Gündem:
Gürer: 'Emeklileri virüsten sonra yoklukta vurdu”

Milyonlarca emeklinin beklentisini Meclis gündemine taşıyan Gürer, asgari ücret uygulamasındaki amacın kişinin temel ihtiyaçlarının asgari ölçüde karşılanması olduğuna dikkat çekti. 

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Kanun Teklifinde asgari ücretin altında aylık alan emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısının giderilmesini amaçladıklarını belirtti. 

GÜRER’DEN MİLYONLARCA EMEKLİYİ UMUTLANDIRAN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi hazırladı. 

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALAN EMEKLİLERİN DURUMU 

Türkiye’de 13 milyona yakın emeklinin bulunduğuna işaret eden Gürer, bunların önemli bir bölümünün maaşının asgari ücretin altında olduğunu kaydetti. 

Ülkemiz nüfusunun yüzde 9.5’inin 65 yaş üstü vatandaşlardan oluştuğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu rakam ise 7 milyon 943 bin 364 kişiye tekabül etmekte olup bu kesimin büyük çoğunluğunda emekli vatandaşlarımız yer almaktadır. Ülkemizdeki emekli vatandaşların sayısı ise 13 milyon civarındadır” dedi. 

KORONA VİRÜSÜN EMEKLİLERE OLUMSUZ ETKİSİ 

Kovid-19 salgınının hem insanların sağlığını hem de gelirlerini olumsuz yönde etkilerken bu olumsuzluklara maruz kalan kesimlerin başında emekli vatandaşlar ve bu grubun çoğunluğunu oluşturan 65 yaş üstü vatandaşların geldiğini belirten Gürer, “En büyük toplumsal gruplardan olan emekliler, her geçen gün daha fazla ekonomik zorluk çekmektedir. Ülkemizde  8 milyon emekli açlık sınırının altında emekli aylığı almaktadır. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda olup yaşadıkları geçim sıkıntısı yüzünden ciddi bir kısmı ise çalışmak zorunda kalmaktadır. Devlet ve özel sektör, emeklilerinin ekonomik ve sosyal durumlarını yakından incelemeli, gözetmeli ve sürekli iyileştirmenin yolarını aramalıdır. Devlet emeklilerini yokluğa ve yoksulluğa terk etmemelidir. Bu, sosyal devlet olmanın bir gereğidir” dedi. 

ENFALSYON SEPETİNDEKİ ÜRÜNLER EMEKLİNİN İLGİ ALANININ DIŞINDA KALIYOR 

Enflasyon sepetinin her yıl güncellenmesine rağmen belirlenen enflasyon oranları neticesinde açlık sınırı altında emekli maaşı alan kişi sayısının her geçen yıl artış göstermesinin başlıca araştırılması gereken bir konu olduğuna değinen Gürer, “Ülkemizdeki 13 milyon emeklinin ise alım gücü her geçen gün düşerken ikinci işte çalışan emeklilerin büyük çoğunluğu ise salgın döneminde işini kaybetti. Ekonomik anlamda yaşanan olumsuzluklara ek olarak temel gıda ürünleri içerisinde yer alan yumurta, tavuk ve ayçiçek yağına gelen zamlarla beraber emekli vatandaşların alım gücü ciddi ölçüde düşmüştür. Enflasyonun yükselmesi yaşam pahalılığını beraberinde getirirken ülkemizdeki toplumsal grupların tamamını olumsuz anlamda etkilemiştir” diye konuştu. 

EMEKLİLER GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR 

Ülkemizde çok sayıda emekli vatandaşımız asgari ücretin altında emekli aylığı aldığını anlatan Gürer, “Asgari ücret uygulamasında kişinin temel ihtiyaçlarının asgari ölçüde karşılanması amaçlanırken milyonlarca emeklinin asgari ücretin altında aylık alması emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısının somut bir örneğidir. Bu sebeple en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine getirilmesi yıllarca emek vererek çalışmış bu kesimin rahat bir şekilde yaşamlarını idame ettirmeleri için atılacak önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı. 

GÜRER’İN KANUN TEKLİFİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi şöyle: 

“MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 20- Bu Kanun veya bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya bazında, 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek ödeme dâhil asgari ücretin net tutarından az olamaz.

Bu Kanun kapsamında hesaplanan aylıklar, bu madde ile belirlenen tutardan düşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilir.

Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmi aylıklar için bu madde hükümleri uygulanmaz.”

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku