Niğde'de 120 bin 600 Covid19 testi yapıldı

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Niğde’nin 1 yıllık Pandemi raporunu açıkladı. Dr. Koç, Ülkemizde Covid 19 vakası ilk kez 11 Mart 2020 tarihinde, ilimizde ise 27 Mart 2020 tarihinde tespit edildiğini ve 27 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar toplam 120 bin 600 test yapıldığını söyledi.

Niğde’de ilk vakaya 27 Mart 2020 tarihinde tanı konulduğunu ifade eden Sağlık İl müdürü Dr. Koç; “ İl genelinde Toplum Sağlığı Merkezlerimiz bünyesinde oluşturulan 4’ü doktor olmak üzere 25 filyasyon ekibi haftanın yedi günü vakaların tedavisini, temaslıların tespitini ve evde karantina önlemleri ve tedavi hakkında bilgilendirme faaliyetlerini yürütmektedir. Salgının başından bu yana il genelinde yapılan filyasyon sayısı 72 bin 445’tir. Aile hekimleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’müz bünyesinde oluşturulan Çağrı Merkezleri tarafından evde vaka ve temaslılar izlenmekte olduğunu ifade etti.

27 MART 2020’DEN BUGÜNE KADAR 9 KÖY VE 2 BELDEDE KARANTİNA UYGULANDI

Niğde’de 27 Mart 2020’de ilk COVİD 19 tanısının konmasından bugüne kadar 9 köy ve 2 beldede karantina uygulandığını belirten Dr. Koç; “ İlimizde vaka ve temaslılar Sağlık Bakanlığı Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi Rehberi’ne uygun olarak evlerinde izole edilmektedir. Vaka ve temaslıların karantina süresi 10 gündür. Temaslılar en erken 5.günden sonra PCR testi yaptırıp negatifleşirse 7.günde karantinaları sona ermektedir. Valilik bünyesinde oluşturulan denetim ekipleri ve kolluk birimleri tarafından karantina ihlali yapanlara idari para cezası uygulanmakta ve KYK yurtlarında karantinaya alınmaktadır. Yine ev şartlarının izolasyona uygun olmadığı durumlarda da kişiler yurtlara alınabilmektedir. Yurtdışından ülkemizde gelen Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenler hariç ve son 72 saat içinde PCR negatif sonucunu ibraz etmeyen kişiler 10 gün boyunca evlerinde karantinaya alınmakta olup bugüne kadar yurtdışı temaslı 2 bin 557 kişi izlenmiştir. Salgının başından itibaren 9 köy ve 2 belde karantinaya alınarak giriş ve çıkışlar durdurulmuştur. 65 yaş üstü, 20 yaş altı ve kronik hastalığı olup sokağa çıkamayan vatandaşların ilaçlarının temini için 7/24 çalışan ekiplerin kurulduğunu belirtti.

NİĞDE’DE 120 BİN 600COVİD 19 PCR TESTİ YAPILDI

İlimizde Covid 19 PCR testi numune analizi için referans hastanesi olarak Niğde Eğitim Araştırma Hastanesinin belirlendiğini ifade eden Dr. Koç; “ Test sayısını arttırmak ve vatandaşlarımızın PCR testine erişimini kolaylaştırmak için Niğde Belediye Başkanlığı Hüdavent Hatun Düğün Salonu Covid 19 test merkezi olarak hizmete sunulmuştur. Salgının başından bu yana ilimizde 120 bin 600 test yapılmıştır. Hastalık belirtisi olmayan kişileri erken tespit etmeye yönelik, kurum taramaları 8 bin 504 kişi, askerlik taramaları 2 bin 351 kişi, futbolcu taramaları, engelli bakım merkezi tarama çalışmaları, yurt dışı çıkış taramaları 3 bin 430 kişi ile yürütülmektedir. Niğde ili genelinde toplam servis yatağı sayısı 799, erişkin yoğun bakım yatağı sayısı 88, ventilatör sayısı 75’tir” dedi.

NİĞDE7DE 36 BİN 455 KİŞİYE EN AZ 1 DOZ COVİD 19 AŞISI YAPILDI

Niğde’de 36 Bin 455 kişiye en az bir doz Covid 19 aşısı yapıldığını söyleyen Dr. Koç; “ İlimizde Covid 19’a yönelik aşılama çalışmalarına 14 Ocak 2021 tarihinde sağlık çalışanlarının aşılanması ile başlandı.  Bu tarihten bu yana 4 bin 587 sağlık çalışanımız aşılandı. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı uygulanacak grup sıralamasına uygun olarak engelli bakım merkezi ve huzurevlerinde çalışanlar ile kalanlara yerlerinde, 85 yaş ve üstü veya engelli vatandaşlarımıza, evlerinde aşı yapıldı. Halen daha sağlık kurumlarında ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde oluşturulan aşı birimlerinde randevulu olarak 65 yaş üstü kişilere ve birlikte yaşadıkları 60 yaş ve üstü kişileri aşılama hizmetleri devam etmektedir. Aşılama hizmetlerinde eşitsizlikleri en aza indirmek için göçmenler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların aşılamaları da planlanmıştır. İlimizde 36 Bin 455 kişiye en az bir doz Covid 19 aşısı yapılmıştır” diye konuştu.

                Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç; “ Pandemininbirinci yılını tamamlarken bu zorlu süreçte pandemi ile büyük bir sınav veren, özveri ile çalışan sağlık çalışanlarımızı kutluyor, Covid 19 nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Pandemi sürecinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza rahmet diliyor, ailelerine sabır temenni ediyoruz. Niğde halkını geleceğe umutla bakmak, çocuklarımıza daha iyi yarınlar bırakmak adına işbirliğine,Covid 19 tedbirlerine özen göstermeye davet ediyoruz. Unutmayalım ki herkes kazanmadan kimse kazanamaz” şeklinde konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku