Gürer, Niğde'nin Suçu Ne?

Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise 42 ilde uygulanan, ancak aralarında Niğde’nin de bulunduğu IPARD kapsamında olmayan çok sayıda tarım kentinde bu durumun soğuk hava depoları yapımı açısından üreticiler için ciddi bir dezavantaj oluşturduğunu belirtti.

NİTELİKSİZ SOĞUK HAVA DEPOLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yapılan soğuk hava depolarını, bunların arasında yer alan ve niteliksiz olduğu belirlen yatırımları soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer, önergesinde, “Türkiye’de 2018 yılından itibaren kaç adet soğuk hava deposu kurulmuştur? Bu depoların kurulması aşamasında Bakanlığınız tarafından ürün bazında kriterler uygulanmış mıdır?

Çevresel faktörler değerlendirilmeden, nitelikli ve özel bir depolama sistemi oluşturulmadan kurulan kaç depo kullanım dışıdır?

Hasat sonrası kayıpların önlenmesi adına kötü depolamanın denetlenmesi ve faydalı kullanımı konusunda yapılan bir çalışma var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

333 SOĞUK HAVA DEPOSU SÖZLEŞMESİ

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, IPARD Programı kapsamında Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında soğuk hava depolarının desteklendiğini belirterek, “2018 yılından bugüne kadar, toplam hibe tutarı 333 Milyon TL, yatırım tutarı 870 Milyon TL olan 209 soğuk hava depo su projesi ile sözleşme imzalanmıştır. İşlemleri tamamlanan 100 projeye 129 Milyon TL hibe desteği ödenmiştir” dedi.

791 SOĞUK HAVA DEPOSUNA İŞLETME KAYIT BELGESİ

Bakan Pakdemirli, söz konusu depolarla ilgili olarak Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde yer alan hususlar çerçevesinde kayıt veya onay işlemleri yapıldığına da dikkat çekerek, “2018 yılından beri 791 adet soğuk depoya "İşletme Kayıt Belgesi", 19 adet sıcaklık kontrollü müstakil soğuk depoya "İşletme Onay Belgesi" düzenlendiğini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, “Gıda maddelerinin depolanması amacıyla kullanılan tesisler gıda üretim yeri olarak değerlendirilmektedir ve gıda üretimi yapan işletmeler, toplu tüketim işletmeleri, gıda satış ve diğer perakende faaliyet gösteren işletmeler gibi depolarda Bakanlığımızdan işletme kayıt belgesi almak zorundadır. İşletme kayıt belgesi alarak kayıt işlemleri tamamlanan depolar tüm gıda işletmeleri gibi Gıda Hijyeni Yönetmeliği’nde belirlenmiş kriterler bakımından riske dayalı denetim sıklığına göre denetlenmektedirler” ifadelerini kullandı.

IPARD KAPSAMINDA OLMAYAN TARIM KENTLERİNİN SUÇU NE?

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, IPARD kapsamında hibe desteği sağlanan soğuk hava depolarının, IPARD kapsamında olmayan illerde sağlanmadığını belirterek, bu durumun aralarında Niğde’nin de bulunduğu çok sayıda tarım kentinde ciddi mağduriyete neden olduğunu ifade etti.

AB Hibe Destek Programı olan IPARD’tan 42 ilin faydalandığını ancak aralarında Niğde’nin de bulunduğu çok sayıda tarım kentinin bu programın avantajlarından yararlanamadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ IPARD desteklerine en çok ihtiyaç duyan illerden biri de Niğde’dir. Ancak yıllardır gündeme getirilmesine rağmen ne yazık ki Niğde ile IPARD kapsamına alınmamıştır” diye konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku