'Siyanür yok!” açıklamasına Av. Ertul'dan belgeli yanıt!

Geçtiğimiz günlerde Niğde İli Ulukışla İlçesi Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğe ait Siyanürle Altın Ayrıştırma Tesisi ile ilgili MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapmış olduğu basın açıklamasının ardından Gümüştaş Madencilik Koordinatörü Ali Türkistan iddialara basın yolu ile yanıt vermişti.

Gümüştaş Madencilik Koordinatörü Ali Türkistan yaptığı basın açıklamasında “Buradaki yatırım Türkiye ekonomisine direk ve en direk katkı sağlıyor. Dolayısıyla insanların hepsine değil bir kısmının beklentileri karşılanabiliyor. Bu şekilde bir algı oluşmuş olabilir ama böyle bir sorun yok. Burada altın tesisin ömrü ki yıla kadar dolacak. Bazı iddialar var iddialar asılsız ve sahibine aittir. Burası teknik bir işletme bakanlıklar ve bizler ölçümler yapıyoruz ve bir sorun yok olmadı ve olmaz. Burada insan sağlığını tehdit eden bir durum yok 10 yıldır buradayız böyle bir şey olsa mutlaka duyardınız. Bu tesis bir Amerikan projesi burada bir sorun yok.” dedi.

Bu açıklamanın ardından Tepeköy Muhtarlığı Vekili Av. Murat Fahri Ertul “Gümüştaş Madencilik Koordinatörü Ali Türkistan’ın Niğdemizin güzide basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamaları hayretle ve şaşkınlıkla izlemiş bulunmaktayız.

Söz konusu açıklamaların tamamiyle hayali ve anlaşılmaz olduğu siyanür havuzundan sızıntı olmadığı ile ilgili beyan edilen konuların tamamen asılsız olduğu açık ve nettir. Basının ve halkımızın da doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla halen mahkeme süreci devam eden Gümüştaş Madenciliğe ait patlayan Siyanür havuzu, yeni tesisin imar planına ve yeni Tesisin ÇED raporuna ait üç adet bilirkişi raporunu sizlerle ve vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum.” dedi.

Av. Ertul Aksaray İdare Mahkemesi’ne 2019/677 Dosya numarası ile Gümüştaş Madencilik Tepeköy kompleks cevher ayrıştırma, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisinin yanına yapılması planlanan ikinci tesise ait imar planına itiraz itirazda bulunduk.

Bu itiraz sonucunda Aksaray İdare Mahkemesi bilirkişi raporunun ardından “Niğde ili, Ulukışla ilçesi, Tepeköyü 115 ada, 1, 2, 3, 4, 5, 19 nolu parseller ve 116 ada 9, 10, 18, 20 nolu parsellerde sanayi amaçlı yapılacak Niğde İl Özel İdaresi Genel Meclisinin 07.03.2019 tarih ve 75 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yönelik askı süresinde yapılan itirazların reddine ilişkin. Niğde İl Özel İdaresi Genel Meclisinin 01.08,2019 tarih ve 111 sayılı kararının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır.” şeklinde karar aldı dedi.

Av. Ertul “İnsan sağlığının hiçe sayıldığı Tepeköy’deki bu işletme bütün bu toprak ve su analizlerinde çıkan siyanür oranlarının yüksekliğine, tarım alanlarının zarar görmesine bütün bu delillere rağmen halen halkı yanıltma yoluna gitmektedir. Biz hukuki anlamda Tepeköy halkının ve doğanın hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Takdir kamuoyunundur.” dedi. Haber: Fatma Tan

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku