Vali Bey, Devlet Adamlığını Anlatan Gerçek Bir Kitap

Kısa zaman önce kitapçılardaki yerini alan “Vali Bey” kitabı içinde aktarılanlarla nasıl devlet adamı olunur, örnek vali, dürüst insan olmak gibi birçok insani konuyu okuyanlarına bütün açıklığıyla gösteriyor.

Refik Arslan Öztürk’ün Yozgat’ın Akbucak köyünde doğup, hukuk fakültesini bitirdikten sonra kaymakamlık yapmasını daha sonra Bilecik, Niğde, Erzincan ve Manisa valiliği sırasında halk ile iç içe, tasarruf ve kalkınmayı savunan, kendini eğitime ve çağdaşlığa adayan, valilik görevinde bulunduğu illerdeki unutulmuş tarihi mekanlar, sanayi tesisleri ve bürokrasiye karşı verdiği ekol denecek hizmetler üreterek insanların gönlüne nasıl girdiği anlatılıyor.

Eski vali rahmetli Refik Arslan Öztürk’ün valilik göreviyle ilgili özellikle Niğde’de yaşadıklarının hem kendi anlatımı hem de onun yanında yakınında olanların onun vefatından sonra Saygı Öztürk’e mektup ile yazarak anlattıkları bazen insanı duygulandırırken bazende 2003 yıllından buyana hâlâ Niğde ile ilgili bir şeylerin yapılmadığını insanın suratına kışın ayazı gibi vuruyor.

Vali Öztürk’ün özellikle Ekim 1999’dan Şubat 2003 tarihine kadar olan 3 yıllık görev süresinde Niğde için yapmak isteyipte yapamadığı işler için duyduğu hüznü, özellikle tarihi mekanlar için mutlaka yapılması gereken ve kendi isteği dışında yarım kalan iş ve işlemlerin mutlaka tamamlanması gerektiğinin önemini anlattığı hem yazıları hem de Niğde Valisi Sebahattin Öztürk’e yazdığı mektubu, ihale mafyalarına karşı verdiği mücadele, Niğde’de görev yapan doktorlara yazdığı mektupta neyi istedi. Doktorlar için kendini neden riske attı. “Yiyecek ekmeğimiz kalmadı” dedikten sonra hangi fırıncı vali bey için Erzincan’a ekmek gönderdiği, Valilik kaloriferlerinin az yanmasıyla ilgili kendisini ziyaret edene gazetecilere verdiği ilginç cevaba dair çok ilginç konular işleniyor.

“Vali Bey” Kitabında Vali Refik Arslan Öztürk’ün Niğde’de yaşadıklarını gazeteci Ağah Özsunay Türker, Niğde sevdalısı Ziya Uyanık, Niğde CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hakan Esen, Niğde Sosyal Hizmetler Eski Müdürü Zeynep Tekdaş, Prof. Dr. Sacit Pekak, Niğde Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışan Ziraat Mühendisi Mehmet Coşkun, Emekli öğretmen Mehmet Duruöz, Kemerhisar Eski Belediye Başkanı Dr. Bülent Ilgaz, Fırıncı Yaşar Usta, MHP 21. Dönem Milletvekili Mükerrem Levent, Niğde Açıkcezaevi müdürlüğü yapmış olan Sebahattin Sevinç gibi bir çok insanın anılarındaki vali Refik Arslan Öztürk’ü ve onun devlet adamlığını, diğer illerde yaşadıklarını ve verdiği mücadeleleri Niğde’ye olan özel hayranlığını okuyarak tanıklık edeceksiniz. Kitabın içindeki anlıları okurken Vali Öztürk'ün kendi çizdiği karikatürler ile yaşamına dair hislerine ortak olacaksınız.

Vali Refik Arslan Öztürk’ün Niğde’de 3 yıl değil de önceki görev yeri gibi 8 yıl kalsaydı neler olurduyu hayal edip Niğde’nin hâla bir gram ilerlemediğini görüp iç çekeceksiniz.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku