Niğde Patates Araştırma Enstitüsü

Haber: Fatma TAN

Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün turfanda patates tescil denemeleri kapsamında Adana kürkçüler mevkiinde yaptığı ekimin ilk hasatı gerçekleştirildi.

İlk hasata Patates Araştırma Enstitüsü yetkilileri ve işçiler katıldı. Verimin bol olduğu hasatta farklı türde patates türünün hasatı gerçekleştirildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksek Mühendis Uğur Pırlak gazetemize yaptığı açıklamada; "Özel sektörün yurt dışından getirdikleri tohumların adaptasyon denemelerini yapıyoruz. Birinci yılda adaptasyon denemesi ikinci yılda Ankara Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü'yle birlikte tescil denemelerini yapıyoruz. Yurt dışından gelen bu tohumların çiftçimizin kullanacağı kalitede ve verimde bir tohum ise bu tohumların satışına ve ekimine izin veriliyor. Bu çalışmalar ile hem çiftçimizi hem toprağımızı koruyoruz. Turfanda Çeşit Tescil Denemeleri kapsamında Enstitümüz tarafından Adana-Kürkçüler, Hatay/Reyhanlı (2 lokasyon) ve İzmir/Ödemiş lokasyonlarında kurulan Turfanda Çeşit Tescil Denemelerinin hasatlarına bu yıl Adana ile başlandı. Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile beraber yürütülen denemelerde çeşitlerin, bölge koşullarındaki adaptasyon kabiliyetleri, verim ve verim unsurları ile bazı kalite özellikleri incelenerek çeşitlerin turfanda özellikleri tespit edilmeye çalışılıyor.

ÇEŞİT TESCİL DENEMELERİ BİR AVANTAJDIR

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak; "Ülkemizde ana ürün, turfanda ve ikinci ürün olmak üzere tüm patates üretim sistemleri uygulanmakta olup nisan ayından başlayarak aralık ayı sonuna kadar patates hasatları devam etmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde erkenci (turfanda) patates üretimi yapılmakta, diğer bölgelerde ise ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Bu durum, özellikle pazarlama açısından Türkiye için çok büyük bir avantajdır." dedi.

Turfanda yetiştiricilik hem zamanından önce ürün alımı sağlamakta hem de ekonomik açıdan üreticiye gelir sağladığını vurgulayan Pırlak, "Patates insan beslenmesi açısından yılın her sezonu tüketime uygun hale gelmektedir. Bu yüzden bölge koşullarına adapte olabilecek en uygun çeşidin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu araştırmalar kapsamında enstitümüz, kendi geliştirdiği yerli patates çeşitleri ile özel tohumculuk firmalarının yurtdışından ithal ettikleri ve üretimini yapmak istedikleri yeni çeşitlerin turfanda tescil denemelerini de yürütmektedir. Bu denemeler Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği halinde yapılmakta olup turfanda patates yetiştirmeye uygun iklim özelliklerine sahip Adana, Hatay ve İzmir illerinde yürütülmektedir" diye konuştu.

10 ADET YERLİ TOHUM GELİŞTİRİLDİ

Yürütülen AR-GE projeleri neticesinde toplam 10 adet yerli patates çeşidi geliştirdiklerini belirten Uğur Pırlak "Turfanda patates çeşitleri geliştirmenin yanında patates hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklı yerli ve milli sanayilik çeşit geliştirme çalışmaları da Enstitümüzde halihazırda devam etmektedir" dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku