Bakan Pakdemirli, çiftçinin derdini Güneş'e havale etti

Bakan Pakdemirli, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin güneş enerjisinden elde edilmesine yönelik destekleme verildiğini açıkladı. Gürer, Bakan yanıtının sorunun özünü görmediğini belirterek, “Sürekli zamlanan elektrik fiyatları en önemli girdi durumuna ermiştir. Bu duruma çözüm bulunması şarttır” dedi.
ZAMLAR ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönettiği soru önergesinde tarımın temel girdileri olan gübre, zirai ilaç, tohum ve elektrik fiyatlarında yaşanan artışların üreticiyi zora soktuğuna dikkat çekti. 
ELEKTRİK FİYATLARINDA DÜZENLEME YAPILACAK MI?
Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik ücretlerindeki artışın da çiftçiyi adeta canından bezdirdiğini ifade ederek, “Sulama suyu elektrik ücretlerinin makul seviyelere düşürülmesi için bir düzenleme neden yapılmamaktadır? Kaba yem üretimi başta olmak üzere (saman balyası, yem bitkisi, yonca ve silajlık mısır vb. gibi) patates ve fasulye üretimi gibi sulu tarım yapan üreticilerimizin sulama suyunda kullandıkları elektrik enerjisi fiyatlarının düşürülmesi için bir girişiminiz var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 
TARIM BAKANLIĞI MI “BANANE BAKANLIĞI” MI?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sulama suyu elektrik ücretleri tarifesinin Bakanlıklarının görev yetki alanına girmediğini belirterek, EPDK ve tedarikçi şirketler arasındaki protokole göre uygulama yapıldığını ifade etti. 
GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEĞİ 
Bakan Pakdemirli, hâlihazırda Bakanlıkları tarafından Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında tarımsal sulamada kullanılan güneş enerjisinden elde edilmesine yönelik destekleme verildiğini belirtti. 
ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORA SOKTU 
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pandemi sürecinden üreticilerin en çok zorluk yaşadığı konuların başında tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi ve artan diğer girdi maliyetleri olduğunu ifade etti.
BAKANLIK SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR 
Bakanlığın bu sorunları görmezden gelip, topu başka kurumlara atmasının, tarım adına düşündürücü olduğunu söyleyen  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik ücretlerine son 2 yılda ciddi zam geldi. Neredeyse fiyatlar katladı. Pandemi sürecinde zaten zor şartlar atında üretim yapmaya çalışan çiftçiler, art arda gelen zamlar karşısında çaresiz kaldı. Böyle bir ortamda Tarım  ve Orman Bakanının, böylesine önemli bir sorunu  iktidarın gündemine taşıması ve çiftçinin durumunu gündeme getirmesi beklenir, ancak Bakan’ın  sorunu görmezden gelmesi, bu alandaki  yaşanan mağduriyetleri görmezden geldiğini gösteriyor. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik sistem kurabilecek çiftçi sayısı  sınırlıyken esas sorunun elektrik fiyat artışını durdurmak olduğunun görülmesi gerektiğini ifade etti. Tarım ve Orman  Bakanının on binlerce üreticiyi bu konuda yapılan kısmi desteklerle avutmaya çalışması da bir o kadar düşündürücüdür” şeklinde konuştu. 
 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku