Yeşil, 'Nakliyeci Esnafı Çok Zorlanıyor”

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, özellikle küçük esnafın son derece sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, esnafın yükselen Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlandığını, artan kiralardan bunaldığını söyledi.

Esnafın kira konusunda düzenleme beklediğini dile getiren Yeşil, yüzde 20 olan kira stopajının kiracıdan alınmaması ve kira artışlarının da belirli bir oranda sabitlenmesi gerektiğinin altını çizdi.  Ayrıca, 2023 yılı içerisinde esnaflar için Kredi Garanti Fonu’ndan düşük faizli, yüksek vadeli kredi beklediklerini belirten Başkan Yeşil, bu kredinin biran evvel çıkması gerektiğini ifade etti.

 “SON DERECE SIKINTILI BİR SÜREÇ”

Küçük esnafın sorunlarını dile getiren NESOB Başkanı Alim Yeşil, esnafın zor bir süreçten geçtiğini açıkladı.  Başkan Yeşil, “Bağ-Kur en büyük sıkıntılarımızdan biri, yanımızda çalışan ve primini SGK’dan yatırdığımız işçimiz 7 bin 200 günde emekli oluyor, esnaf  9 bin günde emekli oluyor. Yanımızda çalışan personel 8 saat çalışıyor, esnaf 12-14 saat, yeri geliyor 16 saat mesai yapıyor. Bu adaletsizliğin düzeltilmesi gerekiyor. Bağ-Kur primleri çok yükseldi. Küçük esnaf Bağ-Kur’unu ve yanında çalışan işçinin sigortasını ödemekte son derece zorlanıyor. Buna teşvik ve düzenleme getirilmesi gerekiyor. Yanımızda çalışan arkadaşlara yüzde 56 oranında zam yaptık. Bağ-Kur emeklisi yüzde 30 zam aldı. Son derece sıkıntılı bir süreç. Ayrıca, Çıraklık Eğitim Okulu’nda eğitim gören kalfalarımız var. Bu kalfalarımızın da okudukları süre içerisindeki sigorta primlerinin de emekliliğe sayılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

Kira fiyatları konusunda bir düzenleme beklediklerini belirten Yeşil, kira stopajının ya tamamen kaldırılmasını ya da kiracıdan alınmaması gerektiğini vurguladı. Yeşil, “Piyasada kira bedelleri korkunç derecede yükseldi. Kiracı, kirayı yükseltmediği takdirde,  mülk sahibi dükkânımı boşalt diyor. Bu kiraların belirli bir oranda sabitlenmesi gerekiyor. Yüzde 20 olan kira stopajının ya kalkması, ya da kiracıdan alınmaması gerekiyor. Bu konuda da bir düzenleme bekliyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku