Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklemesi Başladı

Modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama sistemlerine 30 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacak.
Bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesini öngören Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu konu üzerine Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş konuya ilişki açıklama yaptı. Açıklamasında ; “Bakanlığımız Sulama destekleri ve hibe destekleri kapsamında tebliğimiz yayınlandı. 2025’e kadar 5 yıllık bir periyodu kapsayan bir destekleme olacak. Sulama desteği hem ülkemizin hem de ilimiz için önemli bir destektir ve yüzde 50 hibe desteği veriyoruz.  Ayrıca KDV hariç bir destek olarak sunuyoruz. Projelendirilen bir sulama sistemine 1 milyona kadar olan projenin yüzde 50’sini bakanlık olarak destek sağlıyoruz. 
Damlama sulama sistemleri, yüzey altı sulama sistemleri, lineer sulama sistemleri, tamburlu sulama sistemleri ve güneş enerjili sulama sistemleri dahil olmak üzere çok farklı başlıklar altında yüzde 50 hibe desteği vereceğimiz bir proje başlatıldı. 30 Mart tarihinde son buluyor ve en son İl Müdürlüğü olarak 415 projeyle bakanlığımıza başvurmuştuk ve projelerimiz de onaylanmıştı. İnşallah bu yıl bu rakamları geçeceğimizi düşünüyorum. Yaklaşık 125 bin hektarlık bir sulama alanımız var ve bu Türkiye ortalamasının iki katıdır. İlimiz adına hem güzel, avantajlı bir proje diyebiliriz fakat ileriyi düşündüğümüz zaman düzenli ve doğru kullanılmazsa dezavantajlı bir durum oluşturur ve her şeyimizi değiştirmeye sebebiyet verebilir. Hem ülke hem de il olarak suyu iyi bir şekilde yönetmemiz gerekiyor. Tarım açısından bakıldığında da daha az su tüketen bölgeye de uygundur.
Yeni Bir Projemiz Var 
Şuanda sadece fikir olarak sunduğumuz ama ilerleyen zamanlarda ilimizde hayata geçireceğimiz bir proje başlatacağız. İlimizin tarımsal planlamasını üretim, işleme ve ihracata yönelik önümüzdeki yıllarını da kapsayacak şekilde üreticimize, sanayisine yatırım yapacak sanayicimize ve bu üretilen ve işlenen ürünlerimizi ihracata gönderecek ihracatçımıza yön verebilecek bir çalışma başlatmayı planlıyoruz. Sulama konusu da bunun temeli olacaktır. 
Kaynaklarımız su konusunda sınırlı ama bu konuda da bir düşüncemiz vardır. Niğde’nin bir röntgenini çekeceğiz ve mevcut durumumuzu öğreneceğiz. Üretimde, tarımsal sanayide ne durumdayız, ihracatımız ne aşamada, dünyanın ihtiyacı olan ürünler nelerdir bütün bunları göz önünde bulunduracağız. 
Buna tam bir tarih vermek doğru olmaz ama önümüzdeki yıllara ışık tutacak, bölgemizde üretim yapmayı düşünen,  tarım sanayi tesisi kuracak yatırımcılarımıza ve ihracatçılarımıza değinecek bir proje olacaktır “ dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku