TARİHTEN BİR SANATÇI

Derleyen: Fatma TAN

Theodoros Demircioğlu, Niğde ve Ürgüp türkülerini derlemiş Niğdeli bir sanatçıdır. Cumhuriyet döneminin önemli yerel sanatçılardan biri olan Demircioğlu “Kapadokyalı”olarakta tanınan bir sanatçıdır. Niğde, Kayseri, Develi ve Ürgüp türkülerini derleyerek yöresel türkülerden oluşan çok sayıda plak çıkarmıştır.

Sanatçılığının yanında saatçilik ve kuyumculuk yaptığı bilinen Niğdeli yerel sanatçının “Kasap Misak“adlı ağıdın da eser sahibidir. Kayseri Talas’ın Derevenk Dağı’nın adıyla başlayan “Derevenk Dağı” adlı bir bozlak da sanatçı tarafından okunmuştur. Sanatçı Develi düğünlerinde meşhur “Şen Olasın Ürgüp” adlı türküyü “Şen olasın Develi” diye okuduğu bilinmektedir. Theodoros Demircioğlu Yunan müzik tarihinin esrarengiz, kadife sesli sanatçısı olarak tanınmaktadır.

Theodoros Demircioğlu Kimdir?

Niğde‘nin Semendire (Ovacık)Köyü’nde 1908 yılında doğdu. Acılarla dolu hayatı onu sanatsal anlamda da acılarla yoğurarak bir çok güzel türküye hayat verdi.

Theodoros Demircioğlu'nun annesi Sofia Hanım köyde kum alma esnasında oluşan heyelanla toprağın altında kalarak vefat etmiş babası İoannis de bu zamansız ölümün ıstırabına dayanamayarak kısa süre sonra ölünce çocuk yaşta hem öksüz hem yetim kalmış babaannesinin yanında büyümüştür.

1924 yılında mübadelenin başlamasıyla 1926-1930 yılları arasında İstanbul'a yerleşmiş 1930 yılında da Yunanistan'a gitmiştir. İki erkek, üç kız çocuğu babası olan Theodoros Demircioğlu 51 yaşında iken 1959 yılında vefat etmiştir.

Günümüze gelen belli başlı eserleri; Şen Olasın Develi, Everek Ağıdı, Kasap Misak Ağıdı, Anadolu Engini, Nar Ağacı, Asmaların Aman da Dalları atmış, Emmim Kızı, Acem Koşmasıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=GAeEZ-rSIIk

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku