Gündem:
Çöplerden Kurtulan Çeşme Kaşıkçı Elması Gibi!

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü’nün Şems-i Tebriz’i Türbesi ve çevresinde başlatığı temizlik ve bakım çalışmalarının ikinci gününde Kesikbaş Türbesi bitişiğinde bulunan tarihi şifalı su çeşmesi temizlendi.

Daha önceki senelerde tarihi şifalı su çeşmesi girişi kafesli tel ile kapalı idi. Çevreden geçenler tarafından çeşme içerisine atılan çöpler sebebiyle çirkin bir görüntü veren yapıdaki çöpler ve atıklar Niğde Belediyesi temizlik ekiplerince temizlendi.

Temizlik sonrası çeşmenin mermer olan zeminide gün yüzüne çıktı. Gün yüzüne çıkan lale benzemesine yönelik olarak Arkeolog Mustafa Eryaman “Çeşme zeminindeki mermer bloklarının birinin üzerinde ters şekilde yerleştirilmiş bir “Lale” bezemesi de bu temizliğin ardından gün yüzüne çıkmış oldu. 13*13 cm ölçülerinde olan lale bezemesi mermer levha üzerine kabartma tekniğinde işlenmiş. Çeşme inşa edilirken lale bezemesinin bilinçli bir şekilde zemine yerleştirildiği anlaşılıyor. Tek soğandan tek çiçek vermesinin yanında Ebced hesabıyla Allah kelimesine tekabül etmesi gibi özelliklerinden dolayı, İslam tasavvufunda Tevhid’i dolayısıyla Allah’ın birliğine işaret etmesi olarak yorumlanmakta. Lakin Şems Tebriz’inin makam türbesinin çeşmesi olması hasebiyle Lale’nin Şems’e izafe edilmiş olabileceğini de akla gelmekte.” dedi.

Son zamanlarda tarihi binalardaki çöplerle ilgili olarak Niğde Belediyesinin hassasiyeti de vatandaşlar tarafından taktir topluyor. Çeşme çevresinde yaşayanlar tarihi çeşmenin o kötü görüntüsünden kurtulmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek belediyenin duyarlılığına teşekkür ettiler!

Haber: Fatma TAN

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku