SGK'da 48 milyon borç yapılandırıldı

31 ARALIK 2022 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSIYOR

Niğde SGK Müdürü Nail Van, yapılandırmanın 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesi borçları kapsadığını belirterek, “Borç yapılandırmasıyla ilgili kabul edilen 7740 sayılı yasa yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu yapılandırma kapsamında 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesini kapsayan sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borçları, SGK destek pirim borçları, işsizlik sigortası prim borçları ve 31 Ekim 2022 tarihinden önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, yersiz yapılan aylık ve ödemelerden dolayı iş kazası, meslek hastalıklarından doğan rücu alacakları yapılandırma kapsamına alındı. Yapılandırma başvuruları 12 Mart tarihinde başlamış oldu ve vatandaşlarımız yapılandırma müracaatlarını 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapabilecekler” dedi.

48 AYA KADAR VADE İMKANI

Yapılandırma kapsamında vatandaşların borçlarını 48 aya kadar taksitle ödeyebileceklerini belirten Van, “İşverenlerimiz ve sigortalılarımız SGK’ya olan borçlarını 31 Mayıs 2023 tarihine kadar sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerine bizzat gelerek veya e-devlet üzerinden, işyeri sahipleri de e-SGK sistemi üzerinden kendilerine verilen şifre ile müracaat edebilecekler.

Yine bu yapılandırmayla ilgili taksitlendirme imkanı var. Borç yapılandırmasında peşin, 12, 18, 24, 36 ve 48 aya kadar taksitlendirilebiliyor. Taksitlendirmelerde vade farkı uygulanmaktadır” dedi.

PEŞİN ÖDEMELERDE GECİKME FAİZİNİN %90’NI SİLİNİYOR

SGK Müdürü Van, peşin ve ilk taksit ödemelerinin 30 Haziran 2023 tarihinde yapılacağını belirterek, “Peşin ve taksit ödemeleri 30 Haziran 2023 tarihinde yapılacak. Burada söz konusu alacakların tamamını ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödenmesi halinde bu tutara katsayı yani gecikme faiziyle gecikme zammı uygulanmaksızın, gecikme faizi ve gecikme zamları silindikten sonra ÜFE endeksiyle güncelleyerek bir değerlendirme yapıyoruz. Bunun da yüzde 90’ınını peşin ödemelerde siliyoruz” şeklinde konuştu.

YAPILANDIRMA İÇİN TEMİNAT İSTENMİYOR

Yapılandırma kapsamına borç miktarına karşı herhangi bir teminat istenmediğini belirten Niğde SGK Müdürü Nail Van, “BAĞ-KUR kapsamında 7201 sayılı tebligat kanunu gereği ilgililere gerekli tebligatları yapıyoruz. BAĞ-KUR kapsamında bulunan sigortalılarımız için tebliğ tarihinden itibaren irtifa ödemeleri başlıyor. Burada yapılandırmanın sigortalılarımızı getirdiği avantajı olarak yapılandırma süresini alacaklar. Ayrıca yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAĞ-KUR BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

7440 sayılı yapılandırma kanununda BAĞ-KUR borçlarının silinmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Van, “Tabi en çok merak edilen konulardan biri de BAĞ-KUR borçlarının silinmesine yönelik bir düzenlemenin olup olmadığı. Bu yapılandırma kanununda BAĞ-KUR borçlarının silinmesine ilişkin herhangi bir lüküm bulunmamakta. Ancak BAĞ-KUR sigortalılarımızın daha önce durdurulan hizmet sürelerini, prim gün sayılarını yine satın alma imkanları var” dedi.

YAPILANDIRMA HANGİ HALLERDE BOZULUYOR

Niğde SGK Müdürü Nail Van, yapılandırmada 2 taksitin süresinde ödenmemesi halinde ve yüzde 10 yani 20 TL’ye kadar eksik ödeme yapılması durumunda yapılandırmanın bozulacağını ifade etti.

BİN 220 YAPILANDIRMA BAŞVURUSU ALINDI

Niğde SGK Müdürü Nail Van, 7440 sayılı yapılandırma kapsamında 12 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1220 başvurunun olduğunu ve 48 milyon 771 bin liralık bir yapılandırma yaptıklarını söyledi. Van, yapılandırma yapılan tutarın 9 Milyon 790 bin lirasını peşin olarak tahsil ettiklerini söyledi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku