Organ bağışına toplum olarak hassasiyet göstermeli

Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya: ‘’Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir. Böbrek, karaciğer ve kalp nakle en çok ihtiyaç duyulan organlardır. Kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak ’bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hem hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmakta hem de ulusal bütçeye daha az maliyet getirmektedir. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında durum daha üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavi alternatifleri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde maalesef hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler” dedi.

Niğde’de 3 yıl içerisinde gerçekleştirilen organ nakli hakkında da bilgi veren Çetinkaya, “ İlimizde 2019-2022 yılından bu yana toplam vefat eden 4 hastamızdan 14 organ, 8 kornea ve 2 tane kalp olmak üzere dönor operasyonu ile organ nakli gerçekleştirilmiştir. Tekrardan organ bağışı yapılanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.  Hastanemize başvuran 2491 kişi ise organ bağışında bulunmuştur. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız" dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku