Yetkililerden Bayram sonrası sağlıklı beslenme uyarısı

Dr. Okur, Ramazan ayı boyunca oruç tutan pek çok kişi, bayramın gelmesiyle birlikte daha çok yemek yeme eğilimine girmektedir. Bu yanlış beslenme davranışı da oruç süresince yavaşlayan metabolizma hızının bayramda tüketilen gıdalarla alınan enerjiye ayak uyduramamasıyla çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilmektedir diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Ramazan Bayramı sonrasında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Dr. Okur; “Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kurubaklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Ramazan süresince sıvı tüketiminin azalması sebebiyle bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımının arttırılması, günde yaklaşık 2,5-3 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdaların eklenmesi gerekir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların yaşam boyu sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermesi gerekir. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir” dedi.

Hafif bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün atlanmaması gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber ve benzeri çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca şeker, bal vb. tatlı türü besinler tüketilmemelidir. Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve tokluk hissi veren tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagil tüketimi sağlanmalıdır. Yetişkin bireyler günde toplamda 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Çay ve kahve kafein içeren içeceklerdir. Yeterli miktarda tüketimi vücut için fayda sağlarken aşırı alımları sonucunda vücudumuz zarar görebilir. Bu nedenle tüm bireyler dahil olmak üzere özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin, bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.(İsmail Ok)


 


 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku