Niğde Tarihinden İlginç Aneknotlar

Niğde binlerce yıllık geçmişi olan bağrında sayısız medeniyetin izlerini taşıyan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir.

Bugün sizlere şehrimizin tarihinden birkaç aneknot paylaşacağız.

Şehrimizle ilgili daha geniş bilgi sahibi olmak isteyenler için bu bilgileri aldığımız kaynaklarıda yazının sonuna ekleyeceğiz.

Bakalım bu ilginç bilgiler nelermiş;

* İskender’in generallerinden birisinin Çamardı’nın Bademdere köyünde vefat ettiği ve buraya gömüldüğü rivayet edilmektedir.

*Meşhur Romalı hatip Çiçero’nun şimdiki Basmakçı köyünün olduğu mevkiide kurulan Faostinopolis kasabasında valilik yapmıştır.

*Yunus Emre'nin hocası Tapduk Emre'yi yetiştiren ve Rumeli'nin fethinde çok büyük gayretleri olan Sarı Saltuk'un makamı Bor'dadır.

*Moğolların Anadolu’yu işgal ettikleri dönemde işgalcilere karşı ilk isyan hareketi Niğde’de Hatıroğlu Şerafeddin tarafından başlatılmıştır.

*Tarihte ilk vejetaryen olan kişinin şimdiki Kemerhisar Kasabası'nda yaşayan Tyanalı Apollonis olduğunu ve yaşamı boyunca hiç et yemediği rivayet edilmektedir.

*Fatih Sultan Mehmed’in oğlu Şehzade Mustafa’nın Bor Eski Hamam’da vefat ettiği rivayet edilmektedir.

*Bor ve çevresinden toplanan gühercilelerin işlenerek devletin barut ihtiyacının bir kısmının bu bölgeden karşılandığını Bor ve Kemerhisar'da baruthanelerin olduğu tarihi kaynaklarda geçmektedir.

*İzmir Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde Yunanlılara karşı ilk direnişi gösteren ve bu direnişinden dolayı şehit edilen kişi Çamardılı Albay Süleyman Fethi Bey'dir.

*Niğde ve çevresinde yaşayan ve mübadele ile Yunanistan’a gönderilen çoğu Hıristiyanın Türkçe'den başka dil bilmeyen ve ibadet dilleri Türkçe olan Türklerden oluştuğu rivayet edilmektedir.

*Niğde ve çevresinin milyonlarca yıl önce bir okyanus tabanı olduğu coğrafya kitaplarında yazmaktadır.

*Niğde’nin tarihteki ilk ismi Nahita'dır ve bu isme ilk olarak şimdiki ismi Aktaş olan Andaval’da bulunan bir kitabede rastlanmıştır.

*Niğde’nin Selçuklular Dönemi'ndeki isimleri pehlivanlar yurdu anlamına gelen Dar-ul Pehlivaniye ve aşıklar yurdu anlamına gelen Dar-ul Maşukiyedir.

*Selçuklular Dönemi'nde Anadolu’nun ilk kadın valisi olarak görev yapan kişi Hüdevend Hatun'dur.

*Cumhuriyetin ilk yıllarında Niğde ve Bor’da birkaç tane özel banka kurulmuştur.

*Cumhuriyet ilan edildiğinde bunu top atışları ile kutlayan ilk şehir Niğde'dir.

*Niğde'nin ilk yerleşim yerleri İftiyan ve Tyana'ya kurulmuş şimdiki Niğde'nin olduğu yer ise bunlardan sonra kurulmuştur.

*1877 kıtlığında Aksaray ve çevresinde zararlı otların kökünü yemekten birçok kişi ölmüş ve bu dönemde çaresizlikten keveki denen yumuşak taş ezilip un edilerek ekmek yapılıp yenilmiştir.

*Nevşehir Muşkara isimli bir köyken Damat İbrahim Paşa sayesinde bir şehre dönüşmüş ve Niğde'nin kale dizdarlığı buraya kaydırılmıştır.

Kaynaklar:

Geçmişten Günümüze Niğde Tarihi: Faruk Yılmaz

Niğde Tarihi Üzerine: Musa Şaşmaz

Niğde Sancağı: İbrahim Öztürk

Geçmişten Günümüze Bor: Emin Atlı

Niğde Bor Tarihi: Avram Galanti

Türkiyenin Sıhhıye-i İçtimai Coğrafyası, Niğde Sancağı:

Mehmet Hayri

El Veledu'ş-şefik: Niğdeli Kadı Ahmet

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku