SİYANÜR TEPEKÖY VE ÇEVRESİNİ TEHDİT EDİYOR!

Niğde ili Ulukışla ilçesiTepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin patlayan siyanür havuzu, tarım arazilerine siyanürlü su sızması ve kurulmak istenen ikinci cevher ayrıştırma tesisi ile alakalı olarak 2019 yılı Haziran ayı itibari ile Tepeköy Muhtarlığının 29 Kasım 2019 tarihinde Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Asliye Hukuk Mahkemesi vasıtası ile yapmış olduğu şikayet ve başvuru ile cevher ayrıştırma havuzunda siyanürlü sızıntıları olduğu tespitinin yapıldığını belirten Tepeköy Muhtarlığı Vekili Av. Murat Fahri Ertul yaptığı yazılı basın açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi.

Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin kurulmak istenen siyanürlü ikinci cevher ayrıştırma tesisini istemeyen Tepeköy ilk kuyuda meydana gelen sızıntıdan dolayı endişeli olarak ikinci kuyunun yapılmasını istemeyerek bu konuyu yargıya taşımıştır.

İkinci cevher ayrıştırma tesisinin kurulumu ile ilgili Niğde İl Özel İdare Başkanlığı tarafından yapılan imar revizyonu Aksaray İdare Mahkemesinde yargıya taşınmış, yapılan keşif ve akabinde hazırlanan bilirkisi heyeti raporu ile revizyon işleminin hukuka aykırı olduğu ile ilgili rapor tanzim edilmiştir. Siyanür havuzlarından tarım arazilerine sızan su ile ilgili olarak Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ulukışla Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladığı raporlar ile sızan suda siyanür ile ağır metallerin olduğuna dair rapor ilgili mahkemelere ulaşmıştır. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bu çevre katliamının devam etmesi halinde Tepeköy halkına ve çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı görülmektedir. Tepeköy halkı siyanür havuzundaki kaçakların ivedilikle onarılmasını, bu kaçaklardan kaynaklı var ise Tepeköylülerin zararlarının tanzim edilmesine ve kurulması planlanan yeni tesisin köyden 10 - 15 km uzak olması talep edilmektedir. Hukukun üstünlüğüne olan inancımız tamdır. Bağımsız yargımız en doğru kararı verecektir. Konunun hukuki ve vicdanen takibi Tepeköy avukatı olarak tarafımdan yapılmaktadır. En kısa sürede Niğde Ulukışla Tepeköy halkının mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz.

TEPEKÖY TBMM'DE DİLE GETİRİLDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem olan Tepeköy MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı tarafından basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştur. MHP Aksaray Milletvekilimiz Sayın Ramazan KAŞLI’nın yapmış olduğu basın açıklamasında "Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin siyanür ile son konuta mesafesi 430 metredir. 2019 yılı haziran ayında bir biçer döverin siyanür havuzunun karşısındaki bir tarlaya batması sonucunda Tepeköy muhtarlığının Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ulukışla Asliye Hukuk Mahkemesine yapmış olduğu şikayetle cevher ayrıştırma havuzundaki siyanürlü su sızıntısı yargıya taşınmıştır. Konuya ilişkin bilirkişiler belirlenerek tespitler yapılmıştır. Bu tespitler sonucunda patlayan depodan Tepeköy'ün tarlalarına siyanürlü suların sızdığı, Savcılık, mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı örneklerde olması gereken değerden 671 kat daha fazla siyanür tespit edilmiştir. Gümüştaş Madencilik ile Tepeköy muhtarlığı arasındaki patlayan siyanür havuzuyla ilgili mahkeme devam etmektedir. Firma tarafından Tepeköyün hemen bitişiğine yeni bir havuz yapılması planlanarak imar planı değişikliği ve ÇET izni için müracatlarda bulunmuştur. Yargı süreci devam ederken yeni ÇET izni alınmıştır. ÇET izni ile imar planı değişikliğine karşı Tepeköy Muhtarlığı tarafından yeni davalar açılmıştır. Bilirkişi heyeti yapılan bu imar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu mahkemeye bildirmiştir. Söz konusu imar planının iptali bu alanın tarım alanı olarak kalmasını sağlayacaktır.

Siyanür havuzundan sızan suların tarım arazilerine sızması vatandaşları tedirgin etmektedir. Gümüştaş Madenciliğin yapmış olduğu bu çevre katliyamının devam etmesi halinde Tepeköy ve çevre halkının sağlığı tehdit altındadır. Tepeköy halkı bu siyanür havuzunda meydana gelen kaçağın bir an önce onarılmasını ve siyanür kaçağından kaynaklı zararlarının bir an önce tanzim edilmesi ve kurulacak olan yeni havuzun 15 km uzağa kurulmasını talep etmektedir." dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku