TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Sonuçlandı

Ortaokulu öğrencisi Mustafa Salih Altay’ın hazırladığı ve danışmanlığını Niğde Akşemseddin BİLSEM öğretmeni Murat Sakarya’nın yaptığı “Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri” tematik alanında "Yenilenebilir Enerjili İnovatif Akıllı Kümes Sistemi " isimli proje, Türkiye finallerinde, 18 Fizik alanında bölge birincisi olan proje arasından ilk 4’ e girerek teşvik ödülü ile ödüllendirildi. 

Ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türkçe ve Yazılım alanlarında Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.

Bu yıl yarışmaya 3.089 farklı okuldan 10.819 kız ve 7.973 erkek öğrenci olmak üzere toplam 18.792 öğrencinin hazırladığı 15.674 proje başvurusu alınmıştır.

Proje başvurularının ön değerlendirmeleri Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde yapılmış ve ön değerlendirmeyi geçen 1.453 projenin sahibi öğrenciler, 15-16 Haziran 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen bölge yarışmalarına katılmıştır. Bölge değerlendirmeleri sonucunda finalist olarak belirlenen 204 proje, 1-2 Eylül 2021 tarihleri arasında final değerlendirmesine katılmıştır.

Bu yıl final yarışmasına 60 ilde bulunan 155 farklı okuldan toplam 314 projenin sahibi öğrenci katılmıştır. Final yarışmasına katılan 204 projeden 10’u Birincilik, 20’si İkincilik, 30’u Üçüncülük ve 30’u Teşvik olmak üzere toplam 90 projenin sahibi 133 öğrenci ödül kazanmıştır. Final yarışmasında ödül alan proje sahibi öğrenciler 18-20 Ekim 2021 tarihleri arasında Trabzon ilinde düzenlenecek proje sergisi ve ödül törenine davet edilecektir.

2021 Yılı Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye geneli final aşaması 1-2 Eylül tarihinde çevrimiçi ortamda yapıldı. Değerlendirmede Niğde ili Bor ilçesi Mehmet Güleç Ortaokulu öğrencisi Mustafa Salih ALTAY’ın hazırladığı ve danışmanlığını Niğde Akşemseddin BİLSEM Biyoloji öğretmeni Murat SAKARYA’nın yaptığı “FİZİK” ana alanı, “Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri” tematik alanında "Yenilenebilir Enerjili İnovatif Akıllı Kümes Sistemi " isimli proje, önce Kayseri Bölge yarışmasında “BİRİNCİLİK” alarak Türkiye finallerinde, 18 Fizik alanında bölge birincisi olan proje arasından ilk 4’ e girerek teşvik ödülü ile ödüllendirildi.  Proje kanatlı hayvan üreticilerinin üretimde yaşadıkları hayvanların sağlık sorunları, yumurta verimi, enerji ihtiyacı, ekonomik giderler ve zaman kaybı gibi birçok problemin çözümüne yönelik önemli bir proje niteliğindedir. Ayrıca bu çalışma ülkemize katma değer olarak katkı sağlayabilecek özeliklere sahip bir projedir.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku