Baba Mesleği Artık Tercih Edilmiyor

Niğde Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Âlim Yeşil, “Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkârdır. Ancak günümüzde esnaf ve sanatkâr olmayı seçen, baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. Daha önce 50, 60 yıl, 100 yıl, devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor.” şeklinde açıklama yaptı.

"Birçok Meslek Yok Olmaya Başladı"

Esnaf ve sanatkâr çocuklarının baba mesleğine rağbet etmediklerini ve birçok mesleğin yok olmaya başladığını belirten Yeşil,  “Gençliğimiz baba mesleğinden farklı başka mesleklere yönelmek istiyor. Niğde’de baba mesleğini yürütenlerin sayısının yüzde 2 veya 3’ü geçeceğini düşünmüyorum. 11 bin 555 esnafımız var ve baba mesleğini yürüten 300 civarında ya vardır ya yoktur.

Her Şey Okumak Değildir!

Gençlerin altın bileziklerini ellerine almalarını yani bir iş öğrenmeleri gerektiğine değinen ve gençlere seslenen Başkan Yeşil, “Önümüzdeki süreçte özellikle esnaf ve sanatkâr üzerine olan mesleklerde çok büyük talep olacak. Artık sanatkâr yetişmiyor ve yetişmesi içinde çırak kalfa noktasında belirli yerlere müracaat ederek kendilerini yetiştirmeleri gerekiyor. Her şey okumak değildir. Önümüzdeki süreçte eğer bir iş sahibi ve meslek sahibi olmak istiyorlarsa altın bileziklerini kollarına takıp sanatlarını öğrenirlerse gelecekte de çok başarılı olacaklarını düşünüyorum” dedi.

Baba Mesleğini Tercih Etmeme Sebepleri

Gençlerin baba mesleğini öğrenmeye hevesli olmadığını ve günümüz döneminde öğrencilerin üniversite okuma sayısının artması sebebiyle tercih etmediğine değinen NESOB Başkanı Âlim Yeşil, “Eğer baba iş yerinde kendini fazla yetiştirmediyse yani çağa ayak uydurma noktasında biraz zorlandıysa baba mesleği tercih edilmiyor.

Gençler Sanata Yönelmeli!

Gençlerimizin daha özenti olması ve ailelerimizin en büyük hatası olan herkes okusun istiyor.  Üniversite bittiğinde işi varsa çalışabiliyor ama binlerce üniversite mezunu var ve birçoğu işsiz.  Gençlerin biraz daha sanata yönelmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku