Niğde'de bu yıl 650 bin ton elma rekoltesi bekleniyor

Üretilen elmaların 250-300 bin tonu ihracata uygun çeşitleri oluştururken, bunun yaklaşık 100-150 bin tonu da ihracata gidiyor.  SAS Tarım İşletmesi de Bor ilçesi Çukurkuyu Kasabası'ndaki  2 bin 200 dekarlık alanda elma hasadını sürdürüyor. Niğde'de faaliyet gösteren SAS Tarım İşletme Müdürü Suriyeli Muhammet Kodo, bahçelerinde 4 çeşit elma bulunduğunu ve yaklaşık 10 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.  Kodo, 2 bin 200 dekar alanda 10 bin ton elma rekoltesi beklediklerini kaydetti. Kodo, ürettikleri elmalar Hindistan, Irak, Suriye ve Arap ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi. Kırmızı skarlet ve golden elma çeşitlerini hasadının yapıldığını hatırlatan Kodo, "Şu anda kırmızı skarlet ve golden elma çeşitlerimizin hasadını yapıyoruz. Bu yıl 2 bin 200 dekar elma bahçemizde yaklaşık 8 bin ile 10 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Ürettiğimiz elmalar Hindistan, Irak, Suriye ve Arap ülkelerine ihraç ediyoruz. Elma bahçemizde yaklaşık 500 işçi çalışmakta olup elma hasadımız Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor" dedi.

Kaplan, yetiştirilen elmaların önemli bölümünün ihracata uygun olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: " Niğde'de üretilen elmanın yaklaşık 250-300 bin tonu ihracata uygun çeşitler, bunun yaklaşık 100-150 bin tonu da ihracata gitmekte. Niğde'de büyük bahçeler, kaliteli yetiştiricilik yapan bahçeler çoğaldı. Bir ivme kazandı, kurulmaya da devam ediyor. Niğde'de her yıl 3-5 bin dönümde bahçe kuruyoruz. 11 milyon civarında ağacımız var. Türkiye'de dikilen ağaç sayısı bakımından birinci sıradayız. Üretimde, devletimizin ciddi destekleri de oldu. Üretmeye başladık, üretiyoruz, bunu da satmamız lazım. Satmak için ihracat kanalları açmak lazım. Tabii ki tüzel kişiler, özel sektör, devletimiz bir arada ihracatı artırmanın yollarını aramamız lazım."

Elmaların genel olarak Uzak Doğu ülkelerine gönderildiğini ifade eden Kaplan, geçen yıl Hindistan'a 60 bin tonun üzerinde ihracat yapıldığını, bu yıl daha fazla ihracat hedeflediklerini söyledi.

Kaplan, Bangladeş, Endonezya gibi ülkelere de ihracatın devam ettiğinin altını çizerek, "Uzak Doğu'nun dışında Orta Doğu ülkeleri, Irak, Suriye hala çok ihracat yaptığımız ülkeler. Libya son zamanlarda ihracatımızın fazla olduğu ülkelerden. Türkmenistan, Türk Cumhuriyetlerinden bazı ülkelere fazla ihracat yapıyoruz. Rusya, elma ithal eden ülkelerde ikinci sırada yer alıyor, şimdi Avrupa ülkelerinden almayınca belki bizden daha çok alacak. Umutluyuz. İhracatımızı inşallah daha da artırarak devam edeceğiz. Yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku