Gündem:
Gürer: 'Bakanlık, yaşanacak sorunları göremiyor”

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, hazine arazilerinde örnek ekiliş yapacak üreticilere bazı ürün tohumlarının yüzde 75’ hibe edildiğini söyledi. 

İTHALAT SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sürekli azalan ekili alanlar ve çiftçi sayısındaki düşüşe dikkat çekek amacıyla verdiği yazılı soru önergesinde, bu sorunlarda ortaya çıkan ithalatçı anlayışın önüne nasıl geçileceğinin açıklanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Gürer, “Türkiye’de ekonomik nedenlerle hem ekilen arazi büyüklüğünün hem de çiftçi sayısının azaldığı göz önünde bulundurularak, Bakanlığınızın çiftçiye verdiği hibe ve desteklemeler yeterli midir? Çiftçinin ekmekten vazgeçmesinin nedeni nedir? Kovid-19 salgınının uzun sürmesi halinde gıda sıkıntısının yaşanmamasına yönelik ithalat dışında bir çözüm için çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

BİTKİSEL DESTEKLEMELER

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere verilen tarımsal desteklemelerden bahsetti. 

Bakan Pakdemirli, “2020 yılında bitkisel üretim desteklerine ayrılan pay ise 12,3 Milyar TL’dir. 2021 yılında çiftçilerimize 24 Milyar TL tarımsal destek ödemesi yapılacaktır” dedi. Gürer halen 2020 yılı destekleri verilmediği gibi çiftçi sorunları dikkate alındığında 2021 yılında verilecek desteklerin yetersiz olduğunu söyledi.

HAZİNE ARAZİLERİNİN EKİLMESİ 

Bakan Pakdemirli, Kovid-19 pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik nedeniyle bitkisel üretimin kesintiye uğramaması ve gıda arz güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, üreticiler tarafından ekilişleri yapılmayıp boş bırakılan alanlarda, nadas alanlarında ve tarım takviminin elverdiği illerde hazine arazilerinde örnek ekiliş yapacak üreticilere; hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkiler tohumlarının yüzde 75’inin hibe edilmek suretiyle ektirildiğini ve  bu uygulamanın 2021 yılında da devam edileceğini açıkladı. Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamasına rağmen alanda bu hibe desteğinden sınırlı sayıda çiftçi yararlandığını belirten Gürer, “Uygulamada sorunlar nedeniyle bu desteklerden sınırlı sayıda çiftçi faydalanabilmektedir. Şartlarda değişiklik sağlanmalıdır” dedi.

EKİLEN ALANLAR SÜREKLİ DARALIYOR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son 10 yıl içinde 1 milyon hektardan fazla alanın ekim alanı olmaktan çıktığına dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ TARIMDAN UZAKLAŞIYOR

Çiftçi sayısında da belirgin bir düşüş olduğuna işaret eden Gürer, “Üreticiler tarımdan uzaklaşıyor. Çünkü bin bir emekle ektiği ürünleri değer bulmuyor. Ayrıca girdi maliyetleri her geçen yıl katlanarak artıyor. Bunun sonucu olarak da tarımsal ürünler yurtdışından ithal ediliyor” diye konuştu. 

BAKANLIK FARKINDA DEĞİL

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanlığının ülkemizin geleceği açısından çok önemli olan böylesine büyük bir sorun için sadece bitkisel destekleme ödemeleri ve hazine arazilerinin ekilişi için verilen tohum desteğinden bahsediyor olması, sorunun ne kadar büyük olduğunuN fark edilemediğinin de bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku