Kömür, Soba Değil Cep Yakacak!

Kışlık yakacağını şimdiden alıp koymak isteyen kişiler kömür satış noktalarına gittiklerinde fiyat şoku ile karşı karşıya kalıyorlar. Satıcılar ise gün gün değişen kömür fiyatları konusunda kendilerinin de şaşkın olduğunu belirtirken bu gün verdiğimiz fiyatı yarına veremeye biliriz uyarısında bulunuyorlar.

Büyük ve orta ölçekli illerin doğalgaza geçmesi kömür talebini önceki yıllarda düşürmüştü. Doğal gaza yapılan son zamlar bu yıl evlerin depolarına kaldırılan sobaların tekrar çıkmasına neden olacağa benziyor. Doğal gaza yapılan zam ister istemez vatandaşın talebinin arttığı kömür ve odun fiyatlarına da yansıyor. İşte bu durumda her zamanki gibi vatandaşı mağdur ediyor.

2020 Temmuz ayına göre 2021 Temmuz-Ağustos döneminde kömüre yüzde 150 oranında gerçekleşen zam yine dar gelirliyi vuruyor. Kömürdeki zam oranı kömürlü kalorifer kullanan apartmanlarında aidatının artmasına neden olacak.

Özellikle ithal kömürdeki artışın ilerleyen günlerde daha da artması endişesi taşıyan satıcılar “Biz pahalılıktan kömür satamıyoruz. Vatandaşta pahalılıktan kömür alamıyor. Geçen yıl 1 2 bin 400 TL’ye vatandaş iki ton kömür alırken bu yıl 1 ton bile alamıyor. Rusya’dan ithal edilen kömür bu yıl önceki yıllara göre daha az. Rusya bu yıl kömürünün büyük kısmını Çin’e sattığı ve üretimini düşürdüğü için Türkiye’ye daha az ve daha pahalı kömür geliyor. Belki ilerleyen günlerde kömür bulma sıkıntısı da yaşanabilir.” uyarısında bulunuyorlar.

Kömür satış noktalarında Afrika kömürü 2 bin 100 TL, Rus ceviz kömür 2 bin 500 TL, Rus fındık kömür ise 2 bin 600 TL olarak satılıyor. Kömür fiyatlarındaki yüzde yüzün üzerinde gelişen bu artışları, devletin ücretsiz kömür dağıtması, Doların artması, nakliye giderlerinin artması birde ihracat yapan ülkelerin kömüre yaptıkları zamların tetiklediğine dikkat çeken kömürcü esnafı “Bu yıl kömür sobayı yakmayacak ama cepleri yakacak” söylemiyle vatandaşın bu kışı üşüyerek geçireceği sinyalini veriyorlar.

"Vatandaş oduna ve tezeğe döneriz." diyor ama köy yerlerinde belki bu olur ama şehirde nasıl olacak yüksek fiyatlardan dolayı kömürcü esnafını da zor günler bekleyeceğine vurgu yapan Niğde'deki kömürcü esnafları “Dünya piyasalarında kömürle ilgili yaşanan bu müthiş dalgalanma herkesi etkileyecek. İthal kömürdeki artış yerli kömüründe fiyatını arttırdı. Buna nasıl bir çözüm bulunur bilemiyoruz ama insanların kış için en önemli zaruri ihtiyacı olan kömürdeki bu yükselişin bir an önce durmasını temenni etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Vatandaşın kömür alırken dikkat ettiği konu kömürün kalorisi. İthal kömürlerde kalori oranı yerliye göre daha yüksek bu nedenle ithal tercih ediliyor fakat yerli kömür ile ithal kömür arasındaki fiyatta 200-300 TL arasında fark ediyor. Geçen yılın bu vakitlerine göre kömür satışlarımızda yüzde 90 oranında azalma var. Vatandaş kömür almaya geliyor fiyatı duyunca şaşkın ve üzgün hâlde geri dönüyor.”

Asgari ücret ile çalışan bir kişi 2 bin 825 TL ücret alıyor. Bu ücret şu an 1 ton Rus linyiti anca ediyor. Varın siz yapın hesabı vatandaş ne yiyecek, nasıl geçinecek, kışın nasıl ısınacak…

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku