Gürer, 'Tarım Kredi Kooperatifi borcu borçla ödetiyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ‘Kaynak Kullanım Ücretiyle’ ilgili soruyu yanıtsız bıraktı. Bakan Elvan, vadesi geçen borçların yüzde 75’ini ödeyen ortaklara borcun kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak mevcut borçlar için mahsup imkanı sunulduğunu açıkladı. 

GİZLİ FAİZE DEVAM MI?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: 

“2020 yılında ticari kredilerdeki faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranları bir birine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriğinin değiştirilmesi ile ilgili çalışma yapılmakta mıdır?

Piyasa faizleri yükseldikçe, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden aldığı 'kaynak kullanım ücreti' yani gizli faizin de artması devam edecek midir?

Tarım Kredi Kooperatifi borcu olan çiftçiler için, yapılandırma ve faiz silinmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Piyasa faizi ile orantılı Tarım Kredi Kooperatifi faiz artırımının, kaynak kullanım ücreti olarak belirlenen faizin üzerinde bir uygulama ile çiftçiye yansıtılması devam edecek midir?

Tarım Kredi Kooperatifine borcu bulunan, yasal takibe düşen ve icralık olan çiftçi sayısı ayrı ayrı ne kadardır?”

HAZİNE DESTEKLİ KREDİ 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Lütfi Elvan, “2004 yılından bu yana istihsal edilen Bakanlar Kurulu-Cumhurbaşkanı Kararları ile tarımsal üreticilerin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından tarımsal üreticilere Hazine faiz destekli krediler kullandırılmaktadır” dedi. 

KREDİ BORCUNA DOĞAL AFET ERTELEMESİ 

Bakan Elvan, krediye konu olan ürünün 01.01.2020-31.12.2022 tarihleri arasında meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, Bankanın ve TKK’ninkendi esas, usul ve mevzuatı çerçevesinde ertelenebileceğini ya da taksitlendirilebileceğini belirtti. 

BORCU, BORÇLA ÖDETİYOR

Ortaklara, kooperatiflere olan vadesi geçen borçlarının asgari yüzde 75’ini ödemeleri kaydıyla, borcun kalan kısmı için yeni kredi kullandırıldığını ve böylece mevcut borçlar için mahsup imkânı sunulduğunu açıklayan Bakan Elvan, “Ortaklara, kooperatiflere olan borçlarının en az % 25 ’ini peşin ödemeleri kaydıyla, kalan borçları için gelecek ürün hasat dönemine kadar 1 yılı geçmeyecek şekilde bir veya birden fazla taksitle ödeme imkânı sağlanabilmektedir” dedi. 

FAİZLİ BORCA YÜZDE 10 İNDİRİM 

Bakan Elvan, 2020 yılında ödeme güçlüğü çeken ortaklara sağlanan kurumsal ödeme kolaylıkları ilgili şu bilgileri aktardı: 

“31.12.2019 tarihi itibariyle vadesi geçen hesaplarda yatırım kredilerinden dolayı borcu bulunan ortaklara, 31.12.2020 tarihi mesai bitimine kadar başvuruda bulunmuş olmaları durumunda, müracaat tarihi itibariyle defaten ödemeleri halinde, faizli borç tutarının %10’u oranında indirim; borcun taksitlendirilerek ödenmek istenmesi durumunda ise müracaat tarihi itibariyle faizli borçların asgari % 25’inin peşin ödenmesi kaydıyla kalan borç tutarı için 2 yıla kadar taksitlendirme imkânı verilmiştir.

31.12.2004 ve öncesi vade tarihli borcu bulunan ortaklar (aciz vesikası kapsamındaki ortaklar hariç), borçla ilgililer (kefiller, varisler ve teminat borçluları, vb.) ve diğer üçüncü kişiler, 31.12.2020 tarihi mesai bitimine kadar başvuruda bulunmuş olmaları halinde, kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık %13 oranında basit usulde faiz uygulanmak suretiyle defaten ödeme kolaylığı uygulamasından yararlanmıştır.”

ÇİFTÇİ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ KULLANDIĞINI SANIYOR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği kredileri ticari kredi olarak veriyor. Yani piyasa faiz oranından kullandırıyor. Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredisi’nin aradaki farkı çiftçiden ‘kaynak kullanım ücreti’ olarak tahsis ediliyor. Faiz her yükseldiğinde Tarım Kredisinin kaynak kullanım ücreti de artıyor. Dolayısıyla yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de farkına varmadan yükseliyor” dedi. 

 BORÇLAR FAİZ İLE ÖTELENİYOR

AKP Milletvekilleri tarafından Tarım Kredi Kooperatifine olan kredi borçları için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun teklifi çiftçinin beklentisini karşılamadığı gibi halen uygulanan faizlerin, yapılandırma neticesinde artırılarak, çiftçiye destek olunmak yerine borcunu ödeme süresinin uzatıldığını ve kredi ödeme süresini geciktirerek faizin artırıldığını ifade etti.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde’de 'Parça Parça Eğlence Puzzle...
Niğde'de çocuklara eğlenirken öğrenmenin yanı sıra çocuk hakları ve sorumlulukları ile ilgili farkındalık...

Haberi Oku