Bit­ki­sel üre­ti­min 2023'te bir ön­ce­ki yıla göre art­ma­sı bek­le­ni­yor

TÜİK’in Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'nın ve­ri­le­riy­le yap­tı­ğı tah­min­le­re göre, bit­ki­sel üre­tim 2023 yı­lın­da üç ana grup­ta da artış gös­te­recek. Bir ön­ce­ki yıla göre ta­hıl­lar ve diğer bit­ki­sel ürün­ler­de üre­tim yüzde 4,8 ar­tış­la 73,6 mil­yon ton, seb­ze­ler­de yüzde 1,9 ar­tış­la 32,2 mil­yon ton olur­ken, mey­ve­ler, içecek ve ba­ha­rat bit­ki­le­rin­de ise sa­de­ce yüzde 0,3 ora­nın­da ar­ta­rak 26,9 mil­yon ton ola­ca­ğı tah­min edil­di.
Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜİK) 2023 yılı Bit­ki­sel Üre­tim 1.​Tah­mi­ni’ni açık­la­dı.
Bit­ki­sel üre­ti­min bir ön­ce­ki yıla göre ar­ta­ca­ğı tah­min edil­di
Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı’nın top­la­ya­rak iş­le­di­ği ve ya­yı­na hazır hale ge­tir­di­ği ve­ri­le­re göre;
Üre­tim mik­tar­la­rı­nın, 2023 yı­lı­nın ilk tah­mi­nin­de bir ön­ce­ki yıla göre ta­hıl­lar ve diğer bit­ki­sel ürün­ler­de (yem bit­ki­le­ri hariç) %4,8, seb­ze­ler­de %1,9, mey­ve­ler, içecek ve ba­ha­rat bit­ki­le­rin­de %0,3 ora­nın­da ar­ta­ca­ğı tah­min edil­di. Buna göre 2023 yılı üre­tim mik­tar­la­rı­nın yak­la­şık ola­rak ta­hıl­lar ve diğer bit­ki­sel ürün­ler­de 73,6 mil­yon ton, seb­ze­ler­de 32,2 mil­yon ton, mey­ve­ler, içecek ve ba­ha­rat bit­ki­le­rin­de 26,9 mil­yon ton ola­rak ger­çek­le­şe­ce­ği tah­min edil­di.
Tahıl üre­ti­mi geçen yıla göre %2,1 ar­ta­cak
Tahıl ürün­le­ri üre­tim mik­tar­la­rı­nın 2023 yı­lın­da bir ön­ce­ki yıla göre %2,1 ora­nın­da ar­ta­rak yak­la­şık 39,5 mil­yon ton ola­ca­ğı tah­min edil­di.
Bir ön­ce­ki yıla göre, buğ­day üre­ti­mi­nin %3,8 ora­nın­da ar­ta­rak 20,5 mil­yon ton, arpa üre­ti­mi­nin %1,2 ora­nın­da ar­ta­rak 8,6 mil­yon ton, çav­dar üre­ti­mi­nin %4,4 ora­nın­da ar­ta­rak 285 bin ton, yulaf üre­ti­mi­nin %2,7 ora­nın­da ar­ta­rak 375 bin ton ola­ca­ğı ön­gö­rül­dü.
Kuru bak­la­gil­ler gru­bun­da nohut, kuru fa­sul­ye ve kır­mı­zı mer­ci­mek üre­ti­mi­nin sı­ra­sıy­la 580 bin ton, 270 bin ton ve 400 bin ton ola­ca­ğı tah­min edil­di. Yumru bit­ki­ler­den pa­ta­te­sin ise bir ön­ce­ki yıla göre %5,8 ora­nın­da ar­ta­rak 5,5 mil­yon ton üre­ti­le­ce­ği tah­min edil­di.
Yağlı to­hum­lar­dan soya üre­ti­mi­nin %3,2 ora­nın­da aza­la­rak 150 bin ton, ay­çi­çe­ği üre­ti­mi­nin ise yak­la­şık 2,6 mil­yon ton ola­ca­ğı ön­gö­rül­dü. Şeker pan­ca­rı üre­ti­mi­nin %13,2 ora­nın­da ar­ta­rak 21,5 mil­yon ton ola­rak ger­çek­le­şe­ce­ği tah­min edil­di. Sebze üre­ti­mi­nin yak­la­şık 32,2 mil­yon ton ola­ca­ğı tah­min edi­li­yor. Sebze ürün­le­ri üre­tim mik­ta­rı­nın 2023 yı­lın­da bir ön­ce­ki yıla göre %1,9 ar­ta­rak yak­la­şık 32,2 mil­yon ton ola­ca­ğı tah­min edil­di.
Seb­ze­ler grubu ürün­le­rin­den hı­yar­da %13,8, do­ma­tes­te %3,8, kuru so­ğan­da %1,1 ora­nın­da üre­tim ar­tı­şı olur­ken, kar­puz­da %7,3, ka­vun­da %9,3, sakız ka­bak­ta %2,6 ora­nın­da üre­tim aza­lı­şı ola­ca­ğı tah­min edil­di.(TÜİK)

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku