Niğde'de tarlada 1 lira 50  kuruşa satılan elma markette 10 liraya satılıyor

Niğde   Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, tarlada 1 lira 75 kuruşa satılan  elmanın markette 8 liraya kadar çıktığını , bu durumdan çiftçinin  fazla para kazanmadığını  tüketicilerin ise  yüksek fiyata aldığını belirterek: “Bu aradaki kar marjının kimlere gittiğini bilemiyoruz” dedi.

Elma üretiminde Niğde’nin önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Kenar: “bilindiği üzere  Niğde elma üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Isparta ve Karaman’dan sonra Niğde geliyor. Ama  bu yıl elma da fiyat düşüşleri yaşadık, üretimimiz her yıl aynı olmasına rağmen fiyatların geri çekmesi vatandaşı ziyadesiyle üzdü. Bahçede şuan da 1.50 kuruş ila 1.80 kuruş arasında değişiyor yaklaşık 1 lira 75 kuruşa elma satılmaktadır. Hal böyle olunca da elma üreticisinin ettiği masrafı alamayacak duruma gelmiştir. Bilindiği üzere elma, toplaması zor olan, işçiliği çok zor olan bir ürün hasat yapılırken işçi bulma sorunu var. Çiftçimiz şuan elmasını depoya koyması veya satılması gerekirken meyve suyuna vermek zorunda kalıyor. Meyve suyu fabrikaları da şuan baktığımızda yüzlerce kamyonları görüyoruz hal böyle olunca meyve suyuna 1 lira civarında gidiyordu şuanda meyve suyu fabrikaları da fiyatı geri çekti 85 kuruşa kadar düştü. Şuan da her türlü çiftçimiz zarar etmiş oluyor. Bu yüzden yetkililerimiz bir an önce bu konuda ihracat ve teşvik anlamında bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum. Şuanda Niğde de elmalar bahçeden 1 lira 75 kuruşa çıkıyor ama market ve pazara baktığımızda fiyatların 8 liraya kadar çıktığını görüyoruz. Böyle olunca da çiftçilerimiz fazla para kazanmıyor tüketicilerimiz yüksek fiyata alıyor. Bu arada ki kar marjı kimlere gittiğini bilemiyoruz. Yetkililerden bunun bir an önce önlemini almasını istiyoruz” dedi.

Elma domates-çilek gibi değer kaybetmiyor

Elmanın dayanıklı bir ürün olduğuna dikkat çeken Başka Kenar: “Elma diğer ürünler gibi domates çilek buna benzer ürünler gibi çabuk çürüyen bir ürün değil. Dayanıklı bir meyve. Pazarcılar dahi bir hafta 10 gün elinde tutsa bile çürüyen bir meyve değil. Bu kadar değer kaybetmiyor. Ne hikmetse yüksek karlar konularak pazarlarda marketlerde satılıyor. Bizde bunu görünce elma üreticisi olarak çok üzülüyoruz. Çünkü biz 1 yıl emek veriyoruz bu elmanın yetişmesine.  Biz kafa kafaya satarken aradaki aracılar ve yüksek kar marjı kazanan kişilerin bu kadar yüksek kar etmesi gerçekten üreticileri  üzüyor” diye konuştu

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku