Gürer hasat yapılan tarlaları gezdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde hasadı  devam eden patates tarlalarında, üreticiler ile bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.  Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındılar. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, üreticilerin yaşadığı en önemli sorunun girdi maliyetlerindeki aşırı fiyat artışları olduğunu ifade etti. 

MALİYETLER KATBEKAT ARTTI 

Gübrenin tonunun 18 bin liraya çıktığına dikkat çeken Gürer, geçen yıl 8 lira 80 kuruş olan mazotun 26 liraya yükseldiğini, elektrik, işçilik giderleri diğer girdi maliyetlerinin ise geçen yıla göre 2-3 kat arttığını belirtti. 

PATATES ÜRETİCİSİ MEMNUN DEĞİL 

Bu durumun maliyet artışına neden olduğunu ifade eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, patates satış fiyatı artan maliyetler karşısında Çiftçiye gelecek yıl için ekim şartlarını sağlayıp sağlamayacağı kaygısı var. Tüketici ise haklı olarak  rafta ürüne göre fiyatı yorumluyor. Tarladan çıkan ürün nakliye artışı yanında üç el değiştirip tüketiciye ulaşması fiyatı atışını da oluşturuyor  “ diye konuştu.

GÜBRE SÜBVANSE EDİLMELİ 

Çiftçinin maliyetinin düşürülmesi gerektiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mazotta KDV ve ÖTV’nın sıfırlanması, gübrenin de belirli oranlarda sübvanse edilmesinin şart olduğunu anlattı. 

REKOLTE KAYBI VAR

Patates üretiminde yaşanan sorunlara da vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Üretim çok olduğunda çürüyor, az olunca fiyat artıyor. 2 yıl önce patates depoda çürüdü. Bu yıl ise Adana’da ve Hatay’da don olayları nedeniyle yazlık patates üretiminde kısmi rekolte kaybı oldu. Ürün pazara geç geldi. Ödemiş ve Niğde’de yazlık patates sonrasında ekim ayında kışlık patates hasadı başlayacak. Çiftçi girdi maliyetlerindeki artıştan kaygılı. Sulama suyu elektrik parasından mazota, tohumdan gübreye  fiyat artışları nedeniyle çiftçinin mağduriyeti devam ediyor” diye konuştu.

NÜFUS ARTTI, ÜRETİM DÜŞTÜ 

Çiftçiye kesinlikle destek sağlanması gerektiğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK 1.nci Bitkisel Tahminine göre bu yıl 5 milyon 100 bin ton patates üretimi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ile aynı üretim olacağı hesaplanıyor. 1999 yılında 62 milyon nüfusu olan ülkemizde 6 milyon ton patates üretimi varken, bugün nüfusu 84 milyona oluşan ve 10 milyon da mültecinin olduğu ülkemizde patates üretimi ne yazık kİ 5 milyon 100 bin tona gerilemesi üretimde yaşanan sorunu gösteriyor. Tatil bölgelerinde otellere gelen turist sayısının artması patatese olan talebi artırsa da üretimde daralma yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİMİ GİRDİ ARTIŞI ZORLUYOR 

Patates üretimindeki düşüşün ve nakliye ücretlerindeki artışın da fiyatlara yansıdığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri düşürülerek çiftçi tarlada ucuza mal etmeli ki ürün rafta ucuza satılsın.  73 ilde patates yetişiyor ama hem  üreticiyi hem tüketiciyi koruyan bir anlayışla soruna çözüm üreten iktidar olmayınca  sorunlarda katlıyor” diye konuştu.


 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku