Niğde Tarhanasının Yapımı Başladı!

Niğde’nin Bor İlçesi’nde kadınlar tarafından ev yapımı doğal tarhana üretimi bu yıl biraz daha erken başladı. Aşlık ve süzülmüş yoğurt ile yapılan tarhanalar kuruyana kadar güneşle bekletilerek kış aylarında kadınların hazır bir çorbası olarak tercih ediliyor.

Tarhananın hazırlanmasının bir haftadan daha fazla sürdüğünü belirten Nuray Kaymaz; “Niğde tarhanası genellikle inek sütünden çalınan yoğurdun süzülmesi ile yapılır. Fakat yaklaşık beş yıldır bizler keçi sütünün yoğurdunu çalarak bu yoğurdu süzüyoruz. Süzülen yoğurdu daha sonra yayık makinesi ya da elimizle özeyerek sulandırıyoruz ve bu yoğurttan çıkan tereyağını daha sonra yemeklerde kullanmak üzere ayırıyoruz. Ayran haline gelen yoğurdu aşlık ile harmanlayıp tandır dediğimiz ocakta harlı ateşte sürekli karıştırma yöntemiyle pişiriyoruz. Pişerken bir miktar tuzda ilave ediyoruz. Belli bir süre tarhana kürekleri vasıtasıyla karıştırarak pişirdiğimiz tarhanayı ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz. Soğuyan tarhanayı çığ dediğimiz alttan hava alacak şekilde kamıştan yapılmış bir malzemenin üzerine tül seriyoruz bu tül alttan gelecek tozun tarhanaya yapışmasını engelliyor. Daha sonra komşularla bir araya gelerek imece usulü tarhanayı sıkma dediğimiz serme yöntemiyle kuruması için çığın üzerine sıralıyoruz.” dedi.

Bu yıl her yıla göre daha erken tarhana yaptıklarını belirten Nuray Kaymaz, “Malum pandemi var, sütte eskisi kadar bulunmuyor. Sonbahar aylarına bırakmadan tarhana yapımını bitirmek istedik. Aile olarak aşlık tarhanasını çok seviyoruz. Ayrıca bizim küçük yeğenler kuru tarhanayı kuruyemiş gibi yemeyi seviyor. Besleyicilik değeri oldukça yüksek olan tarhananın keçi sütü ile yapılması da ona bam başka bir lezzet katıyor. Ayrıca Bor’da tarhana birçok kadının da satışını yaparak ailesine katkı sağladığı bir geçim kaynağı oluyor. Niğde tarhanası bu yıl kış aylarında sofraları ve damakları şenlendirmeye devam edecek.” diye konuştu.

Niğde tarhanasının pişimi ile ilgilide bilgi veren Nuray Kaymaz “Tarhanayı pişirirken tarhanamızı bir gece önceden ıslatırız yumuşamasını sağlarız. Yumuşayan tarhananın içine, kırmızı biber, nane, soğan, sarımsak ve zeytinyağı ya da tere yağ katılarak iyice pişirip soframıza koyuyoruz." dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku