İsli Kuru Et Niğde'de Rağbet Görüyor!

Haber: Fatma TAN

Boşnakların meşe odunun isinden yararlanarak hazırladıkları kuru etler Bosna’dan getirilerek Niğde’de şarküterilerde satılıyor. İsli etin Niğde’nin bütün şarküterinde satışa sunulduğunu belirten tedarikçi Bekir Sancaklı, “Niğde’de yeni bir lezzet olarak isli eti sunuyoruz. Amacımız Balkanlar'a ait olan isli kuru et kültürünü Niğde’de de tanıtmaya çalışmaktır. İsli et, tosun etinden yapılmaktadır. İsli et tosunun belli yerlerinden alınan etin tuza yatırılarak belli bir müddet bekletilir. Bu beklemenin ardından yıkanarak bir odanın tavanlarında hazırlanan askılara asılır. Bu asma işlemi sırasında etin belli bölümlerine delikler açılır. Asılan etler kapalı bir odada meşe ağacının közünde 3-4 gün bekletilir. Közün isi eti terbiye eder. Az tuzlu ve tuzsuz olarak hazırlanabiliyor. Bu eşsiz lezzeti Niğde’de yaşayanların damak tadına sunuyoruz. Şarküterilerde isli et diye vatandaşlar bulabilirler.” dedi.

BOSNA'DAN HİÇ KOPMADIK

1935 yılında Bosnahersek’ten Niğde’ye ailesinin yerleştiğini belirten Bekir Sancaklı, “Dedemler Niğde’ye gelince eti bulamadıkları için isli et yapmamışlar fakat babam sık sık Bosna’ya gittiği için getiriyordu. Biz şu an Uluağaç’ta yaşıyoruz ama Bosna’dan hiç kopmadığımız için isli eti Niğde’ye getirip satılmasını sağlıyoruz. Başta akrabalar arasında tattırılan isli eti daha sonra şarküterilerin talebi ile onlara da getirmeye başladık. Pastırmaya göre daha işçilikli ve ucuz olan isli et ayrıca vücutta koku oluşturmadığı içinde tercih edilme sebebi oluyor. Vakumlu olarak satışa sunulan bu etin bozulma durumu olmuyor. Pişirmeden de yenebiliyor. Yaklaşık 10 günde olgunlaşan bir kuru et cinsi olan isli et damakları şenlendirecek bir lezzettir.” diye konuştu.

Balkan mutfağının dünyaca bilinen tatlarından olan yağdan ve sinirden ayrılan birinci kalite etler, meşe odunun tütsüsü ile kurutulduğu için özel bir tat oluşturuyor diyen Sancaklı, “İsli kuru ete kokusunu, aromasını ve tadını veren meşenin dumanıdır. İsli kuru etin besin ve protein değerinin yüksek, yağ oranının az olması da tercih edilme sebeplerinin başında yer alıyor. Bu nedenle son derece sağlıklı bir lezzettir. Yemeklere tat verdiği için yemeklerde de tercih edilmektedir. Çoğunlukla meze olarak da tüketilmektedir. Kahvaltılarda da kullanılabilir.”

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku