Demirkol, 3 milyon TL'lik destek 9 milyona yükseltildi

Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı Şuayip Demirkol, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen’den  3 milyon 500 bin TL desteklemenin 9 milyon 500 bin TL’ye çıkarıldığını müjdesini aldı.  

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen, TAGEM Daire Başkanı Dr. Süleyman Aslan ve TAGEM Koordinatörü Serdar Yağcı Niğde ziyaretleri kapsamında Tarım ve Orman İl müdürlüğünü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanlığı ve Ömer Halisdemir Üniversitesini ziyarette bulundular.

Bor ilçesi Bayat köyünde bulunan Akkaraman 2 alt projesi yetiştiricisi Hamdi Üçgün’ün ağılının başında hayvanlarının yanında açıklamalarda bulunan Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı Şuayip Demirkol, “ tarım ve Orman bakanlığımıza ve TAGEM genel müdürlüğümüze yaptığımız girişimler ve projelerimiz sonrası 3 milyon 500 bin desteklememiz 9 milyon 500 TL’ye çıkartıldı. Ayrıca 3 projemizin de onaylanacağı müjdesini aldık buradan tüm üreticilerimize hayırlı olsun. Biz birlik olarak her zaman üreticimizin yanındaydık ve yanında olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda bugün TAGEM genel müdür yardımcımızla birlikte üreticilerimizi ziyaret ettik. Genel müdür yardımcımıza üreticilerimizin sorun ve taleplerini ilettik ve desteklemelerin arttırılması gerektiğini belirttik ve genel müdür yardımcımızda bu konuda bizlere yardımcı olacaklarını ve desteklemelerin arttırılacağını belirtti. Niğde İlimiz özelinde ise 5 adet Akkaraman Koyunu alt projesi, 1 adet Kıl Keçisi alt projesi olmak üzere toplam 6 alt proje uygulanmaktadır. Projelerde toplamda 157 yetiştiricimiz bulunmakta olup, toplam 37 bin 800 baş anaç materyal üzerinde ıslah çalışması yapılmaktadır. Bugüne kadar proje gerekliliklerini yerine getiren 157 yetiştiricilerimize toplam 20 milyon 743 bin 890 TL destekleme ödemesi yapıldı” dedi.

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen; “ Ülkemizin yerli koyun ve keçilerini korumak ve verimlerini artırmak amacıyla uygulanan ve Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ulusal hayvan ıslahı ARGE çalışmasıdır. Proje sayesinde, Üniversite, Yetiştirici Birliği ve Kamu iş birlikteliği sağlanmıştır. 29 farklı Üniversiteden 56 Proje lideri, 60 İlde sivil toplum örgütü ve kamu teşekkülü ile çok Paydaşlı İŞ BİRLİĞİ oluşturulmuştur. Proje, yerli 21 koyun ve 6 keçi ırkta uygulanmaktadır. Bugün itibariyle 60 İlde 178 alt proje (1 milyon 121 bin baş) uygulanmaktadır. 178 alt projenim 139 alt projesi Koyunlarda, 39 alp projesi ise Keçilerde uygulanmaktadır. Bir alt Proje 6000 Anaç Dişi, 300 Anaç erkek materyalden oluşmaktadır. Projenin Yıllık Ekonomiye Katkısı: 336 Milyon TL’dir. 2020 için ödenen destekleme ise; 92 Milyon TL olup doğrudan katkısı ise; 244 Milyon TL’dir. Yerli Koyun ve Keçi ırklarımız proje sayesinde koruma altına alınmış ve farklı koç teke katımları önlenerek ırkların saf yetiştirilmesi sağlanmıştır. Küçükbaş hayvancılığa olan ilgi artırılmış, azalmaya başlayan gen kaynaklarımızda hızlı azalışın önüne geçilmiştir. Proje, çeşitli çalışmalar kapsamında yurtdışından getirtilen yabancı ırklar karşısında yerli ırkların korunması açısından önemli bir tampon görevi yapmıştır. Kuzu/Oğlakların sütten kesim canlı ağırlıklarında ortalama 3,7 kg artış sağlanmıştır. Kuzu/Oğlaklarda, Yaşama Gücünde ortalama %10,6 artış. Proje sayesinde her yıl yaklaşık 102.000 baş kuzu/oğlak hayatta kalmayı başarmaktadır. Koyun ve Keçilerde İkizlikte ortalama %5,7 artış. Bu oran yaklaşık 42.000 baş yavruya karşılık gelmektedir. Projenin Yıllık Ekonomiye Katkısı: 336 Milyon TL’dir. 2020 için ödenen destekleme ise; 92 Milyon TL olup doğrudan katkısı ise; 244 Milyon TL’dir” dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku