Kadınların 'kış ekmeği' hazırlığı 

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kadınlar, kışlık hazırlıklara başladı. Salça, turşu, kurutulmuş ürünlerin yanı sıra en çok emek isteyeni ise yufka ekmek. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen bu lezzet için kent merkezinde kadınlar tarafından imece usulü ile her gün bir ailenin ekmeği yapılıyor.

Sabahın ilk ışıklarında hazırladıkları hamur, halk dilinde beze olarak tabir edilen kesme işlemi ile başlıyor. Toplanan kadınlar bezeleri oklava yardımıyla tek tek açarak pişirme işlemine geçiyor. Sıcak saç üzerinde hafif ısıtılan yufkalar, Akşam saatlerine kadar devam eden yoğun mesai içerisinde yufka yapılıyor. Yapılan ekmekler daha sonra evin serin bir bölümünde muhafaza ediliyor. Hazırlanan yufka ekmeklerin en büyük özelliği ise kış boyunca bayatlamadan tüketilmesi olarak biliniyor.

Yufka yapan kadınlardan 43 yaşındaki Selma Gül; “kış ayının yaklaşmasıyla birlikte salçamızı, sosumuzu, melemenlerimizi ve yufkamızı hazırlıyoruz. Bugün diğer hazırlıklarımızı tamamladık ve imece usulü ile yufkamızı yapıyoruz. Yaptığımız yufkalar kış ayı boyunca dayanıyor ve evlerimizde bu yufkaları kışın suyla yumuşatıp yemeklerle beraber yiyoruz. Kışlık ekmeğimizi yapıyoruz. Bir kış yiyeceğiz. Allah'a şükürler olsun. Komşularıma da ben ödünç gideceğim. Bu şekilde birbirimize ekmeğimizi yapıyoruz. Atalarımızdan gördük biz, eskilerden beri yaparız ekmeğimizi. Biz bu yufka ekmeksiz yapamayız, devamlı kışlık ekmeğimizi yaparız! Dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku