Demirkol'dan damızlık koyun ve keçi yetiştiricilerine uyarı

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şuayip Demirkol şunları söyledi: "Sezon itibarı ile doğumların başlaması ile birlikte önem arz etmeye başlayan yeni doğan kuzu kayıpları, genellikle hastalık ve yetersiz bakım besleme kaynaklı olmaktadır. Kuzulama öncesi ve sırasında, bölmede kaba ve kesif yem bulunmasının; direkt olarak doğum ağırlığı, süt miktarı, ana-yavru arasındaki bağın kurulması gibi konularla birlikte doğum sonrası kuzu büyümesi ve koyun ölümlerini etkilediği bilinmektedir” dedi.

Kuzu kayıplarına büyük oranda yetersiz bakım ve beslemenin sebep olduğunu ifade eden Demirkol; “ Hijyen yeni doğan için son derece önemdedir. Bu bağlamda, hayvan kuzulamadan önce doğum bölmeleri temizlenmeli ve doğum gerçekleştiğinde de göbek kordonu 2,5-3 cm alttan kesilerek tentürdiyotla iyice dezenfekte edilmelidir. Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır. Yetiştiricilerimizin bazıları ağız sütü ishal yapıyor diye kuzulara içermemekte ya da az içirmekte ise de bu uygulama tamamen yanlıştır. Zira eğer kuzu ağız sütünü almaz ise hastalanır ve iyi gelişemez. Kuzular bir haftalık oluncaya kadar annesiyle birlikte doğum bölmesinde kalmalı, 15'inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ile kuzu başlangıç yemine geçilerek bir aydan sonra da imkan varsa meraya çıkarılmalıdır” diye konuştu.

Demirkol, “ Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır. Yetiştiricilerimiz, doğumdan itibaren sütten kesime kadar olan ki dönemde hayvanlarının bakım ve besleme koşullarını iyileştirerek kuzu ölümlerini ve bundan kaynaklı işletme verim kayıplarını en aza indirebileceğini unutmamalıdır." Dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı
Niğde Ata Sanayi’de Halk Bank Şubesi hizmet vermeye başladı.

Haberi Oku