Gürer, 'Çiftçi zarar etmeyeceği ürünü arıyor”

 Zarar etmeyeceğimiz ürün arayışındayız. Patates bölgede en çok ekimi yapılan ürün olmasına karşın İstikrarsızlık ekim alanlarını daralttı” diye konuştular. Patates üreticileri, büyükşehirlerde  patatesin fiyatının artmasının, üreticiye herhangi bir faydasının olmadığından yakındılar.   

ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de köy ve kasabalarda üreticileri de ziyaret ederek, sorun ve taleplerini dinledi. 

PATATES MARKETLERDE 12 LİRA AMA ÜRERİCİYE FAYDASI YOK 

 Bölge de hububat ve patates üreticileriyle bir araya gelen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi maliyetine zor satıyor. Vatandaş ise zam üstüne zam gelen ürünlerle sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer üreticinin dertlerini  dinledikten sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi , “Mazot, gübre, ilaç ve diğer girdi maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen tarladan satılan ürün maliyetini zor karşılıyor. Bu durum üreticiye  değil, aracıya yarıyor. Çiftçi arayış içinde ürün deseni değiştirerek hangi üründen zarar etmem arayışında. Son yıllarda farklı ürün ile hangi üründen maliyeti çıkarırım diye ürün  deniyor. Yaşanan  iklim sorunu da  üreticiyi mağdur ediyor. Bu yıl patates eken çiftçi birde aşırı yağışlarla ürününü zarar gördü ve  yeniden ekmek zorunda kaldı. Çiftçi ekim  yaptığı ürünü girdi maliyetlerinde artış  nedeniyle giderine göre değer ile ürün satmayı planlıyor. Çiftçi tarlada ürettiğinden kazanmayınca ürün deseni değiştiriyor. Çiftçiden tüccara  ürün çıkınca  fiyat artmaya başlıyor ve aracılar kar ediyor. Tüketici ve üretici sıkıntı yaşarken birileri geliri attırarak  işini sürdürüyor. Bu süreci düzenleyecek iktidar ise sorunlara seyirci. Çiftçiler için  kooperatifleşip ilaç, tohum ve gübre temini ile ürettiği ürünü doğrudan satacağı  şartların oluşturulması gerekli. Patates işlenmiş ve dondurulmuş ürün olarak katma değerli ürüne dönüştürülse sorunlar azalır” dedi. 

500 LİRAYA DOLAN DEPO ŞİMDİ 3 BİN LİRAYA DOLUYOR 

Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel ve su baskınlarının patates tarlalarında ciddi hasar oluşturduğuna dikkat çeken  üretici Fikret Yıldız , “Ekili alanların yarısı sel nedeniyle ekiliyken çürüdü. Yeniden ekim yaptık. Maliyet katladı. Gübre pahalı olduğu için yeniden gübre atamıyoruz. Önceki yıllara göre daha az alanda ekim yaptım. Traktörü tarlaya sürmeye korkuyoruz. Çünkü geçen yıl 500-600 liraya doldurduğumuz traktörümüzün deposunu bu yıl 2 bin 500- 3 bin lira arasındaki fiyatlara doldurabiliyoruz. Patateste tohum sorunu da yaşıyoruz. Tarlanın yarısı çürüdüğü için  yeniden ekim nedeniyle maliyetler de kurtarmıyor. İlaçlar çok pahalı, gübre çok pahalı. Gübre fiyatları uçtu. Bir önlemde alınmadı. Tarlanın sadece 3’te birine gübre atabildik. O nedenle verim düşük olacak. Ayrıca geçmişe göre daha az alanda ekim yapabildik. 50 dönüm tarlanın 30 dönümüne ekim sağladık” dedi.

BÖYLE GİDERSE ÜRETİM AZALIR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise üreticilerin, büyükşehirlerde fiyatı 12 liraya kadar çıkan patatesin, bu şekilde zamlanmasının üreticiye bir katkısının olmadığını söylediklerini aktardı.

Patates ekiminin her geçen yıl biraz daha azaldığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde TÜİK tahminine göre bu yıl 5 milyon 100 bin ton patates yetişeceği ifade ediliyor. Nüfus 20 milyon artmış ancak 1 milyon tona yakın üretim azalmış, ekim sahaları da daralmış. Hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünü patatesti. 73 ilde patates yetişen ülkemizde böyle giderse patates üretiminin  düşmesi ile patates fiyatları daha da artacak. Çiftçilerimizin kafası karışık. Zarar etmeyeceği ürün arayışı içinde ki  bu da üretilen ürünün rekolte  dengesini bozuyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ TEDİRGİN 

Gübre fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle üreticilerin tarlaların ancak 3’te birine gübre atabildiklerini de aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve sel suları nedeniyle sıkıntıya düşen üreticilerin bazıları ikinci kez ekim yapmak zorunda kaldı ama ne yazık ikinci ekimde üreticiler gübre kullanamadı. Bu çiftçiye destek sağlanmalıydı” değerlendirmesinde bulundu. 

ÇKS VE TARSİM ŞARTI ARANMADAN ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, sel nedeniyle tarlalarının büyük bölümü çürüyen ve ikinci kez ekim yapan üreticilerin, ÇKS ve TARSİM kayıtlarına bakılmaksızın zararlarının karşılanması ve gübre desteği sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku