılabilir. İnsanlarınız bu tür şeyleri seviyorlar, yapılınca ilgi görüyor. Bu şehir için gönüllü tanıtım elçisi gibi çalışıyorum. Fikirlerimiz bu şehrin sanat değerlerini artırmaya yöneliktir." dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku